Aktualno

Aktualno - vijesti

Liječnici od medija traže da - šute

Hrvatska liječnička komora uputila je otvoreno pismo medijima i novinarima apleirajući da se, ukoliko imaju bilo kakvih saznanja o nepravilnostima u zdravstvu, obrate nadležnim institucijama. Komora smatra da “bilo kakvo kalkuliranje s takvim podacima i njihovo sukcesivno, tempirano objavljivanje s ciljem podizanja čitanosti ili gledanosti nisu u interesu niti pacijenata niti hrvatske javnosti”. U prijevodu, Komora smatra da pisanje o skandaloznom ponašanju liječnika nije u interesu javnosti.

03.12.2015.

Sud naložio HRT-u da Karolinu Vidović - Krišto vrati na staro radno mjesto

Općinski radni sud u Zagrebu objavio je u srijedu nepravomoćnu presudu kojom je utvrđeno da je direktor HRT-a Goran Radman nezakonito dao izvanredni otkaz novinarki Karolini Vidović-Krišto, priopćio je Hrvatski helsinški odbor, čija je Vidović Krišto članica

03.12.2015.

Hrvoje Appelt dobio spor protiv EPH koji mu treba platiti 1,22 milijuna kuna

Općinski građanski sud u Zagrebu nepravomoćno je presudio da Europapress Holding (EPH) novinaru Hrvou Appeltu treba platiti 1,21 milijun kuna jer je utvrdio da EPH-ov raskid ugovora s Appeltom iz ožujka 2009. bio nedopušten.

02.12.2015.

Ugrožena sigurnost novinara Slaviše Lekića

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) upozorava javnost da je, poslije emisije emitirane na TV Pinku u ponedjeljak, direktno ugrožena sigurnost novinara Slaviše Lekića. NUNS poziva nadležne organe da poduzmu sve potrebne mjere i zaštite, prije svega, Lekićev  tjelesni integritet

01.12.2015.

58. godišnjica smrti Marije Jurić Zagorke

“…A tko je ta publika? I tko su ti široki slojevi kojima sam pisala i kojima pišem? To su oni koji nose ideale – nose zastave, koji se za njih daju zatvarati, za njih strijeljati, to su vrlo uzvišeni slojevi, i njima služiti, njima smjeti i moći pisati vrlo je velika čast. Nikad nisam bila književnik. Književnosti nisam dala ništa. Ali sam bila tek priprosti vojnik vašim i svojim idealima."

30.11.2015.

Govor mržnje u izbornoj kampanji

Analiza izborne promidžbe koju je proveo GONG u suradnji s Kućom ljudskih prava pokazala je da su se u medijima na dnevnoj osnovi pojavljivale izjave u kojima je u raznim intenzitetima prisutan stereotipizirajući, ali i diskriminatoran govor.

30.11.2015.

POKRENUT BUSSINESS INSIDER GERMANY

Njemačko izdanje Business Insider (www.businessinsider.de) krenulo je sa izlaženjem sredinom studenog  2015. godine. Kako navode u redakciji u prezentaciji i izboru tema Business Insider Germany će se orijentirati na uspješan model preuzet iz američkog izdanja, dodajući dakako akcenat na njemački kontekst.

30.11.2015.

Incijativa za utemeljenje Nagrade Frano Supilo

Nagrada Frano Supilo za uspjeh u zalaganju za medijske i političke slobode trebala bi se prvi puta dodijeliti 2017. godine zaslužnim novinarima, političarima, javnim osobama i udrugama, a iznosila bi 100.000 eura, najavili su iz inicijativnog odbora nagrade.

29.11.2015.

Prosvjedi za oslobođenje dvojice turskih novinara

Više stotina ljudi sudjelovalo je u mirnim prosvjedima ispred sjedišta lista Cumhuriyet u Istanbulu tražeci puštanje na slobodu dvojice novinara koji su pisali o turskim isporukama oružja sirijskim islamističkim pobunjenicima.

29.11.2015.

Na tržištu novi mjesečnik Defender

Nakon četiri godine djelovanja na internetskoj adresi, defender.hr pojavio se i kao tiskani mjesečnik. Tiskano izdanje Defendera dolazi u trenutku kad raste pozornost za obrambena i  sigurnosna pitanja, a svjedočimo da se oko nas sve više ostvaruje ona stara izreka o životu  u zanimljiva vremena.

26.11.2015.