Aktualno

Aktualno - vijesti

Vijeće za elektroničke medije privremeno oduzelo koncesiju nakladniku Z1 televizija

Vijeće za elektroničke medije je, na sjednici održanoj 22. siječnja 2016. godine,  donijelo jednoglasnu odluku o privremenom oduzimanju koncesije nakladniku Z1 televizija d.o.o. na tri dana zbog emitiranja emisije Markov trg, urednika i voditelja Marka Juriča dana 19. siječnja 2016. Privremeno oduzimanje koncesije nakladniku Z1 televizija na rok od tri dana započinje 26. siječnja u 00:00 sati.

22.01.2016.

Lavina reakcija na budućeg ministra kulture Hasanbegovića

Ne stišavaju se reakcije na budućeg minstra kulture Zlatka Hasanbegovića. Stotinjak aktivista organizacija okupljenih u Platformu 112, uoči glasanja o novoj Vladi, održalo je prosvjed te od mandatara Oreškovića zatražilo da spriječi imenovanje Hasanbegovića, zbog njegova negiranja ustavnih vrijednosti Republike Hrvatske.

22.01.2016.

Rakić: Prijavit ćemo govor mržnje na Z1 Državnom odvjetništvu

Povodom govora mržnje na lokalnoj zagrebačkoj televiziji Z1 Vijeće za elektroničke medije pokrenulo je hitnu proceduru. Kako se navodi radi se o jednom od najeklatantnijih slučajeva govora mržnje u hrvatskim medijima posljednjih godina u emisiji „Markov trg“ lokalne privatne televizije Z1, javlja Radio Slobodna Europa.

 

21.01.2016.

Facebook najavio program borbe protiv govora mržnje na webu

Popularna društvena mreža ulaže preko milijun eura u pokretanje inicijative za borbu protiv govora mržnje na webu. Inicijativu Online Civil Courage Initiative (OCCI) u Berlinu je predstavila Sheryl Sandberg iz Facebooka, najavljujući da će u novu kampanju protiv ekstremizma i govora mržnje online biti uloženo više od milijun eura.

 

21.01.2016.

Poruka autora emisije Markov trg na tv Z1 je govor mržnje

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) odlučno osuđuje svaki govor mržnje, pogotovo kada takav govor dolazi iz medija. Takav je slučaj govora mržnje viđen u televizijskoj emisiji "Markov trg" Marka Juriča, prikazanoj na  lokalnoj zagrebačkoj televiziji Z1.

21.01.2016.

Tradicionalni mediji još uvijek dominiraju

Piše: Melisa Skender

 

Podaci iz World Press Trends izvješća WAN-IFRA za 2015. godinu otkrivaju da tisak čita oko 2,7 milijarde ljudi, dok web stranice prati tek oko 800 milijuna ljudi. Samostalni internetski mediji imaju velik doseg samo u SAD-u, dok u ostatku svijeta dominiraju digitalna izdanja tradicionalnih medija kazao je Ante Gavranović na 4. medijskim susretima u Matici hrvatskoj.

 

21.01.2016.

Tajna policija pratila poljske novinare između 2014. i 2015.

Europska novinarska federacija (EFJ) podupire Udruženje poljskih novinara (SDP) u traženju istrage i mjera predostrožnosti zbog skandala oko praćenja novinara i vodećih političara u Poljskoj.

 

20.01.2016.

Dodijeljena nagrada "Lorenzo Natali"

Medijska nagrada "Lorenzo Natali" Arisonu Tamfuu iz Kameruna dodijeljena je 14. siječnja. Nagrađena priča pod naslovom "Afrički milijuni bi mogli zauvijek biti pokopani" objavljena je u kamerunskom dnvenom listu Cameroon Daily Journal i pokazuje kako korištenje obnovljive energije poboljšava život ruralnog dijela Afrike.

20.01.2016.

U Europskom parlamentu burna rasprava o Poljskoj

Demokraciju se ne može koristiti kao argument protiv vladavine prava i poštivanja ljudskih prava, istaknuo je prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans u raspravi u Europskom parlamentu o vladavini prava u Poljskoj na kojoj je sudjelovala poljska premijerka Beata Szydlo.

20.01.2016.

Počinje suđenje Manoliću zbog Karamarkove tužbe za klevetu

Na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu održava se prvo ročište u sporu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka protiv Josipa Manolića koji ga je u intervjuu za tjednik Nacional, početkom lipnja prošle godine, optužio da je bio suradnik Udbe.

20.01.2016.