Aktualno

Aktualno - vijesti

Skupno financiranje: mali, ali rastući dodatak novinarstvu okrenutom javnosti

Projekti koji se financiraju pomoću Kickstartera pojavljuju se u više od 60 zemalja. 

27.01.2016.

Prekarizacija urušava medije

Dio novinara razapet je između vlastite prekarnosti i svojeg profesionalnog identiteta pokazalo je ispitivanje 1110 novinara u Srbiji u sklopu istraživanja beogradskog Centra za razvoj sindikalizma o utjecaju prekarizacije novinarskog rada na javno informiranje građana Srbije.

27.01.2016.

Kuća ljudskih prava i GONG traže sankcioniranje govora mržnje na prosvjedu pred VEM-om

Kuća ljudskih prava i GONG pozivaju nadležne institucije da podnesu kaznene prijave zbog govora mržnje na prosvjedu podrške Z1 televiziji pred zgradom Agencije za elektroničke medije u Zagrebu.

26.01.2016.

Tisuće prosvjedovale protiv gašenja Z1 televizije: Velimir Bujanec Mirjani Rakić uručio četničku kapu

Više od pet tisuća prosvjednika okupilo se na prosvjedu u znak potpore televiziji Z1, kojoj od ponoći traje mjera privremenog oduzimanja koncesije zbog govora mržnje Marka Juriča u emisiji “Markov trg”. Prosvjed pod nazivom “1991. borba za slobodnu državu, 2016. borba za slobodu govora” organizirala je zagrebačka HVIDR-a uz potporu drugih braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata.

26.01.2016.

Cenzura u Novom listu: zabranjena kolumna Sanje Modrić

Redovna kolumna novinarke Novog lista Sanje Modrić izbačena je iz današnjeg izdanja riječkog lista. Glavni urednik Nenad Hlača tvrdi da je razlog neobjavljivanja neprofesionalan tekst, a ne činjenica da Modrić u njoj kritizira članove Vlade i jučerašnju primopredaju vlasti u Savskoj 66. Uz odobrenje Sanje Modrić, prenosimo zabranjenu kolumnu pod naslovom “Banana premijer”.

26.01.2016.

Prosvjed protiv novog ministra kulture Hasanbegovića

Hrvatsko društvo pisaca, Hrvatski PEN centar i Hrvatsko dizajnersko društvo uputili su prosvjedno pismo protiv novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Inicijativu je do sada podržalo 179 pisaca, umjetnika, novinara, djelatnika u kulturi i drugih javnih osoba.

25.01.2016.

Opasne poruke Tomislava Karamarka

Već prvoga radnoga dana u fotelji potpredsjednika Vlade, Tomislav Karamarko, uz sumnju u legalnost parlamentarnih izbora, iznio je i ozbiljnu kritiku na račun medija u Hrvatskoj, posebno u odnosu na tretman HDZ-a u predizbornoj kampanji. Karamarko je time potvrdio da i dalje stoji iza poruka koje je upućivao medijima posljednih mjeseci.

25.01.2016.

Novinarske stipendije u 2016.

U tijeku su prijave za neke od najprestižnijih stipendija za novinare, uključujući Reuters Journalism Fellowship Program na Oxfordu, World Press Institute Fellowships, Knight Science Journalism Fellowships na MIT-u i Joan Shorenstein Center Fellowship na Harvardu. 

25.01.2016.

Poslana tjeralica s lažnim optužbama protiv Hrvatskog novinarskog društva

Prijetnje shvaćamo ozbiljno pa ćemo o njima obavijestiti međunarodne novinarske organizacije kao  i novog ministra unutarnjih poslova

 

23.01.2016.

Zgroženi smo prijedlogom da Zlatko Hasanbegović bude imenovan novim ministrom kulture u Vladi Republike Hrvatske

Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije se protivi imenovanju Zlatka Hasanbegovića ministrom kulture u novoj Vladi Republike Hrvatske, nadležnim i za „discipliniranje“ nepoćudnih novinara, izražavajući zgražanje činjenicom da je takva osoba uopće mogla biti predložena za ministra u hrvatskoj Vladi.

 

22.01.2016.