Aktualno

Aktualno - vijesti

Zbor internet novinara HND-a podržao Hasanbegovića iako formalno ni ne postoji

Zbor internet novinara HND-a izdao je priopćenje u kojem podržava odluku o razrješenju Povjerenstva za neprofitne medije, traži hitan sastanak Središnjeg odbora HND-a, a predsjednika HND-a optužuje da pokušava "kadrovirati po Vladi". Prozvani predsjednik HND-a Saša Leković upozorava kako je je riječ o još uvijek neformalnom Zboru HND-a koji dirigirano podmeće laži i stvara dodatne napetosti u Društvu.

30.01.2016.

Karamarko brani Hasanbegovića, Leković poziva na javnu raspravu

“Odbijam prozivanja i podmetanja predsjednika HND-a Saše Lekovića”, napisao je potpredsjednik Vlade Tomsilav Karamarko na svom Facebook profilu odgovarajući na zahtjev HND-a, Platforme 112 i Hrvatskog PEN Centra da predloži smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. U odgovoru Karamarku, Leković ga poziva na javnu raspravu argumentima, u mediju - po Karamarkovom izboru. 

30.01.2016.

Hasanbegović smijenio povjerenstvo za neprofitne medije

Tek imenovani ministar kulture Zlatko Hasanbegović razriješio je dužnosti sve članove Stručnog povjerenstva za neprofitne medije i time potvrdio kako nova vlast, prije svih drugih reformi, namjerava 'srediti' situaciju na medijskoj sceni.

29.01.2016.

Slavica Lukić oslobođena tužbe u slučaju Medikol

Slavica Lukić, novinarka Jutarnjeg lista i potpredsjednica Hrvatskog novinarskog društva, oslobođena je tužbe za sramoćenje Medikola na Općinskom kaznenom sudu, a oslobađajuću presudu donio je Marko Benčić, isti sudac koji ju je prije gotovo dvije godine u istom predmetu osudio na novčanu kaznu od 26 tisuća kuna.


29.01.2016.

HND, Platforma 112 i PEN centar traže smjenu Zlatka Hasanbegovića

Tražimo od potpredsjednika Vlade Tomslava Karamarka da hitno predloži smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića te da se ispriča javnosti zbog zabrinjavajućih poteza i stavova prema medijima u Hrvatskoj, koji u javnost unose atmosferu straha i zabrinutosti, poručili su sa zajedničke tiskovne konferencije HND, Platforma 112 i Hrvatski PEN centar.

29.01.2016.

Jelinić: presuda protiv Nacionala je nastavak pritiska na medije

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu nepravomoćno je dobio spor protiv tjednika Nacional zbog objavljenog intervjua s Josipom Manolićem u kojem je ustvrdio da je Karamarko radio za Udbu.

29.01.2016.

Vladajućima mediji "prepreka istinskoj demokraciji”

Saborska rasprava o potvrđivanju Poslovnika povjerenice za informiranje potaknula je u četvrtak polemiku o stanju u hrvatskim medijima i o tome jesu li promjenom vlasti za medije došla bolja ili lošija vremena - oporba upozorava da medije čeka blokada njihova rada, a vladajući da ih očekuje slobodno, sunčano ozračje.

28.01.2016.

Konferencija za novinare HND-a, Platforme 112 i Hrvatskog PEN centra: "Kamo ideš Hrvatska?"

Zbog nasrtaja na demokratske institucije, slobodu izražavanja i ljudska prava, Hrvatsko novinarsko društvo, Hrvatski PEN centar i Platforma 112 organiziraju konferenciju za novinare „Kamo ideš Hrvatska?“.

28.01.2016.

Povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava intervenira u korist Khadije Ismayilove

Khadija Ismayilova, istraživačka novinarska, uhićena je 5. prosinca 2014. i osuđena presudom azerbajdžanskog suda na 7,5 godina zatvora u rujnu prošle godine. Ta novinarka, članica projekta OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), najprije je optužena zbog poticanja na samoubojstvo, što je zamijenjeno novim optužbama za poreznu prevaru, zlouporabu moći i nezakonite poslovne aktivnosti. Smatra se da je taj slučaj zapravo osveta zbog iznošenje korupcije u državnoj službi, u što su upleteni i viši državni službenici uključivši i predsjednikovu obitelj.

27.01.2016.

Analiza portala ImamoPravoZnati.org: tijela javne vlasti odgovorila na 63 posto zahtjeva građana

Portal za pomoć u ostvarivanju prava na pristup informacijama ImamoPravoZnati.org bilježi vrlo uspješne statističke pokazatelje za 2015. godinu: od početka rada, u travnju prošle godine, portal je zabilježio 4310 transakcija, dok su administratori portala posredovali u 818 PPI zahtjeva građana, od čega je na njih 514 uspješno odgovoreno.

27.01.2016.