Aktualno

Aktualno - vijesti

RSF: U 2015. ubijeno 67 novinara

Šezdeset i sedam novinara, dvadeset sedam blogera i sedam medijskih suradnika ubijeno je u svijetu 2015. zbog svoje profesije, navodi u godišnjem izvješću organizacija Reporteri bez granica.

29.12.2015.

Ubijen sirijski aktivist i novinar Naji Jerf

Sirijski opozicijski novinar i aktivist Naji Jerf ubijen je jučer u turskom gradu Gaziantepu, u blizini zgrade sirijskog nezavisnog lista. Jerf je autor nekoliko dokumentarnih filmova u kojima progovara o nasilju i kriminalu Islamske države. 

28.12.2015.

2016. će biti godina automatizirane provjere činjenica

I u SAD-u i drugdje će 2016. biti godina velikih mogućnosti za one koji provjeravaju činjenice ne samo u smislu njihove veće uočljivosti. To bi mogla biti godina provjere činjenica u pogledu njihovog učinka, financijskog i tehnološkog, na globalnoj razini.

28.12.2015.

NEPROFITNI MEDIJI – TKO TU PROFITIRA

Više od polovice novinara u hrvatskim medijima angažirano je temeljem nekog oblika samozapošljavanja, bilo da se radi o RPO ili autorskom ugovoru, naglašeno je na tribini Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju „Neprofitni mediji – tko tu profitira?“ o ulozi neprofitnih medija u hrvatskom medijskom prostoru.

23.12.2015.

EFJ pozdravlja promjene u Direktivi o zaštiti poslovnih tajni

Pregovarački timovi Europskog parlamenta i Vijeća o zaštiti neobjavljenih znanja i poslovnih informacija postigli su prošloga tjedna preliminarni sporazum o kontroverznom nacrtu Direktive o zaštiti neobjavljenih znanja i poslovnih informacija (poslovne tajne) od neovlaštenog pribavljanja, korištenja ili odavanja.

21.12.2015.

Laudato televizija počinje s emitiranjem na Božić

Laudato televiziju, vjerski televizijski kanal s kršanskim vrijednostima, osnovali su udruga 'Ime dobrote', tvrtka  Laudato d.o.o i direktorica televizije Ksenija Abramović, uz pomoć sredstava Američke biskupske konferencije i organizacije 'Kirche in Not' za nabavu tehničke opreme.

21.12.2015.

Natječaj za najbolje novinarske radove 2015.

Hrvatsko novinarsko društvo raspisalo je natječaj za najbolje novinarske radove objavljene u razdoblju od 1. siječnja 2015. do 31. prosinca 2015. godine.

21.12.2015.

Prosvjedi novinara u Srbiji

Nekoliko stotina srbijanskih novinara i građana okupilo se večeras na prosvjedima pod nazivom "Novinari ne kleče" u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Vranju, tražeći hitnu smjenu tamošnjeg ministra obrane Bratislava Gašića, koji još uvijek nije smijenjen zbog seksističkih izjava upućenih novinarki. 

21.12.2015.

„Migracije - najveći izazov novinarstva u 2015. godini“

Povodom međunarodnog dana migranata, 18. prosinca, Mreža etičkog novinarstva (EJN) objavila je globalni godišnji izvještaj o etičnosti izvještavanja o izbjegličkoj krizi pod nazivom „Moving stories".

 

18.12.2015.

HND: Pozivamo na novinarsku solidarnost i kolegijalnost, na zajedničku obranu profesije i demokracije

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) na svoj 105. rođendan, koji pada upravo na današnji dan, poziva sve novinarke i novinare, ali i druge medijske radnike, na solidarnost i kolegijalnost, na zajedničku obranu profesije od pritisaka kojima je cilj proizvesti autocenzuru i ušutkati slobodu izražavanja.

18.12.2015.