Aktualno

Aktualno - vijesti

Dodjela HND-ovih godišnjih novinarskih nagrada odgođena za jesen

Zbog epidemioloških mjera poduzetih zbog pandemije koronavirusa, nagrade Hrvatskog novinarskog društva za najbolje novinarske radove za 2019. ove godine neće biti dodijeljene 3. svibnja, na Svjetski dan slobode medija, nego se dodjela odgađa za jesen, odlučio je Središnji odbor Hrvatskog novinarskog društva.

29.04.2020.

GONG: Sjednice saborskih radnih tijela ostale zatvorene za javnost

Iz Gonga su u srijedu upozorili da je posljednjih mjesec dana javnosti onemogućeno pratiti sjednice radnih tijela koje su se počele održavati putem e-maila i ocijenili zabrinjavajućim način na koji se Hrvatski sabor prilagođava okolnostima pandemije i potresa.

29.04.2020.

Nagrade “Večernjakova ruža” prvi put u virtualnom izdanju

Najstarija i najprestižnija medijska nagrada u Hrvatskoj "Večernjakova ruža" prvi put je održana u virtualnom izdanju u prijenosu HTV-a, priopćili su u utorak navečer organizatori.

28.04.2020.

Nitko ne bi smio umrijeti od posla! Nemojte samo žaliti, budite ljuti zbog smrti radnika!

U povodu Svjetskog dana zaštite na radu EFJ i ETUC u zajedničkom priopćenju pozivaju da ove godine obilježavanje posvetimo svima koji su preminuli od koronavirusa. “Sjećamo se zdravstvenih radnika i svih ostalih radnika koji su umrli od koronavirusa kroz izlaganje na poslu. Nitko ne smije umrijeti od posla!”, stoji u zajedničkoj poruci.

27.04.2020.

Predsjednik Milanović podržao mjere i nastojanja HND-a i SNH-a da se pomogne novinarima i medijima

Predsjednik Milanović podržao je nastojanja Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske da se pomogne novinarima i medijima. Smatra kako je važno štititi i promicati neovisnost medija, pogotovo u kriznim situacijama, priopćili su iz Ureda Predsjendika, nakon danas održanog sastanka s predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva Hrvojem Zovkom  i predsjednicom Sindikata novinara Hrvatske Majom Sever.

23.04.2020.

SAFE JOURNALISTS: POLICIJA MORA POŠTOVATI ZAKON

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 8.200 članova, najoštrije osuđuje postupke Policijske uprave Tuzla koja je zaustavila ekipu RTV Slon, oduzela im mobitel i obrisala sve snimke događaja o kojem su izvještavali.

 

23.04.2020.

Konstruktivan razgovor s ministricom Obuljen Koržinek o pomoći novinarstvu

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u četvrtak je primila predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoja Zovka i predsjednicu Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Maju Sever koji su joj predstavili prijedlog mjera za pomoć medijima i novinarima pogođenim krizom.

23.04.2020.

HND upozorava da bolji plasman na ljestvici RSF-a ne predstavlja boljitak za novinare

Na ljestvici slobode medija Reportera bez granica (RSF) u 2020. godinu, Hrvatska se u odnosu na prošlu godinu popela za 5 mjesta i nalazi se na 59. mjestu, što ju stavlja na treće mjesto u regiji poslije Slovenije i Bosne i Hercegovine, a ispred Mađarske, Srbije i Crne Gore.

22.04.2020.

SNH i HND: Od Vlade Republike Hrvatske više ne očekujemo nego zahtijevamo mjere za novinare

“Krizu sam osjetila odmah jer mi frelanceri posao dogovaramo mjesec za mjesec, pogotovo na HRT-u s kojim surađujem. Svi freelanceri i kulturni radnici možemo izdržati još dva, tri mjeseca. Ministarstvo kulture nije napravilo ništa da riješi našu poziciju i ne postoji nikakva ideja da se nama pomogne i da krenemo raditi. Mislim da je ključ u tome da svi radimo, a ne sjedimo kod kuće. Samostalni umjetnici sada dobiju 1600 kuna pomoći. Od toga ne možemo preživjeti”, ispričala je novinarka, scenaristica i redateljica Danijela Stanojević na konferenciji za medije HND-a i SNH ispred Novinarskog doma u Zagrebu. 

21.04.2020.

RSF: Novinari u Hrvatskoj često izloženi nasilju i malteretiranju, a HRT sudski goni zaposlenike i HND

Narednih deset godina će bez svake sumnje biti "odlučujuće desetljeće" za slobodu medija, upozorili su u utorak Reporteri bez granica (RSF) u svom godišnjem izvješću o slobodi medija u svijetu za 2020. u kojem je Hrvatska zauzela 59. mjesto.

21.04.2020.