Aktualno

Aktualno - vijesti

Održana 14. Skupština DZNAP-a

Na 14. redovnoj skupštini Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava prihvaćeno je Izvješće o transparentnosti za 2020. godinu, dorađeni Etički kodeks i Pravilnik o snimanju. Skupština DZNAP-a odvijala se putem interneta, primjenom softvera za video-komunikaciju, priopćili su iz DZNAP-a. 

01.09.2021.

Jovan Hovan bio je sjajan reporter i još bolji čovjek

Komemoracija za jednog od najpoznatijih novinara "Vjesnikove škole" Jovana Hovana održana je u utorak u Novinarskom domu gdje su govorili predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko, glavni urednik Novinara Ivica Buljan i novinar Boro Vučković.

31.08.2021.

Preminuo jedan od najbriljantnijih novinarskih umova i najveći talent svoje generacije

Preminuo je Gojko Marinković, novinar i urednik, koji je bio jedan od simbola nekada najutjecajnijeg i najtiražnijeg političkog tjednika na ovim prostorima zagrebačkog Danasa. Za Gojka Marinkovića novinarstvo je bilo doista sve. Davao se bespoštedno novinama, novinarstvu i kolegama bez obzira na posljedice. Nije se štedio do kraja i ustrajno je zagovarao svoje stavove s kojima ste se mogli ili niste morali slagati, ali ti stavovi uvijek su bili na tragu dobrobiti bilo struke ili općenito društva. 

30.08.2021.

Otvoren je poziv za CEI SEEMO nagradu vrijednu 4 000 eura

Nagrada CEI SEEMO za izuzetne zasluge u istraživačkom novinarstvu ima za cilj promicanje visokokvalitetnog istraživačkog novinarstva i priznavanje napora medijskih stručnjaka da istraže glavne teme, često radeći u teškim uvjetima.

27.08.2021.

Nagrada Fondacije Thomson

Prestižna Nagrada za mlade novinare Fondacije Thomson, koja se dodjeljuje u partnerstvu s britanskim Udruženjem inozemnih tiskovina,  godišnje je natjecanje u novinarstvu Thomson Foundation posvećeno pronalaženju talentiranih i ambicioznih novinara iz cijelog svijeta.

27.08.2021.

Webinar: “Povjerenje u medije: rad na daljinu za vrijeme i nakon pandemije Covid-19”

Europska federacija novinara (EFJ) domaćin je niza webinara o radu na daljinu i hibridnom radu tijekom i nakon pandemije Covid-19. Ovaj novi način rada donio je nove izazove novinarima i medijskim organizacijama, poput pitanja u vezi s razdvajanjem posla i privatnog života kod kuće u vezi s mentalnim zdravljem i pravom na prekid veze.

27.08.2021.

Preminuo fotoreporter i novinar Rajko Polić

Fotoreporter i novinar Večernjeg lista Rajko Polić preminuo je u suton 25. kolovoza u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh.  Večernjakovac je Rajko postao u svibnju 1973. godine i ostao doslovno do posljednjeg daha. Ni umirovljenje početkom 2000-ih ni teška bolest nisu mogli nadjačati uvijek radoznalog novinara u Rajku. 

 

26.08.2021.

Otišao jedan od posljednjih junaka "Aleje palih komentatora"

U bolnici u Zaboku umro je jedan od najprepoznatljivijih novinara “Vjesnikove” kuće Jovan Hovan. Novinarski put vodio ga je od njegove rodne Mataruške Banje i Kraljeva, preko Beograda i doveo u Zagreb, gdje je stekao punu afirmaciju i ostao vjeran Vjesnikovoj kući, sve do trenutka kada je početkom devedesetih tamo postao nepoželjan. No to ga nije pokolebalo i nastavio je s novinarskim radom te pisao sve dok ga je zdravlje služilo.

24.08.2021.

Afganistanski mediji ulaze u nepoznato pod talibanskom vlašću

Mnogobrojni novinari su među desecima tisuća ljudi koji pokušavaju pobjeći iz Afganistana nakon talibanskog preuzimanja vlasti, bojeći se nasilnih odmazdi militanata. Unatoč njihovim uvjeravanjima, povratak islamističke skupine na vlast smatra se ozbiljnim udarom na afganistanske medije, koji su doživjeli eksplozivan razvoj nakon što je prvi talibanski režim svrgnut 2001.

24.08.2021.

HND: Zbog prijetnji Danki Derifaj zahtijevamo promptnu reakciju DORH-a i ministrice kulture i medija

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zaprepašteno je pokušajem pjevača Marka Perkovića Thompsona da spriječi emitiranje televizijskog priloga o nelegalnoj gradnji stambene zgrade na Žnjanu u Splitu i zgroženo njegovim komentarima na službenoj Facebook-stranici, nakon kojih su uslijedile salve najvulgarnijih uvreda i prijetnje premlaćivanjem i smrću našoj kolegici Danki Derifaj, te zbog toga traži promptnu reakciju Državnog odvjetništva RH i ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek.

23.08.2021.