Aktualno

Aktualno - vijesti

Preminula novinarka Jasenka Dudić

U Zagrebu je preminula novinarka Jasenka Dudić, koja je cijeli svoj novinarski i radni vijek gradila i provela ga na Hrvatskom radiju, gdje je na  ondašnjem Radio Zagrebu i počela raditi šezdesetih godina prošlog stoljeća.

29.05.2024.

Godišnja skupština EFJ-a: Zalažemo se za novinarstvo kao javno dobro, koje se spremno suočava s današnjim izazovima

Europska federacija novinara (EFJ) održala je u Prištini svoju Godišnju skupštinu, na kojoj je glavna tema bila „Novinarstvo u ratnim vremenima“ oko koje je održana i velike rasprava o aktualnim izazovima poput sigurnosti i uvjeta rada novinara. Na Skupštini je sudjelovalo oko 100 novinarskih profesionalnih udruga i sindikata iz 45 europskih zemalja. 

28.05.2024.

Agroklub zapošljava - tražimo novinara, urednika i administratora u Osijeku

Današnja poplava informacija u digitalnom prostoru, uz brze društvene promjene, tehnološki napredak i naglašene klimatske izazove novinarsku rolu u agraru čini važnijom no ikada prije. Sektor se ubrzano mijenja, potrebe za kvalitetnim informacijama postaju sve veće. Stoga smo kroz godine djelovanja kontinuirano rasli i publicirali desetke tisuća medijskih sadržaja agrarne tematike, pokušavajući dati odgovore na brojna pitanja s kojima se susreću naši poljoprivrednici, donosi agroklub.com. 

28.05.2024.

SafeJournalists i MFRR osuđuju dvije decenije nekažnjivosti u slučaju ubojstva Duška Jovanovića

Na 20. godišnjicu ubojstva crnogorskog novinara Duška Jovanovića, SafeJournalists Network i partneri iz Media Freedom Rapid Response (MFRR) pozivaju vlasti na jače djelovanje.

 

27.05.2024.

Olovo zakona

Sudsko vijeće koje se pobrinulo da Hrvoje Zovko dobije otkaz na HRT-u nije se rukovodilo ni "zakonom", ni "činjenicama u spisu", ni "stabilnom sudskom praksom", nego su tom presudom Đuro Sessa i pridružena gospoda iskazali lojalnost partijskoj centrali sa stolnim mjestom u Banskim dvorima, piše u kolumni za Novosti Viktor Ivančić. 

 

25.05.2024.

HND: Aktivne najmanje 752 tužbe teške 4,1 milijun eura, a u 1333 presuđena predmeta – 40 posto je bio čisti SLAPP

Hrvatsko novinarsko društvo je uz redovnu godišnju anketu o tužbama protiv novinara i medija – koja donosi neslavni rezultat od 752 tužbe teške 4,1 milijun eura – s Centrom za demokraciju i pravo "Miko Tripalo" provelo analizu 1333 presude koja je ustanovila kako čak više od 40 posto svih završenih predmeta nosi barem jedan SLAPP-indikator, a među tim predmetima njih više od polovice sadrži ih nekoliko. 

24.05.2024.

SafeJournalists i partneri MFRR: Prijetnje smrću redakciji tjednika Nacional u Hrvatskoj

Redakcija tjednika Nacional primila je prijetnje smrću putem SMS poruke u ponedjeljak, 20. svibnja 2024. Mreža SafeJournalists i partneri Media Freedom Rapid Response (MFRR) pozivaju nadležne institucije u Hrvatskoj da odmah reagiraju, pronađu i procesuiraju počinitelja.

24.05.2024.

Europski izbori: Medijska kampanja s ciljem osvještavanja javnosti o rizicima koje predstavljaju dezinformacije i manipulacije informacijama

Povodom održavanja europskih izbora 9. lipnja Europska je komisija u suradnji s Europskom skupinom regulatora za audiovizualne medijske usluge (ERGA), pokrenula medijsku kampanju s ciljem sprječavanja širenja dezinformacija i poticanja svjesnosti o rizicima koje predstavljaju dezinformacije i manipulacija informacijama, priopćili su iz AEM-a. 

24.05.2024.

HND: Jezive prijetnje Nacionalu pokazuju da su za novinare u Hrvatskoj došli opasni dani

Hrvatsko novinarsko društvo zgroženo je prijetnjama upućenima redakciji tjednika Nacional u kojima je nedvosmisleno istaknuta poveznica sa stravičnim atentatom iz 2008. godine na urednika i vlasnika tog tjednika Ivu Pukanića i njegova suradnika Niku Franjića. HND ih smatra izravnim ugrožavanjem sigurnosti naših kolegica i kolega iz Nacionala, uz koje stojimo, ali i izravnim udarcem na slobodu medija.

23.05.2024.

HND i SNH na HTV-u o presudi Vrhovnog suda protiv Zovka

Nakon što je sudsko vijeće Vrhovnog suda pod predsjedanjem Đure Sesse u presudi od 10. travnja 2024. godine poništilo presude Općinskog i Županijskog suda koje su potvrdile da je otkaz koji je dobio na HRT-u bio nezakonit, Hrvoje Zovko, novinar i urednik Hrvatskoj radioteleviziji i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, dobio je treći po redu otkaz ugovora o radu.

Ispred njega još je jedna pravna bitka, ovaj put na Ustavnom sudu. Ispred nas je potreba da ukažemo na zastrašujuću politiku vodstva HRT-a u obračunu s onima koji su označeni nepodobnima i ne uživaju zaštitu moćnika unutar sustava ili pak onu političku, kao i na nelogičnost presude Vrhovnoga suda s obzirom na to da je sudsko vijeće ignoriralo ključne okolnosti događaja i iskaze samih svjedoka.

22.05.2024.