Aktualno

Aktualno - vijesti

Štrajk novinara BBC-a u Turskoj

Nakon pet mjeseci pregovora, novinari BBC- ja u Turskoj pokrenuli su štrajk. Britanska televizija odbila ponuditi razumnu ponudu Turskom sindikatu novinara (TGS) u vezi s povećanjem plaća koje prati stopu inflacije u zemlji, boljim pristupom zdravstvenoj skrbi i drugim ključnim pitanjima. Štrajk podržava Europska federacija novinara (EFJ), Nacionalna unija novinara (NUJ) u Velikoj Britaniji i Irskoj, UNI Global Union i britanski medijski sindikat BECTU.

16.01.2022.

Izvješće Human Rights Watch za BiH: Javni dužnosnici potiču ksenofobiju i vrše pritisak na novinare

U 2021. godini zabilježen je slabo vidljiv napredak na polju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Javni dužnosnici potiču ksenofobiju, ne hvataju se ukoštac s diskriminacijom i vrše pritisak na novinare, navodi se u izvještaju organizacije Human Rights Watch za Bosnu i Hercegovinu.

14.01.2022.

DZNAP objavio natječaj za poticanje novinarskih autorskih prava u Hrvatskoj

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) objavilo je prvi put od osnutka sto tisuća kuna vrijedan poziv za prijavu projekata za poticanje novinarskih autorskih prava u Hrvatskoj. Autorima projekata na raspolaganju je ukupno sto tisuća kuna, a pojedinačni projekti financirat će se u iznosu od tri do 20 tisuća kuna.

13.01.2022.

Umro ugledni bosanskohercegovački novinar Vlastimir Mijović

Ugledni bosanskohercegovački novinar Vlastimir Mijović preminuo je u četvrtak u 65. godini nakon dugotrajne borbe s rakom pluća. Mijović je umro u bolnici u Istanbulu gdje je bio na liječenju. Najduže je radio u sarajevskom "Oslobođenju" čiji je bio komentator te dopisnik iz Moskve.

13.01.2022.

HND: Nedopustiv urednički promašaj Damira Smrtića i Katarine Periše Čakarun

Potpuno nedopustivim uredničkim, odnosno profesionalnim promašajem ocjenjujemo odluku urednika i voditelja emisije Hrvatske televizije "Otvoreno" Damira Smrtića, kao i nadređene mu urednice Informativnog medijskog servisa Katarine Periše Čakarun, da u studio emisije "Otvoreno" koja je u srijedu navečer tematizirala dvadesetogodišnje zakonski nedopušteno stjecanje materijalne koristi čelnika Hrvatske narodne banke (HNB), uključujući i guvernera Borisa Vujčića, korištenjem povlaštenih informacija, ne pozove onoga tko je svojim istraživačkim novinarskim radom taj skandal javnosti i otkrio, novinara Indexa Ilka Ćimića.

13.01.2022.

Nužno je zaštiti djecu od televizijskog oglašavanja

Oko 68 posto roditelja podržava uvođenje zakonskih ograničenja oglašavanja nezdrave hrane dok djeca gledaju televiziju, istaknuto je u srijedu na predstavljanju istraživanja o izloženosti djece televizijskom oglašavanju hrane i pića s visokim udjelom šećera, masti i soli.

12.01.2022.

Zajednički projekt "Lokalni mediji za bolje društvo" novinarskih organizacija iz regije

„Lokalni mediji za bolje društvo“ je projekt koji će zajednički provoditi četiri novinarske organizacije u četiri zemlje – Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini – s ciljem izgradnje povjerenja kroz prekograničnu suradnju i zajednički rad na izgradnji jakih i profesionalnih lokalnih medija, priopćili su iz Sindikata novinara Hrvatske. 

 

11.01.2022.

Godine bez Predraga Lucića

Život teče i godine idu jedna za drugom, a sjećanja na one koji su otišli vrate se u vrijeme tužnih datuma kada je s ovog svijeta iščeznuo još jedan veliki novinar i čovjek. Najviše boli i pitamo se zašto je to tako, kada se radi o onima koji su mogli puno toga za dati i koji su otišli mladi. Predrag Lucić jedan je od njih i prerano je otišao prije četiri godine.    

10.01.2022.

Natječaj za godišnju nagradu za radove koji promiču vrijednosti obrazovanja

Udruga Pragma objavila je natječaj za prijavu radova za dodjelu 9. „Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja“. Ovogodišnja, deveta, „Godišnja nagrada za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja“ usmjerena je na potragu za novinarskim radovima koji istražuju utjecaj digitalizacije obrazovanja tijekom pandemije, s naglaskom na promociju i jačanje socio-emocionalnih vještina djece i mladih.

03.01.2022.

Pokrenut portal Zagrebi.hr, vodi ga ekipa istraživača Todorića, Bandića i Kutle

Portal Zagrebi.hr pokrenut je u četvrtak, a glavni urednik Saša Paparella istaknuo je da ga pokreće ekipa istraživača poslova Ivice Todorića, Miroslava Kutle i Milana Bandića, ali i da su u definiranju portala izbjegli pojam istraživačko novinarstvo jer se ‘"ne žele baviti samo negativcima".

02.01.2022.