Aktualno

Aktualno - vijesti

Okrugli stol: Žene u svjetskim medijima zastupljene tek 24 posto

U medijima je katkad očita rodna neravnopravnost jer u potrazi za ekskluzivom i top vijestima mediji vrlo često zanemaruju žene, koje su manje važne u društvu i zauzimaju manje važne pozicije, rečeno je u četvrtak na okruglom stolu "Rodna ravnopravnost u medijima", gdje je predstavljeno istraživanje koje pokazuje da su u svjetskim medijima žene zastupljene tek 24 posto.

10.12.2015.

"Slobodnih medija danas nema, ima samo slobodnih pojedinaca. Ali i oni bi uskoro mogli nestati"

Pravna nesigurnost novinara, prikriveno oglašavanje te sprega urednika i vlasnika medija glavni su neprijatelji slobodnog novinarstva danas, naglašeno je na tribini Hrvatskog novinarskog društva i Veleposlanstva Kraljevine Norveške održanoj u Novinarskom domu.

08.12.2015.

Karamarko ne odustaje od tužbe protiv tjednika Nacional

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko neće odustati od tužbe protiv tjednika Nacional zbog izjava u autoriziranom intervjuu Josipa Manolića da je bio doušnik Udbe, kao ni od tužbenog zahtjeva u kojem traži 200.001 kunu odštete zbog povrede časti, ugleda i dostojanstva te povrede osobnosti.

07.12.2015.

IFJ: Globalna anketa o mladim novinarima

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pokrenula je anketu kojom želi utvrditi promjene u zapošljavanju u medijima te strategije koje novinarski sindikati ili udruženja poduzimaju da bi privukli novu generaciju novinara.

07.12.2015.

Hrast i Ilčić pokreću tužbe protiv novinara zbog uvrede

Stranka Hrast i njen predsjednik Ladislav Ilčić najavili su tužbe protiv nekoliko političara i novinara jer smatraju da su, komentirajući Ilčićev nastup na N1 televiziji, nanijeli štetu stranci i njemu osobno, prikazavši ga kao rasista, fašista, nacista i ksenofoba.

05.12.2015.

Okrugli stol HND-a i Veleposlanstva Kraljevine Norveške

Veleposlanstvo Kraljevine Norveške i Hrvatsko novinarsko društvo u suradnji s Norveškim sindikatom novinara organiziraju okrugli stol “Slobodno novinarstvo: iskustva, izazovi i najbolje prakse” koje će se održati u utorak 8. prosinca 2015. u Novinarskome domu u Zagrebu, Perkovčeva 2, s početkom u 9.45 sati.

04.12.2015.

Sud naložio HRT-u da Karolinu Vidović - Krišto vrati na staro radno mjesto

Općinski radni sud u Zagrebu objavio je u srijedu nepravomoćnu presudu kojom je utvrđeno da je direktor HRT-a Goran Radman nezakonito dao izvanredni otkaz novinarki Karolini Vidović-Krišto, priopćio je Hrvatski helsinški odbor, čija je Vidović Krišto članica

03.12.2015.

Upravni sud potvrdio sukob interesa glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana

Upravni sud odbacio je tužbu Gorana Radmana protiv Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i tako potvrdio odluku Povjerenstva, koje je 2013. ustvrdilo da se Glavni ravnatelj HRT-a nalazi u sukobu interesa kao vlasnik i direktor firme Nautar i član Nadzornog odbora Hypo Alpe Adria banke. Odvjetnik Gorana Radmana, koji inače zastupa HRT, najavljuje žalbu Visokom trgovačkom sudu.  

03.12.2015.

Liječnici od medija traže da - šute

Hrvatska liječnička komora uputila je otvoreno pismo medijima i novinarima apleirajući da se, ukoliko imaju bilo kakvih saznanja o nepravilnostima u zdravstvu, obrate nadležnim institucijama. Komora smatra da “bilo kakvo kalkuliranje s takvim podacima i njihovo sukcesivno, tempirano objavljivanje s ciljem podizanja čitanosti ili gledanosti nisu u interesu niti pacijenata niti hrvatske javnosti”. U prijevodu, Komora smatra da pisanje o skandaloznom ponašanju liječnika nije u interesu javnosti.

03.12.2015.

Hrvoje Appelt dobio spor protiv EPH koji mu treba platiti 1,22 milijuna kuna

Općinski građanski sud u Zagrebu nepravomoćno je presudio da Europapress Holding (EPH) novinaru Hrvou Appeltu treba platiti 1,21 milijun kuna jer je utvrdio da EPH-ov raskid ugovora s Appeltom iz ožujka 2009. bio nedopušten.

02.12.2015.