Aktualno

Aktualno - vijesti

Novinarske udruge uputile formalnu pritužbu na poljski zakon o javnim medijima

Četiri novinarske organizacije uputile su Vijeću Europe formalnu pritužbu zbog novog poljskog zakona o javnim medijima, a od poljske vlade zatražile su da odmah povuče sporni zakon.

06.01.2016.

Novinar Mohammed Rasool pušten iz turskog zatvora

Europska federacija novinara (EFJ) pozdravlja oslobađanje novinara Vice Newsa Mohammeda Rasoola iz turskog zatvora u kojem je proveo 131 dan.

06.01.2016.

Islamska država ubila novinarku Ruqiu Hassan

Islamska država smakula je Ruqiu Hassan, prvu novinarku koja je izvještavala o zločinima na teritoriju koji kontrolira ta ektremistička skupina, izvjestili su sirijski mediji.

06.01.2016.

Charlie Hebdo mora biti tamo gdje se drugi ne usude ići

“Charlie Hebdo, zabavni borbeni list, mora biti tamo gdje se drugi ne usude ići”, ocijenio je za France presse glavni urednik tog satiričkog tjednika, karikaturist Riss, jedan od preživjelih u atentatu.

06.01.2016.

Karlovac dobio Prolaz Krešimira Džebe

Na prijedlog ogranka HND-a Karlovac-Ogulin, koji je podržalo i vodstvo HND-a, te Udruge za razvoj građanske i političke kulture „Karlovac Polka“, Gradsko vijeće Karlovca na zadnjoj sjednici u 2015. godini imenovalo je jedan gradski prostor Prolazom Krešimira Džebe, povodom 80. obljetnice rođenja ovoga istaknutog novinara i političara.

05.01.2016.

Grad Zagreb za medije će do 2020. izdvojiti 60 milijuna kuna

Grad Zagreb objavio je na svojim internetskim stranicama popis medija čiji će sadržaj sufinancirati iz gradskog proračuna. Za programe lokalnih radijskih i TV postaja u proračunu je do 2020. planirano ulaganje 60 milijuna kuna u iznosu do 10 milijuna kuna godišnje.

05.01.2016.

GONG: Govor mržnje u hrvatskim medijima ublažen, migracijska kriza najzastupljenija u 2015.

Objave s diskriminatornim tonom i sadržajem jenjale su početkom studenoga, najvjerojatnije zbog povećanog fokusa svih praćenih medija na izborne teme u smislu političkog poborništva, a u manjoj mjeri na vrijednosno zasićene sadržaje, navodi se u GONG-ovom Izvještaju o praćenju govora mržnje u hrvatskim medijima u posljednjem kvartalu 2015.  

04.01.2016.

Godišnjica napada na Charlie Hebdo: Bradati bog ubojica na naslovnici specijala

Francuski satirički tjednik Charlie Hebdo obilježit će prvu godišnjicu krvavog terorističkog napada posebnim izdanjem, na čijoj će se naslovnici naći bradati Bog u krvavoj odjeći s kalašnjikovom u ruci, uz naslov "Godinu dana kasnije, ubojica i dalje šeće".

04.01.2016.

Varšavi zbog udara na medije prijeti gubitak prava glasa u Europskom vijeću

Europski povjerenik za digitalno gospodarstvo Guenther Oettinger zaprijetio je Varšavi da će pokrenuti postupak protiv Poljske zbog povrede temeljnih vrijednosti Europske unije, nakon što je poljski parlament donio zakon kojim se javni mediji stavljaju pod nadzor konzervativne stranke na vlasti.

03.01.2016.

Godišnje izvješće IFJ: Najmanje 109 ubijenih novinara u 2015.

2015. je bila još jedna smrtonosna godina za novinare, s najmanje 109 novinara i medijskih djelatnika ubijenih u bombaškim napadima, ratnim sukobima i planiranim napadima, prema godišnjem izvješću Međunarodne federacije novinara (IFJ).

31.12.2015.