Aktualno

Aktualno - vijesti

HDP i PEN zgroženi ukidanjem HRT-ove emisije "Montirani proces"

Hrvatsko društvo pisaca i PEN Centar poručili su kako su “zgroženi odlukom programskog vijeća Hrvatske radiotelevizije kojom je ukinuta, odnosno zabranjena emisija «Montirani proces», posebno obrazloženjem koje je priopćilo politikom montirano programsko vijeće HRT-a, da «Montirani proces» raspiruje vjersku i nacionalnu netrpeljivost”.

21.03.2016.

Izvješće GONG-a: razina političke komunikacije u medijima se srozala

Veljaču je obilježio početak rada Vlade RH, razina političke komunikacije u javnosti dodatno se srozala, a tim putem kreću i demokratski standardi i kontekst funkcioniranja javnih institucija, pokazuje novi GONG-ov izvještaj o praćenju medija u veljači ove godine.

19.03.2016.

Raspisan natječaj za glavnog tajnika HND-a te glavnog urednika glasila Novinar i portala hnd.hr

Središnji odbor HND-a raspisao je natječaje za glavnog tajnika HND-a te za glavnog urednika Novinara i portala hnd.hr. Mandati sadašnjem glavnom tajniku i glavnom uredniku istječu 1. lipnja 2016. godine. Natječaji traju 15 dana od dana objave, 18. ožujka 2016.

18.03.2016.

Tribina VEM-a: Govor mržnje stvara klimu u kojoj nemoguće postaje moguće

Gdje prestaje sloboda govora i počinje govor mržnje, ključno je pitanje tribine „Govor mržnje i odgovornost medija – od slobode izražavanja do kršenja zakona“ u organizaciji Vijeća za elektroničke medije održane u Novinarskom domu. Govor mržnje u pravilu je i dalje vrlo „teško uhvatljiv“ i kao takav posebno opasan za zdravlje demokracije, naročito zato što može stvoriti klimu u kojoj određena ponašanja koja ranije nisu mogla biti moguća, postaju moguća, zaključeno je na tribini.

18.03.2016.

Mirjana Rakić podnijela ostavku

Mirjana Rakić podnijela je ostavku na svoje dužnosti predsjednice Vijeća za elektroničke medije i ravnateljice Agencije za elektroničke medije zbog „pritiska koji se od samog početka koncentrirao samo na nju“.

18.03.2016.

Nove smjene na HTV-u: Burić preuzima HTV2, Čokolić HTV3 i Čeljuska HTV4

Vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić smijenio je dosadašnje glavne urednike triju programa HTV-a te imenovao vršitelje dužnosti - Jasnu Burić za HTV2, Krešimira Čokolića za HTV3 te Tončicu Čeljusku za HTV4, a Mislava Stipića imenovao je v. d. ravnateljem Poslovanja HRT-a.

18.03.2016.

HND: ZABRANA EMITIRANJA "MONTIRANOG PROCESA" NA HTV-U NOVI JE NAPAD NA SLOBODU JAVNOG IZRAŽAVANJA U REŽIJI AKTUALNE VLASTI

Odluka Programskog kolegija Hrvatske televizije da u nedjelju 20. ožujka 2016. godine ne bude emitirana  emisija „Montirani proces“, te da neće biti snimljeno preostalih nekoliko nastavaka predviđenih ugovorom, novi je napad na slobodu javnog izražavanja u režiji aktualne vlasti čiji su izvršitelji poslušnici instalirani na čelo HRT-a. Tom su odlukom prekršeni temeljni profesionalni i etički standardi novinarstva te je ugrožen javni interes čije je ispunjenje glavna zadaća javnog medijskog servisa.

17.03.2016.

Sor i Lucić: "News bar neće stati ovdje, ne možete ubiti satiru"

Autori emisije Montirani proces Borna Sor i Vlado Lucić održali su press konferenciju povodom odluke programskog vodstva HRT-a o ukidanju emisije. Autori kažu da s HRT-a nisu dobili nikakva pojašnjenja odluke čije obrazloženje ih je, kažu, duboko uvrijedilo.

17.03.2016.

Otvoren natječaj za nagrade Velebitska degenija

Hrvatsko novinarsko društvo i HEP Opskrba objavljuju natječaj za godišnje nagrade Velebitska degenija za najbolji novinarski rad o zaštiti okoliša. Prijaviti se mogu radovi objavljeni u tisku i na internetu, na radiju i televiziji te za fotografiju u razdoblju od 1. ožujka 2015. godine do 29. veljače 2016. godine. Rok za dostavu prijedloga je 8. travnja 2016. 

17.03.2016.

HRT ukinuo "Montirani proces" radi "širenja netrpeljivosti", Kovačić čvrsto stoji iza odluke

Hrvatska radiotelevizija donijela je jučer na svom programskom kolegiju odluku da se emisija 'Montirani proces' skida sa programa, ocijenivši da je zloupotrebljena tema satirične emisije za raspirivanje vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti. Vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić kazao je kako čvrsto stoji iza odluke Programskog vodstva HRT-a o ukidanju emisije 'Montirani proces'. 

17.03.2016.