Aktualno

Aktualno - vijesti

HND: Vladimir Lulić reizabran na mjesto glavnog tajnika, Željko Valentić novi urednik Novinara

Središnji odbor Hrvatskog novinarskog društva dao je još jedan mandat dosadašnjem glavnom tajniku Vladimiru Luliću, dok je na mjesto glavnog urednika glasila Novinar i portala hnd.hr izabran Željko Valentić.

13.04.2016.

Udruga Pretplatnik o HRT-ovoj nabavi programa neovisnih proizvođača

Udruga obveznika RTV pristojbe Pretplatnik oštro je reagirala na ocjenu v. d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića da se vodstvo HRT lani pri nabavi programskog sadržaja od neovisnih proizvođača "ponašalo kao pijani bogataš", poručivši da su "odgovorne osobe time potpuno pogrešno interpretirale javnu ulogu HRT-a".

13.04.2016.

Novi list lani imao 10 milijuna kuna manje prihode

Uprava Novog lista predala je kvartalno izvješće o provedbi financijskog restrukturiranja uključivši i bilancu poslovanja u 2015. prema kojoj su lanjski prihodi Novog lista bili 10 milijuna kuna manji nego 2014.

12.04.2016.

Završen međunarodni festival novinarstva u Perugi

Završen je međunarodni festival novinarstva u Perugi, koji je po deseti put organiziran od 6. do 10. travnja 2016. Bavio se temama novinarstva koje se našlo na prekretnici zbog tehnološkog i svakog drugog pomaka u svijetu. Svojim je izlaganjima temi je pridonijelo i troje novinara iz Hrvatske, te donosimo neke naglaske iz njihovih razmišljanja.

11.04.2016.

Promocija Goldsteinove knjige 'Jasenovac - tragika, mitomanija, istina'

U Novinarskom domu sinoć je predstavljena knjiga povjesničara Slavka Goldsteina 'Jasenovac - tragika, mitomanija, istina', koja predstavlja znanstveni odgovor na knjigu 'Jasenovački logor – istraživanja' Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac. Na promociju su došla brojna poznata imena hrvatske političke, kulturne i poslovne javnosti, a zbog prijetnji jednom od govornika na promociji, uredniku Novosti Ivici Đikiću, događaj je osiguravala policija.

09.04.2016.

Hasanbegović primio predstavnike CJFE i Centra za mirovne studije

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović sastao se s izvršnim direktorom udruženja Kanadski novinari za slobodu govora (CJFE) Tomom Henhefferom i Majom Plejić iz Centra za mirovne studije, priopćeno je iz Ministarstva.

 

08.04.2016.

Potvrđena presuda: Peratović je bio mobingiran nakon teksta o Karamarku

Zagrebački Županijski sud potvrdio je prvostupanjsku presudu u korist novinara Željka Peratovića koji je još 2006. tužio Vjesnik zbog nezakonitog otkaza ugovora o radu i mobbinga, kontinuiranog zlostavljanja na radnom mjestu, te je naložio Vjesniku d.d. kao sljedniku istoimenog lista da Peratoviću isplati 89.250 kuna naknade odštete.

08.04.2016.

"Panama Papers" na konferenciji o europskom istraživačkom novinarstvu

Pod nazivom „Žetva podataka“ u Belgiji će se od 3. do 5. lipnja održati konferencija u organizaciji Journalismfund.eu, vjerojatno najznačajniji ovogodišnji događaj za istraživačke novinare.

08.04.2016.

Novi istraživački projekt: "Novinari riskiraju. Je li to u opisu posla?"

Vijeće Europe pokrenulo je istraživanje o rizicima kojima su izvrgnuti novinari u 47 država članica Vijeća. EFJ, Reporteri bez granica, Međunarodni institut za sigurnost i NGO Index on Censorship su partneri na projektu „Novinari riskiraju. Je li to u opisu posla?“ i u radnoj grupi koja će provesti opsežnu kvantitativnu i kvalitativnu studiju o neočekivanom ometanju, strahu od kriminala i samocenzuri novinara u Europi, što je jedno od najvažnijih pitanja novinarske profesije.

08.04.2016.

Novi vlasnik Novog lista najavio poštovanje dosadašnje uređivačke politike

Iz tvrtke JOJ Media Housea.s priopćili su kako su dogovorili pojedinosti transakcije stjecanja većinskih udjela u "Novom listu", "Glasu Istre" i "Zadarskom listu", a predsjednik Odbora direktora Richard Flimel poručio je da žele osigurati potrebne uvjete za daljnji razvoj tih medija poštujuću dosadašnju uređivačku politiku.

07.04.2016.