Aktualno

Aktualno - vijesti

Suradnja – budućnost novinarstva?

Razumijevanje odnosa novinara i njihove publike je oduvijek bio ključ uspjeha onih koji se bave vijestima. No u svom istraživačkom radu Anja Kröll, bivša stipendistica Reuters Institute of Study of Journalism (RISJ) i ravnateljica odjela za austrijske i međunarodne vijesti u odličnom dnevniku Salzburger Nachrichten, istražuje promjenu u tom odnosu koja bi mogla obilježiti budućnost pronalaženja vijesti.

02.02.2016.

Velika podrška građana i kolega peticiji Mreže emancipacije E-net

Preko 1400 građana u samo dva dana podržalo je inicijativu za smjenom ministra Zlatka Hasanbegovića koju je pokrenula Mreža emancipacije E-net, koja okuplja neprofitne medije Lupiga, Forum.tm, Tris, CroL, Slobodni Filozofski, Zarez, Radio 808, Radio Student i Nepokoreni grad.

02.02.2016.

Napadači na novinara Željka Peratovića optuženi za pokušaj nanošenja teških ozljeda

Karlovačko Općinsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv trojice napadača na novinara Željka Peratovića u kojoj ih se tereti za kazneno djelo pokušaja nanošenja teških ozljeda, a ne, kako je prvotno bilo navedeno u rješenju o provođenju istrage Županijskoga državnog odvjetništva, za pokušaj ubojstva jer je na temelju prikupljenih činjenica zaključio da za to nema dokaza.

02.02.2016.

Neprofitni mediji traže smjenu ministra Hasanbegovića

Mreža emancipacije E-net, u kojoj su neprofitni mediji Lupiga, Forum.tm, Tris, CroL, Slobodni Filozofski, Zarez, Radio 808, Radio Student i Nepokoreni grad, u ponedjeljak su poslali otvoreno pismo premijeru Tihomiru Oreškoviću u kojem traže hitnu smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića "zbog grubog nasrtaja na medijske slobode".

01.02.2016.

Hasanbegović ukida Povjerenstvo za neprofitne medije jer "za njim više nema portebe"

Bojkot zastupnika saborske većine spriječio je saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu da od ministra kulture čuje razloge zbog kojih je smjenio Povjerenstvo za neprofitne medije. Ministar Hasanbegović u Saboru je, nakon neuspjele sjednice izjavio da u Stručno povjerenstvo za neprofitne medije neće imenovati druge ljude jer za takvim povjerenstvom "više neće biti potrebe". Saborska oporba traži sazivanje sjednice Odbora za medije na istu temu, očekujući da neće ponovo biti bojkotirana. 

01.02.2016.

Odbor EP za zakonodavstvo prihvatio prijedlog Direktive o poslovnim tajnama

Premda je usmjerena na zaštitu od industrijske špijunaže, nova prihvaćena Direktiva bi mogla imati značajne implikacije po slobodu medija ne budu li zaštitni mehanizmi primijenjeni na pravi način. 

01.02.2016.

Neprofitni mediji su u službi javnosti

Novi ministar kulture Zlatko Hasanbegović u srijedu je, bez prethodnog objašnjenja i mimo pravilnika, razriješio Stručno povjerenstvo za neprofitne medije i najavio reviziju ugovora kojeg su neprofitni mediji potpisali s tim ministarstvom. Paralelno, u javnosti se pokušava stvoriti slika da neprofitni mediji predstavljaju „uhljebe“ i „dokoličarski kulturni agitprop“ koji troši milijune kuna poreznih obveznika, što je daleko od istine. U nastavku pojašnjavamo činjenice o neprofitnim medijima, njihovoj ulozi i načinu financiranja.

31.01.2016.

Karamarko brani Hasanbegovića, Leković poziva na javnu raspravu

“Odbijam prozivanja i podmetanja predsjednika HND-a Saše Lekovića”, napisao je potpredsjednik Vlade Tomsilav Karamarko na svom Facebook profilu odgovarajući na zahtjev HND-a, Platforme 112 i Hrvatskog PEN Centra da predloži smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. U odgovoru Karamarku, Leković ga poziva na javnu raspravu argumentima, u mediju - po Karamarkovom izboru. 

30.01.2016.

Zbor internet novinara HND-a podržao Hasanbegovića iako formalno ni ne postoji

Zbor internet novinara HND-a izdao je priopćenje u kojem podržava odluku o razrješenju Povjerenstva za neprofitne medije, traži hitan sastanak Središnjeg odbora HND-a, a predsjednika HND-a optužuje da pokušava "kadrovirati po Vladi". Prozvani predsjednik HND-a Saša Leković upozorava kako je je riječ o još uvijek neformalnom Zboru HND-a koji dirigirano podmeće laži i stvara dodatne napetosti u Društvu.

30.01.2016.

Jelinić: presuda protiv Nacionala je nastavak pritiska na medije

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu nepravomoćno je dobio spor protiv tjednika Nacional zbog objavljenog intervjua s Josipom Manolićem u kojem je ustvrdio da je Karamarko radio za Udbu.

29.01.2016.