Aktualno

Aktualno - vijesti

Gasi se tiskano izdanje Zareza

Nakon 17 godina kontinuiranog izlaženja, gasi se tiskano izdanje Zareza, potvrdilo je uredništvo Zareza na konferenciji za medije nakon što im je Ministarstvo kulture odbilo dodijeliti potporu za 2016. godinu zbog navodnog neizvršavanja obveza iz 2014. i 2015. godine.

28.04.2016.

Kako se enormnim kaznama i blokadom sredstava po nepravomoćnim presudama uništavaju mediji

Piše: Maja Erceg

Iznosi koji su nam dosuđivani do sada u pojedinim sporovima daleko su premašivali naše financijske mogućnosti i bili su u nesrazmjeru s našim poslovanjem, nakladom i utjecajem jednog lokalnog medija.

28.04.2016.

GONG-ov Izvještaj o govoru mržnje u ožujku: Pokušaji rehabilitacije ustaštva sele s margina u područje normalnoga

Nastojanja za relativizacijom i javnom rehabilitacijom ustaškog pokreta, simbolike i režima sele iz političke marginalnosti u područje prihvatljivoga i normalnoga, stoji u najnovijem izvješću GONG-a o praćenju govora mržnje u medijima.

28.04.2016.

Ministarstvo kulture uskratilo potporu Zarezu

Ministarstvo kulture odobrilo je za ovu godinu 106 programa u djelatnosti časopisa, koje će u tiskanom i elektroničkom obliku financirati s gotovo 5 milijuna kuna. Najviše sredstava, čak 600 tisuća kuna, dobio je književni list za umjetnost, kulturu i znanost "Vijenac", dok je najveći gubitnik dvotjednik za društvena i kulturna zbivanja "Zarez", kojemu nije odobrena potpora.

28.04.2016.

HRT i Turska radiotelevizijska korporacija potpisale protokol o suradnji

U sklopu posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa ErdoÄŸana Hrvatskoj, Hrvatska radiotelevizija i Turska radiotelevizijska korporacija potpisale su protokol o međusobnoj suradnji. 

 

27.04.2016.

Porezna uprava provela nadzor nad Hanžekovićem i tvrtkom Hanza press

Porezna uprava potvrdila je da je provela nadzor nad tvtkom Hanza press i većinskim vlasnikom Europapress Holdinga (EPH) Marijanom Hanžekovićem na temelju prijave malog dioničara Slobodne Dalmacije Hrvoja šimića koji je tražio da se nadzorom utvrdi jesu li u procesu preuzimanja EPH, među ostalim, platili porez na dobit od 18,5 milijuna kuna.

27.04.2016.

HND poziva na prosvjed "Sloboda novinarstvu"

Kao odgovor na desant na medije u režiji aktualne vlasti i Ministarstva kulture, na Dan slobode medija 3. svibnja u 9 i 45 sati Hrvatsko novinarsko društvo organizira okupljanje ispred Novinarskog doma u Perkovčevoj 2 te prosvjednu šetnju do Ministarstva kulture u Runjaninovoj ulici.

26.04.2016.

Sigurnost novinara još uvijek je dominantno pitanje koje ugrožava slobodu medija u zemljama članicama OSCE-a

Ugrožavanje sigurnosti novinara i dalje predstavlja prijetnju slobodi medija u zemljama članicama OSCE-a, izjavila je predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović tijekom boravka u Sarajevu, gdje se održava godišnja skupština Europske federacije novinara.

26.04.2016.

Hasanbegovićev udar na novine talijanske manjine: Dnevniku La Voce del popolo prijeti gašenje

Udar ministarstva Zlatka Hasanbegovića na nevladine udruge dobio je novu neugodnu posljedicu: teška kriza potresa izdavačku kuću Edit, jedinu koja izdaje dnevni list na talijanskom jeziku La Voce del popolo, jer je Ministarstvo kulture drastično smanjilo dotacije, piše Novi list. 

26.04.2016.

Godišnja skupština EFJ-a: Hrvatska među zemljama u kojima je ugrožena sloboda medija

Hrvatska je među državama koje su prepoznate kao one u kojima je ugrožena sloboda medija, što se potvrdilo i na godišnjoj skupštini Europske federacije novinara koja se održava u Sarajevu, rekao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković, koji je među sudionicima ovog skupa.

25.04.2016.