Aktualno

Aktualno - vijesti

TRIDESET dvije GODINA OD SMRTI GORDANA LEDERERA

Na današnji dan prije točno trideset dvije godine na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice ubijen je hrvatski fotograf i snimatelj HTV-a Gordan Lederer. Poginuo je na radnom mjestu, pogođen metkom snajpera, snimajući hrvatske borce u akciji 10. kolovoza 1991. godine tijekom srpskih napada na Pounje. Iza sebe je ostavio mnoge video zapise koji i danas vrlo slikovito govore o prvim danima Domovinskog rata. Poznat je naknadni montažni uradak njegovih ratnih snimaka "Banijska praskozorja".

10.08.2023.

HND o smrti Matijanića: To je bilo medicinski potpomognuto ubojstvo

- HND ne zaboravlja tragičnu smrt Vladimira Matijanića. Pamtimo i nikada nećemo odustati od traženja istine u ovom slučaju. Vidimo se u Splitu 5.8. 2023. Beroš već godinu dana zataškava i ignorira zahtjeve i apele Hrvatskog novinarskog društva oko smrti Vladimira Matijanića, kazano je na press konferenciji HND-a u povodom godišnjice smrti Indexovog novinara Vladimira Matijanića, prenosi index.hr. 

 

 

 

05.08.2023.

Kosovo: Skupine za slobodu medija pozdravljaju odluku suda o zabrani Klan Kosova

Mreža SafeJournalists pridružila se međunarodnim organizacijama za slobodu medija u pohvalama sudske odluke kojom je odgođeno oduzimanje poslovne dozvole Klan Kosova.

03.08.2023.

HND oštro osuđuje prijetnje upućene Nikolini Martinović

Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu istražuje osumnjičenog dvadesetosmogodišnjaka zbog prijetnji glavnoj urednici „035portala“ iz Slavonskog Broda Nikolini Martinović. Potvrđeno je to u odgovoru navedenog državnog odvjetništva na upit Hrvatskog novinarskog društva.

01.08.2023.

Izbor Periše Čakarun još jedan čavao u lijes profesionalizmu i medijskim slobodama na HRT-u

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva pri Hrvatskoj televiziji te Podružnica Sindikata novinara Hrvatske pri HRT-u upozoravaju na netransparentnu i neprofesionalnu provedbu postupka odabira urednika Informativnog medijskog servisa (IMS) HTV-a (prema javnom natječaju od 7. srpnja 2023.) te izražavaju nezadovoljstvo izborom Katarine Periše Čakarun na tu funkciju.

28.07.2023.

HDZ, odnosno, HTV zbija redove pred izbore: Periša Čakarun dobila novi mandat na čelu informativnog programa

S informativnim programom HTV-a sve je u redu i ne trebaju mu očito nikakve promjene – jedini je logičan zaključak koji se da izvući iz današnje odluke kojom je urednica Informativno medijskog servisa javne televizije Katarina Periša Čakarun dobila novi, petogodišnji mandat, piše telegram.hr. 

27.07.2023.

"Zakon o medijima uništit će slobodno novinarstvo"

GLAVNI UREDNICI I NOVINARI NAJUTJECAJNIJIH DNEVNIKA I PORTALA za Nacional su potvrdili da podržavaju Hrvatsko novinarsko društvo u protivljenju prijedlogu nacrta Zakona o medijima koji je najavio premijer Andrej Plenković, a izradilo ministarstvo kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, donosi  tjednik Nacional.  

 

27.07.2023.

Savjetovanje o Nacrtu drugog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava "Uspostava sustava provjere medijskih činjenica"

Agencija za elektroničke medije i Ministarstvo kulture i medija nositelji su mjere „Uspostava provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka“, koja se provodi sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Za provedbu dijela mjere koji se odnosi na uspostavu sustava provjere točnosti informacija objavljenih u javnom prostoru, medijima i na društvenim mrežama osigurano je 5.972.526 eura (45 milijuna kuna) bespovratnih sredstava, priopćili su iz Agencija za elektroničke medije (AEM). 

 

26.07.2023.

SafeJournalists: Neprihvatljiv nacrt novog zakona o medijima u Hrvatskoj

Ministarstvo kulture i medija je 5. srpnja 2023. predstavnicima radne skupine za izradu Novog zakona o medijima dostavilo radnu verziju Zakona koja je vrlo zabrinjavajuća i neprihvatljiva za medijsku zajednicu u Hrvatskoj. Usvajanje takvog zakona unazadilo bi medijske slobode te položaj novinara i medijskih radnika u Hrvatskoj. HND je prije 18 mjeseci, na poziv Ministarstva, uputio svoje prijedloge na aktualni Zakon o medijima. Ministarstvo je sada ponudilo dokument o kojem prethodno nije bilo riječi na sastanku radne skupine, niti je bilo ikakvih konzultacija. HND je 19. srpnja 2023. poslao svoje komentare na tekst.

 

22.07.2023.

Predstavnici HND-a podijelili zastupnicima primjedbe na radnu verziju Zakona o medijima

Uoči početka izvanredne sjednice Hrvatskog sabora predstavnici HND-a, predsjednik Hrvoje Zovko, glavna tajnica Melisa Skender i voditeljica programa Iva Borković, podijelili su zastupnicima i zastupnicama HND-ove primjedbe na radnu verziju budućeg Zakona o medijima.

21.07.2023.