Aktualno

Aktualno - vijesti

Odbor za medije prihvatio izvješće o radu UV Hine za 2021.

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije u četvrtak je većinom od osam glasova za, jednim suzdržanim i jednim protiv prihvatio Izvješće o radu Upravnog vijeća (UV) Hine za 2021. godinu.

16.02.2023.

AFP traži DIGITALNOG novinara istraživača s uredom u Zagrebu

Agencija France Presse (AFP) traži novinara s hrvatskog govornog područja koji bi se pridružili njihovom brzorastućem timu koji se bavi dezinformacijama, a koje se dijele na društvenim mrežama. Posao zahtijeva pažljivo praćenje svih društvenih medija na više platformi te traži aktivan interes za online istraživanja, agilnost, snalažljivost i rigoroznost.

14.02.2023.

Oporba: Premijerovo zastrašivanje novinara je neprihvatljivo

Premijerovu najavu da će se mijenjati kazneno zakonodavstvo zbog curenja informacija iz afera oporba je u utorak oštro kritizirala, istaknuvši da je riječ o nastavku politike zarobljavanja države, neprihvatljivom zastrašivanju novinara i gušenju istraživačkog novinarstva, donosi Hina. 

 

14.02.2023.

HND pučkoj pravobraniteljici uputio pritužbu na najavu premijera Plenkovića

Nakon najave predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o izmjenama Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku zbog "curenja informacija iz spisa", koje čine "političke probleme" Hrvatsko novinarsko društvo uputilo je danas pučkoj pravobraniteljici Teni Šimonović Einwalter pritužbu sljedećeg sadržaja:

14.02.2023.

HND: Osuđujemo pritisak Fakulteta hrvatskih studija na portal Srednja.hr

Hrvatsko novinarsko društvo smatra neprihvatljivim pritisak na portal Srednja.hr koji dolazi od Fakulteta hrvatskih studija u Zagrebu. Nečuvenim smatramo pismo upućeno redakciji portala sa službenim memorandumom Fakulteta, koje je potpisalo 39 osoba, među kojima su studenti, administrativno osoblje i nastavnici Fakulteta, a u kojem prozivaju novinara Duju Kovačevića da se u svojim tekstovima pretjerano fokusira na rad tog fakulteta. U dopisu su poslane i poveznice na 48 tekstova u posljednjih nekoliko godina objavljenih na tom portalu.

13.02.2023.

Izložbom fotografija počela Godina Miljenka Smoje

Izložbom fotografija "Smoje bez cenzure", otvorenom u petak u Fotoklubu Split, počela je Godina Miljenka Smoje tijekom koje će se u Splitu s četrdesetak događanja obilježiti 100. obljetnica Smojina rođenja, donosi Hina. 

10.02.2023.

OTVOREN NATJEČAJ ZA NAGRADU "VELEBITSKA DEGENIJA"

Hrvatsko novinarsko društvo, Zbor novinara za okoliš raspisao je Natječaj za godišnje nagrade "Velebitska degenija" za najbolji novinarski rad o zaštiti okoliša objavljen u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. godine. Riječ je o 25., jubilarnoj dodjeli "Degenije".

09.02.2023.

Komemoracija - Marinko Čulić bio je novinarski velikan koji je služio istini

Ako za nekoga možemo reći da je velikan, a da to ne zvuči otrcano, to je Marinko. Novinar koji nije bio sluga nijednog režima, novinar koji je bio sluga istine - kazao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a, na početku jučerašnje komemoracije za našeg kolegu, dugogodišnjeg kolumnistu Novosti Marinka Čulića, izvjvijestio je portalnovosti.com. 

 

07.02.2023.

Split obilježava Godinu Miljenka Smoje

Cjelogodišnji program u sklopu Godine Miljenka Smoje, koja je počela s prvim danom 2023. godine, predstavljen je u ponedjeljak, a na splitskoj Matejuški, kako je najavljeno, do svibnja bi ​trebalo ​biti postavljeno njegovo spomen-poprsje, donosi Hina. 

 

06.02.2023.

Prosvjednici na Markovu trgu: AP, ovo je tema, ovo je tema koju nikada nećemo zaboraviti

Foto: HND/Nikola Šolić 

Salvom zvižduka ministru Berošu i premijeru Plenkoviću uz povike "Vili, odlazi", prosvjednici su na Markovu trgu na prosvjedu "Oprostite što smetam ne mogu disati" zatražili ostavku ministra zdravstva Vilija Beroša i odgovornost premijera Andreja Plenkovića. Na prosvjedu u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva nanovo se upozorilo na šutnju i zataškavanje, što traje punih šest mjeseci, o okolnosti smrti novinara Vladimira Matijanića.

05.02.2023.