Aktualno

Aktualno - vijesti

SafeJournalists: Dvojici novinara upućene prijetnje smrću

Srbija: Istraživački novinar Slobodan Georgiev i voditelj kritičko humoristične emisije Ivan Ivanović primili su online prijetnje smrću s istog Twitter profila. Policija je uhitila osobu koja stoji iza ovih prijetnji. 12. svibnja Slobodanu Georgievu, novinaru BIRN-a i nedjeljnika Vreme, poslana je poruka u kojoj stoji „da će proći kao Ćuruvija“. U travnju 1999. godine pripadnici državne sigurnosti Srbije su ubili Slavka Ćuruviju. Ivan Ivanović je primio poruku u kojoj stoji da će mu iskasapiti ženu i kćerku, te se dodaje „Živio SNS“. Ista osoba je upućivala prijetnje i drugim javnim ličnostima, opozicionim političarima.

 

16.05.2020.

Obilježen Dan HRT-a

Dan HRT-a obilježen je u petak tradicionalnom dodjelom godišnjih nagrada javne radiotelevizije među kojima je nagradu ''Ivan Šibl'' za televiziju dobio novinar i urednik Darko Dovranić, a za radio Dubravka Družinec Ricijaš, doajenka Drugog programa Hrvatskog radija.

15.05.2020.

SafeJournalists: Novinar uhapšen i poprskan suzavcem

Crna Gora: Tijekom protesta koji je u jednom trenutku postao nasilan dopisnik Večernjih Novosti Veliša Kadić, koji je izvještavao iz Nikšića, uhićen je i poprskan mu je suzavac u lice. Pušten je na slobodu nakon tri sata, ali je policija izbrisala sav materijal koji je snimio.

15.05.2020.

Novinarke izložene većem stresu zbog COVID-19 od svojih kolega

Novinarke trpe veći stres i tjeskobu od svojih muških kolega zbog pandemije Covid-19, pokazalo je globalno istraživanje Međunarodna federacija novinara (IFJ), Međunarodne federacije novinara (IFJ), koje je na svojim stranicama objavio Sindikat novinara Hrvatske.  Tri četvrtine svih novinara suočilo se s ograničenjima prilikom izvještavanja o Covid-19, globalno istraživanje IFJ-a o utjecaju COVID-a na slobodu tiska pokazalo je da žene podjednako ili manje utječu na pandemiju.

12.05.2020.

Na N1 osnovan HND-ov ogranak

Hrvatsko novinarsko društvo od danas je bogatije za još jedan ogranak. Kolegice i kolege s N1, njih devet, osnovalo je ogranak čiji je predsjednik Zoran Pehar, a zamjenica Ivana Dragičević.

11.05.2020.

ERGA: Izvještaj o primjeni Kodeksa prakse u suzbijanju dezinformacija

Kriza izazvana COVID-19 pandemijom još je jednom ukazala na negativan utjecaj koji dezinformacije mogu imati na javni diskurs kao i na učinkovito djelovanje demokratskih društava. Opasnost od dezinformacija očitija je nego ikada. 

11.05.2020.

SafeJournalists: Troje novinara primilo online prijetnje

Sjeverna Makedonija: Nakon što je Miško Ivanov, novinar TV24, objavio informaciju o prijetnji koju je dobio putem društvene mreže Facebook, još dvije novinarke, Aneta Dodevska i Nataša Stojanovska, otkrile su da su i one također dobile poruke sličnog sadržaja.

 

08.05.2020.

SNH: Hrvatski političari dokazali da nisu naučili čemu služi novinarstvo

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) ocijenio je kako su na Svjetski dan slobode medija 3. svibnja hrvatski političari dokazali da ''nisu naučili čemu služi novinarstvo i da ono primarno služi javnosti, a ne njima''. SNH ističe kako i svega nekoliko izjava političara na press konferencijama tijekom nedjelje 3. svibnja ''otkriva svu raskoš njihova nerazumijevanja'', što dokazuje i zašto je borba za slobodu novinarstva u Hrvatskoj itekako važna.

04.05.2020.

AEM: Savjeti za lakše snalaženje u medijskom prostoru u doba pandemije

Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku pripremili su infografiku s ključnim savjetima za lakše snalaženje u medijskom prostoru u kriznim vremenima. Infografika donosi savjete gdje tražiti i kako provjeriti informacije, što znači odgovorno ponašanje na internetu i društvenim mrežama i kako o svemu tome razgovarati s djecom, priopćili su iz Agencije za elektroničke medije. 

 

04.05.2020.

Zovko: Država mora pomoći novinarstvu, inače će ostati spaljena zemlja

Ovogodišnji Svjetski dan slobode medija trebao je biti obilježen globalnom kampanjom Ujedinjenih naroda o kanalima medija i društvenih medija s naglaskom na "novinarstvo bez straha i pristranosti" u sve složenijem medijskom okruženju obilježenom dezinformacijama, lažnim vijestima i različitim oblicima utjecaja na rad medija. Situacija s pojavom pandemije koronavirusa u potpunosti je usložila naše medijsko okružje u kojem se već godinama borimo protiv lažnih vijesti i utjecaja na medije. O stanju u novinarstvu, pandemiji, položaju novinara, medijima i drugim temama u povodu Svjetskog dana slobode medija razgovarali smo s predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva Hrvojem Zovkom. 

03.05.2020.