Aktualno

Aktualno - vijesti

Hasangebović ne odustaje od tužbe protiv novinara i pisca Ante Tomića

Tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović nije se pojavio na prvom ročištu u sporu protiv novinara i pisca Ante Tomića kojeg je tužio zbog duševnih boli nakon objavljenog teksta u beogradskom NIN-u u kojem je Hasanbegovića, između ostaloga, opisao kao "retarda", "ustaškog klauna" i "političkog minotaura", a njegov odvjetnik istaknuo je da u cijelosti ostaje iza tužbenog zahtjeva u kojem od Tomića zbog povrede prava osobnosti traži 30.000 kuna uvećanih za kamate i troškove sudskog postupka.

07.07.2016.

Kulturnjaci 2016: Zapanjeni smo ukidanjem emisija na Trećem programu HR-a

Inicijativa Kulturnjaci 2016 ustvrdila je u srijedu u otvorenom pismu v.d. urednici Trećega programa Hrvatskoga radija Nevenki Dujmović kako su zapanjeni ukidanjem emisija nekoliko urednika na Trećem programu HR-a te od nje traže da odmah povuče svoje odluke i prekine "ideološku instrumentalizaciju medija".

07.07.2016.

Apel žirija koji je ove godine nagradio Ljubicu Letinić: "Objasnite razloge za ukidanje emisija kolegice Letinić"

Članovi ovogodišnje Ocjenjivačke skupine za radijsko novinarstvo, koji su dodijelili nagradu HND-a Marija Jurić Zagorka kolegici Ljubici Letinić s Trećeg programa Hrvatskoga radija, uputili su danas otvoreno pismo Programskom vijeću HRT-a, v.d. ravnatelju Programa HRT-a i v.d. urednici Trećeg programa radija. Povod pismu je naprasno ukidanje emisija koje je ugledna, i u domaćim i inozemnim novinarskim stručnim krugovima priznata kolegica Letinić uređivala.

06.07.2016.

Press Emblem Campagin: u prvoj polovici 2016. ubijena 74 novinara

Sudeći prema podacima dobivenim iz organizacije Press Emblem Campaign, broj ubijenih novinara u 2016. raste; od siječnja do kraja lipnja ove godine poginulo ih je 74 u 22 zemlje, u prosjeku 3 tjedno.

06.07.2016.

Program HRT-a se svjesno uništava

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije prosvjeduje zbog svjesnog uništavanja programa HRT-a što ga provodi v.d. vodstvo javne radio-televizije, a koje za radikalne promjene, koje čak zadiru u jesensku shemu, nema nikakvih ovlasti.

05.07.2016.

Neprofitni mediji uputili vladi zahtjeve za sprečavanje urušavanja medijskih i demokratskih standarda

Neprofitni mediji okupljeni u Mreži emancipacije uputili su s konferencije "Stabilizacija i razvoj neprofitnih medija u Hrvatskoj" sedam zahtjeva za sprečavanje dodatnog urušavanja medijskih i demokratskih standarda, od čega kao prioritet ističu nastavak rada na medijskoj strategiji.

05.07.2016.

EURO zaustavio pad gledanosti javne televizije u ovoj godini

HRT je u prvih šest mjeseci ove godine bila najgledanija nacionalna televizija po ukupnome dnevnom udjelu u gledanosti za sva svoja četiri televizijska programa u usporedbi s ostalih pet programa drugih nacionalnih televizija, priopćeno je s HRT-a. Visokoj gledanosti u prvoj polovici godine pridonijelo je praćenje Europskoga nogometnog prvenstva. 

05.07.2016.

GONG-ov izvještaj o govoru mržnje u svibnju: politika jednoumlja i dalje ima obilnu medijsku podršku

Slijedom nekolicine javnih osuda NDH i ustaškog režima od strane predsjednice Republike i predsjednika Vlade, strukture vlasti dijelom su se odmaknule od poticanja politike nacionalizmom nabijenog jednoumlja, no to nije značilo da je ta politika izgubila obilnu medijsku podršku i prisutnost u javnosti, navodi se u GONG-ovom izvješću o govoru mržnje u medijima u svibnju. 

04.07.2016.

Umbrella: Sigurnosne upute za novinare i aktiviste

Aplikacija Umbrella kreirana je da bi na jednom mjestu pružila informacije o digitalnoj i fizičkoj sigurnosti za novinare i aktiviste.

04.07.2016.

SEDAM ZAHTJEVA ZA SPAS MEDIJA

Neprofitni mediji okupljeni u Mreži emancipacije uputili su danas političkim akterima sedam zahtjeva za spas medija, posebice medija trećeg sektora, koje bi trebalo poduzeti kako bi se zaustavilo urušavanje medijske scene i novinarstva u Hrvatskoj.

30.06.2016.