Aktualno

Aktualno - vijesti

Predstavnici HND-a podijelili zastupnicima primjedbe na radnu verziju Zakona o medijima

Uoči početka izvanredne sjednice Hrvatskog sabora predstavnici HND-a, predsjednik Hrvoje Zovko, glavna tajnica Melisa Skender i voditeljica programa Iva Borković, podijelili su zastupnicima i zastupnicama HND-ove primjedbe na radnu verziju budućeg Zakona o medijima.

21.07.2023.

HND: Radni dokument novog Zakona o medijima - neprihvatljiv

Hrvatsko novinarsko društvo uputilo je jučer Ministarstvu kulture i medija odgovor na nacrt novog Zakona o medijima – koji mu je Ministarstvo dostavilo 5. srpnja – ocijenivši ga neprihvatljivim. Pismo upućeno ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek donosimo u cijelosti.

20.07.2023.

Članovima HND-a 30 posto popusta na prijevoz Jadrolinijom

Članovi Hrvatskog novinarskog društva od 17. srpnja imaju pravo na komercijalni popust od 30 posto na svim brodskim i trajektnim linijama u unutrašnjem prometu Jadrolinije te na međunarodnim linijama između Hrvatske i Italije.

17.07.2023.

Neuspješno glasovanje za članove Programskog vijeća HRT-a - novi natječaj na jesen

Hrvatski sabor nije u petak, posljednjeg dana redovnog proljetnog zasjedanja ni u ponovljenom glasovanju izabrao četiri člana Programskog vijeća HRT-a, pa će na jesen biti raspisan novi natječaj.

14.07.2023.

Vlada ponovno predložila Josipa Popovca za predsjednika VEM-a

Vlada je u četvrtak na zatvorenom dijelu sjednice predložila Saboru razrješenje i ponovno imenovanje Josipa Popovca za predsjednika Vijeća za elektroničke medije (VEM) o čemu će se odlučivati u Saboru većinom glasova zastupnika. Za članove Vijeća predloženi su Mladen Čutura i Robert Tomljenović. 

13.07.2023.

Koje fotografije smijete objaviti na društvenim mrežama?

Mnogi će se kolege složiti s tvrdnjama da su fotografije u pravilu zaštićenije od tekstova kada se radi o prenošenju ili čak i sumnji u krađu autorskog djela. Svjedoče tome i brojni primjeri koji su završili na sudu i odštetama za nelicencirane fotografije dok kolege novinari imaju teži zadatak u potraživanju nadoknade za kršenje svojih autorskih prava, piše dznap.hr. 

11.07.2023.

Pismo EFJ-a i HND-a ministru pravosuđa i uprave

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko uručio je pismo, koje su  potpisali Europska federacija novinara (EFJ) Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Zelena akcija (ZA), Ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici  u kojem se izražava zabrinutost stajalištem koje je zauzela vlada RH na sastanku Vijeća EU i izmjenama koje Vijeće predlaže u tekstu Anti-SLAPP Direktive Europske komisije. U nastavku pismo prenosimo u cijelosti. 

10.07.2023.

Zovko: Tražimo dekriminalizacija svih kaznenih djela protiv časti i ugleda

Hrvatsko novinarsko društvo (HND), zajedno s partnerima Europskom federacijom novinara (EFJ) i Zelenom akcijom (ZA), u ponedjeljak je ocijenilo kako je Vlada RH zauzela zabrinjavajuće stajalište o Anti SLAPP direktivi jer se priklonila znatno ''razvodnjenom'' pristupu koji ne nudi učinkovit okvir za zaustavljanje SLAPP tužbi, kazano je na konferenciji za novinare održanoj ispred Ministarstva pravosuđa i uprave.

10.07.2023.

Izvješće o vladavini prava za 2023. ponovno naglašava prijetnje medijskom pluralizmu i sigurnosti novinara

Četvrto Izvješće Europske komisije o vladavini prava ponovno naglašava prijetnje medijskom pluralizmu i sigurnosti novinara u državama članicama EU-a. Ovo je još jedan dokaz hitne potrebe za snažnim Europskim zakonom o slobodi medija i drugim mjerama koje bi prisilile države članice da poduzmu nešto. Komentirajući Izvješće predsjednik HND-a Hrvoje Zovko kazao je da sve što se nalazi u Izvješću, su stvari na koje HND već godinama upozorava i koje se moraju rješavati bez odgode.

10.07.2023.

Javni natječaj za radno mjesto Urednik Informativno medijskog servisa (IMS) HTV-a

Raspisan je natječaj za Urednika/cu IMS-a - informativno medijskog servisa Hrvatske radio televizije (HRT). To je jedno od ključnih mjesta u programu javne radio televizije, a trenutno tu uredničku funkciju obnaša Katarina Periša Čakarun. Na natječaj, koji je službeno otvoren 7. srpnja i traje osam dana od objave,  mogu se prijaviti svi koji ispunjavaju uvjete.

08.07.2023.