Aktualno

Aktualno - vijesti

Europska federacija novinara izražava zabrinutost zbog pritsika na novinare HRT-a

Europska federacija novinara (EFJ) i njen član Hrvatsko novinarsko društvo (HND) izražavaju zabrinutost zbog prijetnji v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića otpuštanjem novinarke Sanje Mikleušević Pavić i pokretanjem postupka izvanrednog otkaza Mirni Zidarić, predsjednici Etičkog povjerenstva HRT-a. 

27.09.2016.

Siniša Kovačić prijeti otkazom Sanji Mikleušević Pavić i Mirni Zidarić te priprema promjenu Etičkog kodeksa HRT-a kako bi smijenio sadašnje Etičko povjerenstvo

HND najoštrije osuđuje odluku v.d. Glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića da upozorenjem pred otkaz kazni Sanju Mikleušević Pavić, predsjednicu Ogranka HND-a na HTV-u, zbog „verbalnog delikta“, te pokrene postupak za izvanredni otkaz Mirni Zidarić, predsjednici Etičkog povjerenstva na HRT-u, kao i odluku da do kraja rujna provede izmjene Etičkog kodeksa HRT-a kako bi mogao smijeniti sadašnji sastav Etičkog povjerenstva.

26.09.2016.

Pozivamo medije na poštivanje profesionalnih standarda i novinarske etike prilikom izvještavanja o temama u vezi s referendumom u Republici Srpskoj

Novinarske organizacije, članice Regionalne platforme Zapadnog Balkana za zastupanje slobode medija i sigurnosti novinara, pozivaju medije na poštivanje profesionalnih standarda i novinarske etike prilikom izvještavanja o temama u vezi s referendumom u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, te mogućim implikacijama tog događaja na cijelu BiH te susjedne zemlje.

24.09.2016.

Media Net: Zoran Šprajc najpopularniji i najbolji TV novinar, Ante Tomić novinski, Helena Puljiz internetski

Zoran šprajc, novinar RTL-a osvojio je ove godine nagradu za najpopularnijeg i najboljeg novinara u kategoriji TV - objavila je agencija za mjerenje učinaka komunikacije Media Net u subotu na 9. Weekend Media Festivalu koji se održava u Rovinju.

24.09.2016.

HND najoštrije osuđuje napad uredništva Novog lista na vlastitog novinara

HND je šokiran postupkom uredništva Novog lista koje je javno optužilo vlastitog novinara Dražena Ciglenečkog za profesionalne propuste koje nije počinio.

23.09.2016.

Europska unija radiotelevizija oštro protiv smanjenja RTV pristojbe HRT-u

Europska unija radiotelevizija uputila je oštro pismo čelnicima HDZ-a i Mosta Andreju Plenkoviću i Boži Petrovu u kojem se izražava duboka zabrinutost zbog 'potkopavanja' HRT kao javnog servisa najavom smanjivanja iznosa RTV pristojbe.

23.09.2016.

Kako izvještavati o nasilju nad ženama?

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 22. rujna, Feministički kolektiv fAKTIV poziva na odgovorno izvještavanje o nasilju nad ženama tijekom cijele godine. Prenosimo 10 savjeta o izvještavanju o nasilju nad ženama te popis izvora na kojima se mogu pronaći korisne informacije o medijskom tretmanu nasilja nad ženama.

22.09.2016.

HRT će novi prijedlog iznosa pristojbe uputiti krajem godine

Vodstvo HRT-a potvrdilo je da će novi službeni prijedlog o visini mjesečne radiotelevizijske pristojbe, koja trenutačno iznosi 80 kuna, do kraja godine uputiti Nadzornom odboru HRT-a koji ga treba potvrditi nakon čega suglasnost o iznosu nove pristojbe treba dati i Agencija za elektroničke medije.

21.09.2016.

Novi udar na medije: Smanjenjem RTV pristojbe Fond za pluralizam medija bi mogao izgubiti sedam milijuna kuna

Jedan od velikih korisnika koji se financira iz proračuna HRT-a je Fond za pluralizam medija Agencije za elektročničke medije, preko kojeg se financiraju male radijske i televizijske postaje sa čak 35,8 milijuna kuna godišnje. Mogućim smanjenjem HRT-ovih prihoda, Fond mogao izgubiti skoro sedam milijuna kuna ili 20 posto sredstava. 

20.09.2016.

Potvrđena jesenska shema HRT-a

Programskom vijeću HRT-a predstavljen je prijedlog jesenske programske sheme koja počinje u ponedjeljak, 19. rujna. Još je nepoznato što će se događati nakon 1. listopada, kada v. d. ravnatelju istekne mandat, koji na sjednici Vjeća niije htio precizirati hoće li se javiti na novi netječaj za glavnog ravnatelja. 

 

17.09.2016.