Aktualno

Aktualno - vijesti

Odbor za medije najavio tematsku sjednicu o prijetnjama novinarima

Predsjednik Odbora Jasen Mesić najavio je da će Odbor, u dogovoru s MUP-om organizirati tematsku sjednicu o prijetnjama i ugrozi novinara na koju će biti pozvani i predstavnici novinarskih udruga. 

10.11.2016.

Odbor za medije predložio Blagu Markotu za v.d. ravnatelja HRT-a

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije jednoglasno je predložio rukovoditelja Arhive i programskog gradiva HRT-a, Blagu Markotu, za vršitelja dužnosti Glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije. Odbor će prijedlog proslijediti Hrvatskom saboru koji će donijeti konačnu odluku. 

10.11.2016.

Kako izvještavati o nasilju nad ženama?

Povodom najnovijeg slučaja ubojstva maloljetne žene, Feministički kolektiv fAKTIV poziva na odgovorno izvještavanje o nasilju nad ženama. 

10.11.2016.

Ogranak HND-a na HTV-u: 'HRT-u treba stručno, odgovorno i etično vodstvo'

Nakon što je, uz ostale, HRT postao jedna od ključnih točaka, tj. jamstava u pregovorima HDZ-a i Mosta pri sastavljanju nove Vlade, Ogranak HND-a na HTV-u upozorava na stanje u koje je doveden nacionalni javni servis te na pogubne posljedice za sustav kada jedino političko kadroviranje postaje glavna referencija pri imenovanju ključnih ljudi HRT-a.Ovaj put politika nema pravo na grešku, za to nema vremena, ako već nije i prekasno.

09.11.2016.

Nadzorni odbor HRT-a najavio natječaj za glavnog ravnatelja do sredine prosinca

Nadzorni odbor HRT-a uputio je dopis saborskom Odboru za informiranje, informatizaciju i medije u kojem ističu potrebu za poduzimanje svih mjera za predlaganje i imenovanje novog vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a. Odbor za medije sutra bi Saboru trebao uputiti prijedlog imenovanja vršitelja dužnosti Glavnog ravnatelja HRT-a, a neslužbeno se spominje da bi tu funkciju mogao obnašati Blago Markota.

09.11.2016.

Politički vrh mora potaknuti sankcioniranje napada na novinare

Sankcioniranje napada na novinare i govora mržnje u medijima treba potaknuti politički vrh, odnosno Hrvatski sabor, Vlada i predsjednica Republike, ustvrdile su novinarke Mirjana Rakić, predsjednica Vijeća za elektroničke medije i HRT-ova Maja Sever na tribini održanoj na temu napada na novinare i sankcioniranju govora mržnje u medijima.

09.11.2016.

Autori na meti porezne reforme (2)

 Piše: Ozren Podnar

Povodom najave uvođenja obveznih doprinosa na autorske naknade (honorare) razradili smo tri scenarija po kojima bi isplatitelji mogli postupati od 2017. Sva su tri scenarija legalna jer bi isplatitelj u svakom opisanom slučaju uplatio doprinose za mirovinsko i zdravstveno na propisane račune, kao i obustavio porez (i prirez tamo gdje je propisan).

07.11.2016.

Vatikan osudio katolički radio

Vatikan je u petak osudio desničarski katolički radio koji je objavio da je niz potresa koji je u posljednja tri mjeseca pogodio Italiju "Božja kazna" za zemlju koja odobrava istospolno građansko partnerstvo.

06.11.2016.

HND i SNH: Tražimo da vlasnik Glasa Istre odustane od otkaza novinarima

Pozivamo vlasnika i upravu Glasa Istre da odustanu od namjere davanja otkaza četrnaestero novinara i urednika, među kojima je i glavni sindikalni povjerenik te upozoravamo da je takva praksa nastavak višegodišnjeg uništavanja tog jedinog istarskog dnevnog lista koja, svjesno ili ne, vodi njegovu gašenju. Otkaze bi trebale dobiti i dvije novinarke od kojih je jedna trenutno na bolovanju zbog trudnoće a druga na porodiljnom, te dvoje novinara starijih od 60 godina, objavio je glavni sindikalni povjerenik.

 

05.11.2016.

Odbijen prijedlog NO HRT-a za imenovanjem Joze Barišića za privremenog upravitelja HRT-a

Nadzorni odbor HRT-a zaprimio je rješenje Trgovačkog suda kojim je odbijen njihov prijedlog da se za privremenog upravitelja javne radiotelevizije imenuje Jozo Barišić, bivši v.d. ravnatelj programa Hrvatske radiotelevizije te će o novom čelnom čovjeku HRT-a, odnosno o vršitelju dužnosti glavnog ravnatelja, odlučivati Hrvatski sabor.

05.11.2016.