Aktualno

Aktualno - vijesti

Bravo Nacional, N1....

Piše: Zdenko Duka

U ovoj ludnici koja nas je posljednjih mjeseci snašla mediji su se uglavnom pokazali kao oni koji se zalažu i koji nastoje čuvati demokratska načela i pravnu državu i kao oni koji otkrivaju ono što bi javnost trebala znati.

 

08.06.2016.

Napadi Vlade na civilno društvo u Hrvatskoj napadi su na uporište demokracije u EU

„Primamo zabrinjavajuće izvještaje iz Hrvatske, o zatiranju medijskih sloboda i autonomnog civilnog društva. Danas smo tu da raspravimo kolike su prijetnje liberalnoj demokraciji u Hrvatskoj“, riječi su kojima je Ulrike Lunacek, potpredsjednica Europskog parlamenta iz političke grupacije Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu otvorila jučerašnji okrugli stol „Hrvatska na putu prema neliberalnoj demokraciji?“

08.06.2016.

EP osnovao istražno povjerenstvo za "panamske dokumente"

Zastupnici Europskog parlamenta izglasali su u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu uspostavu istražnog povjerenstva koje bi trebalo istražiti aferu "panamski dokumenti", u kojoj je otkriveno masovno pribjegavanje osnivanju offshore kompanija kako bi se izbjeglo plaćanje poreza.

08.06.2016.

Hasanbegović za 'Il Piccolo' o ostavci i revizionizmu

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović u intervjuu za talijanski list Il Piccolo izjavio je kako su optužbe da je revizionist "difamacijska kampanja" koja nije temeljena na činjenicama, te istaknuo kako nema namjeru dati ostavku na ministarsko mjesto.

07.06.2016.

HRT privremeno odgodio prilog o RBA zadrugama, oštećenici optužuju za cenzuru

Oštećenici RBA zadruga optužili su HRT za cenzuru i zabranu emitranja priloga o, tvrde, nelegalnom poslovanju Raiffeiesenbank (RBA) kreditnih zadruga u Hrvatskoj, a s HRT-a su optužbe odbacili i poručili da su privremeno odgodili emitiranje priloga do mišljenja pravne službe, jer RBA nije dala suglasnost da se dio materijala snimljen u njihovom prostoru javno objavi.

06.06.2016.

Obnovljen ogranak HND-a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Ogranak HND-a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji osnovan je početkom 2009. godine i krenuo žustro uz puno entuzijazma, ali već nakon nekoliko uspješnih akcija aktivnost je opala, a nakon 2013. godine nije uspijevalo čak ni održavanje godišnjih skupština. U međuvremenu su na području Županije pokrenuti novi mediji, kako tiskani, tako i elektronički, no od čak sedamdesetak profesionalnih novinara, samo ih je 18 članova cehovske udruge.

03.06.2016.

Udio informativnog i komercijalnog programa na televizijama gotovo izjednačen

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o televizijskom i radijskom programu u Hrvatskoj u 2015. u kojem se navodi da je 25 televizija prošle godine emitiralo čak 8,7 posto repriznog programa više nego 2014.

 

03.06.2016.

Vlada čvrsto stala iza Hasanbegovića: Hrvatska štiti i promiče pluralizam i raznovrsnost medija

Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici odbila navode iz interpelacije o odgovornosti ministra kulture Zlatka Hasanbegovića za narušavanje ugleda države, ugrožavanje slobode izražavanja i onemogućavanje razvitka demokratskog medijskog prostora u Hrvatskoj, uz ocjenu kako su navodi iz interpelacije neosnovani. 

02.06.2016.

Dodijeljene novinarske nagrade SAP ICT Journalist Prize

Matilda Bačelić, Dražen Tomić i Mia Biberović dobitnici su novinarske nagrade SAP ICT Journalist Prize. Dodjela nagrada održana je u sklopu SAP Foruma Zagreb u Laubi. Nagrada se dodjeljuje već 15 godina, a ove je godine pristiglo čak 35 prijava.

02.06.2016.

29. svjetski kongres IFJ-a u Angersu

29. svjetski kongres Međunarodne federacije novinara održat će od 7. – 10. lipnja u Angersu u Francuskoj, 90 godina nakon osnivačkog kongresa u Parizu. 

02.06.2016.