Aktualno

Aktualno - vijesti

GONG: Govor mržnje u hrvatskim medijima ublažen, migracijska kriza najzastupljenija u 2015.

Objave s diskriminatornim tonom i sadržajem jenjale su početkom studenoga, najvjerojatnije zbog povećanog fokusa svih praćenih medija na izborne teme u smislu političkog poborništva, a u manjoj mjeri na vrijednosno zasićene sadržaje, navodi se u GONG-ovom Izvještaju o praćenju govora mržnje u hrvatskim medijima u posljednjem kvartalu 2015.  

04.01.2016.

Godišnjica napada na Charlie Hebdo: Bradati bog ubojica na naslovnici specijala

Francuski satirički tjednik Charlie Hebdo obilježit će prvu godišnjicu krvavog terorističkog napada posebnim izdanjem, na čijoj će se naslovnici naći bradati Bog u krvavoj odjeći s kalašnjikovom u ruci, uz naslov "Godinu dana kasnije, ubojica i dalje šeće".

04.01.2016.

Varšavi zbog udara na medije prijeti gubitak prava glasa u Europskom vijeću

Europski povjerenik za digitalno gospodarstvo Guenther Oettinger zaprijetio je Varšavi da će pokrenuti postupak protiv Poljske zbog povrede temeljnih vrijednosti Europske unije, nakon što je poljski parlament donio zakon kojim se javni mediji stavljaju pod nadzor konzervativne stranke na vlasti.

03.01.2016.

Godišnje izvješće IFJ: Najmanje 109 ubijenih novinara u 2015.

2015. je bila još jedna smrtonosna godina za novinare, s najmanje 109 novinara i medijskih djelatnika ubijenih u bombaškim napadima, ratnim sukobima i planiranim napadima, prema godišnjem izvješću Međunarodne federacije novinara (IFJ).

31.12.2015.

BH novinari: Gašenje Slobodne Bosne nemjerljiv gubitak za BiH

Udruženje/udruga BH novinara izrazilo je zabrinutost povodom gašenja tiskanog izdanja magazina Slobodna Bosna. Smatraju da gašenje lista nakon 20 godina izlaženja predstavlja nemjerljiv gubitak za novinarsku zajednicu BiH i za svakog njenog građanina. 

30.12.2015.

U Studiju 4 HRT-a sučelili se Saša Leković i Siniša Kovačić

Novinarski posao ni u 2015. godini nije bio lagan. U Studiju 4 o problemima u novinarstvu i odnosu vlasti i novinarstva te o govoru mržnje u medijima sučelili su se predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković i predsjednik Hrvatskih novinara i publicista (HNIP) Siniša Kovačić.

30.12.2015.

RSF: U 2015. ubijeno 67 novinara

Šezdeset i sedam novinara, dvadeset sedam blogera i sedam medijskih suradnika ubijeno je u svijetu 2015. zbog svoje profesije, navodi u godišnjem izvješću organizacija Reporteri bez granica.

29.12.2015.

Ubijen sirijski aktivist i novinar Naji Jerf

Sirijski opozicijski novinar i aktivist Naji Jerf ubijen je jučer u turskom gradu Gaziantepu, u blizini zgrade sirijskog nezavisnog lista. Jerf je autor nekoliko dokumentarnih filmova u kojima progovara o nasilju i kriminalu Islamske države. 

28.12.2015.

2016. će biti godina automatizirane provjere činjenica

I u SAD-u i drugdje će 2016. biti godina velikih mogućnosti za one koji provjeravaju činjenice ne samo u smislu njihove veće uočljivosti. To bi mogla biti godina provjere činjenica u pogledu njihovog učinka, financijskog i tehnološkog, na globalnoj razini.

28.12.2015.

NEPROFITNI MEDIJI – TKO TU PROFITIRA

Više od polovice novinara u hrvatskim medijima angažirano je temeljem nekog oblika samozapošljavanja, bilo da se radi o RPO ili autorskom ugovoru, naglašeno je na tribini Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju „Neprofitni mediji – tko tu profitira?“ o ulozi neprofitnih medija u hrvatskom medijskom prostoru.

23.12.2015.