Aktualno

Aktualno - vijesti

Press Emblem Campagin: u prvoj polovici 2016. ubijena 74 novinara

Sudeći prema podacima dobivenim iz organizacije Press Emblem Campaign, broj ubijenih novinara u 2016. raste; od siječnja do kraja lipnja ove godine poginulo ih je 74 u 22 zemlje, u prosjeku 3 tjedno.

06.07.2016.

Neprofitni mediji uputili vladi zahtjeve za sprečavanje urušavanja medijskih i demokratskih standarda

Neprofitni mediji okupljeni u Mreži emancipacije uputili su s konferencije "Stabilizacija i razvoj neprofitnih medija u Hrvatskoj" sedam zahtjeva za sprečavanje dodatnog urušavanja medijskih i demokratskih standarda, od čega kao prioritet ističu nastavak rada na medijskoj strategiji.

05.07.2016.

Program HRT-a se svjesno uništava

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije prosvjeduje zbog svjesnog uništavanja programa HRT-a što ga provodi v.d. vodstvo javne radio-televizije, a koje za radikalne promjene, koje čak zadiru u jesensku shemu, nema nikakvih ovlasti.

05.07.2016.

EURO zaustavio pad gledanosti javne televizije u ovoj godini

HRT je u prvih šest mjeseci ove godine bila najgledanija nacionalna televizija po ukupnome dnevnom udjelu u gledanosti za sva svoja četiri televizijska programa u usporedbi s ostalih pet programa drugih nacionalnih televizija, priopćeno je s HRT-a. Visokoj gledanosti u prvoj polovici godine pridonijelo je praćenje Europskoga nogometnog prvenstva. 

05.07.2016.

GONG-ov izvještaj o govoru mržnje u svibnju: politika jednoumlja i dalje ima obilnu medijsku podršku

Slijedom nekolicine javnih osuda NDH i ustaškog režima od strane predsjednice Republike i predsjednika Vlade, strukture vlasti dijelom su se odmaknule od poticanja politike nacionalizmom nabijenog jednoumlja, no to nije značilo da je ta politika izgubila obilnu medijsku podršku i prisutnost u javnosti, navodi se u GONG-ovom izvješću o govoru mržnje u medijima u svibnju. 

04.07.2016.

Umbrella: Sigurnosne upute za novinare i aktiviste

Aplikacija Umbrella kreirana je da bi na jednom mjestu pružila informacije o digitalnoj i fizičkoj sigurnosti za novinare i aktiviste.

04.07.2016.

SEDAM ZAHTJEVA ZA SPAS MEDIJA

Neprofitni mediji okupljeni u Mreži emancipacije uputili su danas političkim akterima sedam zahtjeva za spas medija, posebice medija trećeg sektora, koje bi trebalo poduzeti kako bi se zaustavilo urušavanje medijske scene i novinarstva u Hrvatskoj.

30.06.2016.

Obustavljen skraćeni stečaj nad osnivačem izdavača portala Dnevno.hr

Trgovački sud u Osijeku donio je rješenje kojim se obustavlja skraćeni stečajni postupak nad tvrtkom Chic Turizam, osnivačem tvrtke Portal Dnevno – izdavačem istoimenog portala, jer je sudu dostavljen popis imovine i obaveza te tvrtke u kojem se, između ostaloga, navodi da u vlasništvu ima stan u Zagrebu i poslovni prostor u Splitu.

28.06.2016.

Hrvatska pozvana da unaprijedi neovisnost HRT-a i VEM-a

Delegacija šest organizacija koje se bave slobodom novinarstva završila je trodnevnu misiju u Hrvatskoj pozivom političarima da zajamče neovisnost HRT-a i nacionalnog medijskog regulatora.

27.06.2016.

Novi natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a bit će poništen, privremeni upravitelj možda već u rujnu

Nadzorni odbor Hrvatske radiotelevizije raspisao je natječaj za imenovanje novog glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije u kojem će se prijave kandidata zaprimati do 7. srpnja, a koji će najvjerojatnije biti poništen već tjedan dana kasnije zbog raspuštanja Sabora koji ne može imenovati novog ravnatelja HRT-a do rujna kada prestaje mandat vršitelju dužnosti glavnog ravnatelja Siniši Kovačiću.

24.06.2016.