Aktualno

Aktualno - vijesti

Prijedlog porezne reforme: poskupljuju autorske i umjetničke naknade

Vlada je sa jučerašnje sjednice u saborsku proceduru uputila izmjene 15 zakona u okviru cjelovite porezne reforme. Među ostalim, predloženo je da se od 1. siječnja 2017. ukinu iznimke od plaćanja doprinosa kod ugovora o autorskom i umjetničkom djelu te kod primitaka umirovljenika. Predlagač zakona tako nije učinio ustupak prema dijelu radnika kojima je povremeni rad jedini izvor prihoda, što su prethodno zatražile mnoge udruge iz područja kulture i medija.

11.11.2016.

Željka Markić tužila novinarku RTL-a Danku Derifaj zbog klevete

Čelnica udruge 'U ime obitelji' Željka Markić tužila je novinarku RTL-a Danku Derifaj zbog, kako se navodi u tužbi, niza neistinitih tvrdnji iznesenih u prilogu RTL-a Direkt o skupu 'Hod za život', emitiranom 23. svibnja ove godine.

11.11.2016.

Blago Markota izabran za v.d. glavnog ravnatelja HRT-a

Hrvatski sabor je većinom glasova imenovao Blagu Markotu za vršitelja dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT), nakon što ga je za to radno mjesto prethodno predložio Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora.

11.11.2016.

Odbor za medije najavio tematsku sjednicu o prijetnjama novinarima

Predsjednik Odbora Jasen Mesić najavio je da će Odbor, u dogovoru s MUP-om organizirati tematsku sjednicu o prijetnjama i ugrozi novinara na koju će biti pozvani i predstavnici novinarskih udruga. 

10.11.2016.

Odbor za medije predložio Blagu Markotu za v.d. ravnatelja HRT-a

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije jednoglasno je predložio rukovoditelja Arhive i programskog gradiva HRT-a, Blagu Markotu, za vršitelja dužnosti Glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije. Odbor će prijedlog proslijediti Hrvatskom saboru koji će donijeti konačnu odluku. 

10.11.2016.

Kako izvještavati o nasilju nad ženama?

Povodom najnovijeg slučaja ubojstva maloljetne žene, Feministički kolektiv fAKTIV poziva na odgovorno izvještavanje o nasilju nad ženama. 

10.11.2016.

Ogranak HND-a na HTV-u: 'HRT-u treba stručno, odgovorno i etično vodstvo'

Nakon što je, uz ostale, HRT postao jedna od ključnih točaka, tj. jamstava u pregovorima HDZ-a i Mosta pri sastavljanju nove Vlade, Ogranak HND-a na HTV-u upozorava na stanje u koje je doveden nacionalni javni servis te na pogubne posljedice za sustav kada jedino političko kadroviranje postaje glavna referencija pri imenovanju ključnih ljudi HRT-a.Ovaj put politika nema pravo na grešku, za to nema vremena, ako već nije i prekasno.

09.11.2016.

Nadzorni odbor HRT-a najavio natječaj za glavnog ravnatelja do sredine prosinca

Nadzorni odbor HRT-a uputio je dopis saborskom Odboru za informiranje, informatizaciju i medije u kojem ističu potrebu za poduzimanje svih mjera za predlaganje i imenovanje novog vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a. Odbor za medije sutra bi Saboru trebao uputiti prijedlog imenovanja vršitelja dužnosti Glavnog ravnatelja HRT-a, a neslužbeno se spominje da bi tu funkciju mogao obnašati Blago Markota.

09.11.2016.

Politički vrh mora potaknuti sankcioniranje napada na novinare

Sankcioniranje napada na novinare i govora mržnje u medijima treba potaknuti politički vrh, odnosno Hrvatski sabor, Vlada i predsjednica Republike, ustvrdile su novinarke Mirjana Rakić, predsjednica Vijeća za elektroničke medije i HRT-ova Maja Sever na tribini održanoj na temu napada na novinare i sankcioniranju govora mržnje u medijima.

09.11.2016.

Autori na meti porezne reforme (2)

 Piše: Ozren Podnar

Povodom najave uvođenja obveznih doprinosa na autorske naknade (honorare) razradili smo tri scenarija po kojima bi isplatitelji mogli postupati od 2017. Sva su tri scenarija legalna jer bi isplatitelj u svakom opisanom slučaju uplatio doprinose za mirovinsko i zdravstveno na propisane račune, kao i obustavio porez (i prirez tamo gdje je propisan).

07.11.2016.