Aktualno

Aktualno - vijesti

Napad na predsjednika HND-a Sašu Lekovića - nepoznati počinitelj sabotirao Lekovićev automobil

Predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva Saši Lekoviću na autoputu Bregana - Lipovac otkazao je automobil. Pregledom automobila ustanovljeno je da je nepoznati počinitelj sabotirao automobil - na prednjem desnom kotaču prepilio je dva vijka, ne bi li tijekom vožnje oni pukli i prouzročili kobnu nesreću za Lekovića i druge osobe. 

28.10.2016.

Izvršni odbor HND-a hitno poziva nadležne institucije na istragu i primjerene reakcije u vezi napada na predsjednika HND-a Sašu Lekovića

Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva (HND) nakon jučerašnjeg evidentnog pokušaja ubojstva predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Saše Lekovića (prepiljena su dva vijka na jednom od kotača njegova automobila te bi, da nije usporio vožnju i zaustavio vozilo, pukli) koje je uslijedilo nakon niza pismenih, konstantnih prijetnji njemu i istaknutim članovima HND-a i urednicima hrvatskih medija, hitno poziva nadležne institucije na istragu i primjerene reakcije.

28.10.2016.

Bolković, Dujmović i Pervan angažirani na HRT-u bez ugovora

Nadzorni odbor Hrvatske radiotelevizije zatražio je od ravnateljstva da utvrdi odgovornost za grubu povredu Pravilnika o vanjskim suradnicima nakon što su stručne službe HRT-a potvrdile da ugovori s Romanom Bolkovićem, Tihomirom Dujmovićem i Željkom Pervanom nisu potpisani iako već imaju emisije na javnoj radioteleviziji.

28.10.2016.

Civicus: u Hrvatskoj povećan broj prijetnji novinarima

Novinari u Hrvatskoj izloženi su verbalnim napadima državnih dužnosnika, a povišene napetosti oko izbora 11. rujna su rasplamsale atmosferu u kojoj se povećao broj prijetnji novinarima, navodi se u izvještaju o Hrvatskoj mreže udruga Civicus

28.10.2016.

Istraživanje procjene korupcije u Hrvatskoj: Trećina građana smatra da su novinari korumpirani

Partnerstvo za društveni razvoj predstavilo je rezultate istraživanja procjene korupcije u Hrvatskoj u 2016. godini. Posebice je zabrinjavajući trend percepcije korumpiranosti predstavnika nevladinog sektora i novinara, koji drži visoki postotak (35%, odnosno 32%) iz prethodnih mjerenja, što upućuje na pojavu novog oblika korupcije koji zovemo zarobljenim društvom, navodi se u zaključcima istraživanja. 

28.10.2016.

Odgovor Vlade na izvještaj povjerenika za ljudska prava Vijeća Europe

Vlada je odgovorila na Izvještaj povjerenika za ljudska prava Vijeća Europe Nilsa Muižnieksa, koji je, nakon posjeta Hrvatskoj u travnju 2016., zaključio kako u Hrvatskoj još nisu stvoreni odgovarajući uvjeti za slobodan rad medija.

27.10.2016.

Završna konferencija EFJ-a 'Prava i rad u novinarstvu'

U Novinarskom domu u Zagrebu održana je završna konferencija Europske federacije novinara u sklopu dvogodišnjeg projekta EFJ-a 'Prava i rad u novinarstvu'. Kako novinarske organizacije mogu odgovoriti na izazove velikih promjena u medijskoj industriji, kako zaštiti autorska i radna prava novinara te ojačati kapacitet i suradnju organizacija, neke su od glavnih tema EFJ-ove zagrebačke konferencije.

26.10.2016.

Predstavljen HND-ov Centar za razvoj medija

Na inauguracijskoj konferenciji u Novinarskom domu predstavljen je Centar za razvoj medija, novi projekt Hrvatskog novinarskog društva i Norveškog instituta za novinarstvo, ostvaren u okviru Fonda za bilateralnu suradnju EEA Grants i Norwegian Grants.

24.10.2016.

Muškarac prijetio bombom pred HRT-om, incident prošao bez ozlijeđenih

Zagrebačka policija potvrdila je da je jutros pred portu Hrvatske radiotelevizije (HRT) došao rastrojeni muškarac s ručnom bombom prijeteći da će se raznijeti, ali je incident prošao bez ozlijeđenih jer je bombu predao policijskim djelatnicima koji su stigli na intervenciju.

23.10.2016.

Tražimo da o prijetnjama novinarima raspravlja Hrvatski sabor

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) duboko je zabrinuto činjenicom da i dalje nije riješen niti jedan slučaj prijetnji novinarima u Hrvatskoj te da se broj uvreda koje uključuju govor mržnje kao i izravnih prijetnji novinarima posljednjih dana čak i povećao.

23.10.2016.