Aktualno

Aktualno - vijesti

Natječaj GONG-a za istraživačke novinarske priče

PING (Podrška istraživačkom novinarstvu od Gonga) fond nastavlja podržavati istraživačko novinarstvo u službi javnog interesa te i ove godine raspisuje natječaj za novinarske priče. Kako bi potaknuo istraživačko novinarstvo, koje predstavlja važan alat u borbi protiv političke korupcije i raskrinkavanja moćnika, Gong je tijekom 2023. godine putem PING fonda financijski podržao niz istraživačkih novinarskih radova - poput tekstova Hrvoja šimičevića o slučajevima seksualnog zlostavljanja maloljetnica u Crkvi, priopćili su iz GONG-a. 

 

20.09.2023.

PREDAVANJE DANSKOG FOTOREPORTERA JANA GRARUPA U HND-u

Hrvatsko novinarsko društvo i Veleposlanstvo Kraljevine Danske u RH pozivaju na predavanje nagrađivanog danskog ratnog fotoreportera Jana Grarupa u srijedu, 20. rujna s početkom u 17 sati u velikoj dvorani Novinarskog doma (Perkovčeva 2, Zagreb). Predavanje će biti fokusirano na autorova iskustva iz ratom pogođene Ukrajine, pogotovo s prvih linija bojišnice, ali i o autorovim portretima danske kraljevske obitelji tehnikom wet plate koji ga predstavljaju i kao foto umjetnika s istančanim teorijskim i praktičnim iskustvom.

19.09.2023.

H-Alter prikupio dovoljno novca za plaćanje odštete U ime obitelji i za sudske troškove!

Na račun H-Alterova nakladnika, Udruge za nezavisnu medijsku kulturu, u proteklih je osam dana prispjelo nešto preko 5 tisuće eura, uplaćenih od naših čitateljica i čitatelja, što je premašilo iznos koji nam je bio potrebno za plaćanje odštete U ime obitelji, zateznih kamata i sudskih troškova, priopćili su iz H-ALTER-a.  

 

19.09.2023.

DZNAP: Natječaj za projekte promicanja autorskih prava

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) drugu godinu zaredom objavljuje Poziv za prijavu projekata za poticanje novinarskih autorskih prava u Hrvatskoj. Autorima projekata ove je godine na raspolaganju ukupno 15.000 eura, a pojedinačni projekti financirat će se u iznosu od 400 do 3000 eura, priopćili su iz DZNAP-a. 

.

18.09.2023.

Toni Gabrić: Ovakvim presudama novinare tjeraju na autocenzuru

Nakon dvije oslobađajuće prvostupanjske presude, zagrebački Županijski sud pravomoćno je presudio da Udruga za nezavisnu kulturu, izdavač H-Alter, jednog od najstarijih nezavisnih portala, mora udruzi U ime obitelji Željke Markić platiti 4000 odštete i sudskih troškova, jer se osjetila povrijeđeno tekstom Gorana Božičevića, donosi portalnovosti.com. 

13.09.2023.

Objavljen drugi javni poziv za uspostavu sustava fact-checkinga

Agencija za elektroničke medije (AEM) i Ministarstvo kulture i medija u petak su objavili drugi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za uspostavu sustava provjere točnosti informacija (fact-checking) u sklopu mjere ‘’Uspostava provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka“.

09.09.2023.

Otvoreno pismo HND-a predsjedniku Hrvatske agencija za nadzor financijskih usluga Anti Žigmanu

U Otvorenom pismu predsjedniku Upravnog vijeća Hrvatske agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) Anti Žigmanu, predsjednik HND-a Hrvoje Zovko reagirao je na arbitrarnu odluku o isključenju novinarke Valentine Wiesner s konferencije „Zaštita potrošača u osiguranju i mirovinskoj štednji – EU strategija i hrvatska praksa“. U pismu Zovko ističe da je nedopustivo da javna institucija, regulator financijskih institucija, arbitrarno isključuje jednu novinarku koja ih sektorski prati te da se to ne može okvalificirati drugačije nego kao pokušaj cenzure. U nastavku pismo prenosimo u cijelosti.

06.09.2023.

PRIRUČNIK O MEDIJSKOJ PISMENOSTI ZA UČITELJICE I UČITELJE RAZREDNE NASTAVE

Objavljen je Priručnik za učiteljice i učitelje razredne nastave “Medijska pismenost”  koji donosi niz prijedloga za rad s učenicima u prva četiri razreda osnovne škole. Između ostalog pokrivene su tu i teme dječjih prava, nasilja u medijima, razlikovanja izvora informacija i prepoznavanja oglasa, donosi portal medijskapismenost.hr. 

04.09.2023.

Gong: Vlada se oglušila na naredbu povjerenika za informiranje

Gong je u petak izvijestio da se vlada oglušila na naredbu povjerenika za informiranje i nije objavila tko su osobe koje su pisale zakon o izbornim jedinicama. Nakon što je povjerenik za informiranje upozorio Ministarstvo pravosuđa da mora Gongu odgovoriti na upit prvotno upućen još u svibnju ove godine, ministarstvo je kazalo kako nije formirana radna skupina za jedan od najvažnijih zakona, onaj o izbornim jedinicama.

01.09.2023.

Novinari AFP-a i portala Oštro novi "fact-checkeri" u Hrvatskoj i Sloveniji

Hrvatska je dobila novo središte za borbu protiv dezinformacija i provjeru točnosti činjenica u digitalnom okolišu (fact-checking) u okviru regionalnog centra za borbu protiv dezinformacija Adria Digital Media Observatory (ADMO), izvijestili su u četvrtak iz Gonga.

31.08.2023.