Aktualno

Aktualno - vijesti

Novinarske i druge udruge izrazile zabrinutost zbog kompromisni prijedlog protiv SLAPP-a

Europska federacija novinara (EFJ) izrazila je duboku zabrinutost najnovijim razvojem događaja u vezi s europskom  direktivom protiv SLAPP-a. Članovi Koalicije protiv SLAPP-a u Europi (CASE) obratili su se švedskim predstavnicima koji predsjedavaju Vijećem EU-a o izrazivši zabrinutost nacrtom kompromisnog prijedloga koji se pojavio u javnosti početkom ožujka, priopćili su iz EFJ-a. 

15.03.2023.

Borba protiv SLAPP-a u Nacionalnom planu razvoja kulture i medija 2023. - 2027.

U Nacionalnom planu razvoja kulture i medija od 2023. do 2027. predviđena je uspostava mehanizma za rano prepoznavanje i odbacivanje SLAPP tužbi u cilju zaštite novinara, rečeno je u petak na sastanku stručne skupine za medije u organizaciji Ministarstva kulture i medija donosi Hina. 

 

11.03.2023.

Tužbe protiv novinara – udar na slobodu govora: najskuplje su duševne boli sudaca

Kako je to biti novinar pod teretom SLAPP tužbi obradila je u istraživanju „Novinarska sloboda u obruču dvostrukih tužbi: Može li novinar raditi slobodno ako zna da za isti tekst ili medijski prilog može biti dvostruko tužen – kazneno i parnično“ novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić u sklopu projekta koji je financiralo Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP), donosi dznap.hr. 

09.03.2023.

Novinarke u prvim redovima - online izložba

SafeJournalists, mreža medijskih udruženja i sindikata na Zapadnom Balkanu, na međunarodni dan žena pokreće kampanju „Novinarke u prvim redovima“ (women.safejournalists.net) čiji je cilj
ukazivanje na položaj žena u novinarstvu i njihovu izloženost napadima i prijetnjama.

08.03.2023.

SNH I EFJ: Nećemo vam čestitati Dan žena, nego vas pozvati na borbu za ravnopravnost!

Uoči 8. ožujka, EFJ upozorava da je sigurnost novinarki u mnogim zemljama ugrožena. Međunarodni dan žena obilježava obranu svih ženskih prava, a posebno prava žena na radnom mjestu, plaćenom ili neplaćenom. Novinarice su također radnice koje se suočavaju s različitim diskriminacijama kao što su razlika u plaćama, stakleni strop, poteškoće u usklađivanju profesionalnog i privatnog života te rodno uvjetovano nasilje na poslu, što pridonosi sve nesigurnijim radnim uvjetima.

07.03.2023.

Medijsko obrazovanje - Poticati stvaranja kvalitetnog sadržaja kojim se obrađuju teme medijske pismenosti.

-Važno je u sklopu medijske pismenosti staviti naglasak ne samo na one uključene u sustav obrazovanja, već i na medije kao bitne aktere ovog područja, što nužno zahtjeva rad na izradi sveobuhvatne strategije te stalnog poticanja stvaranja kvalitetnog sadržaja kojim se obrađuju teme medijske pismenosti, kazala je Ivana Pejić iz Kurziva - platforme za pitanja kulture, medija i društva na petim konzultacijama u okviru strukturiranog dijaloga na projektu Medijsko obrazovanje je važnno, priopćili su iz GONG-a.  

03.03.2023.

Sto pedeset godina od rođenja velike novinarke i književnice Marije Jurić Zagorke

Marija Jurić Zagorka organizirala je prve ženske demonstracije u doba Khuena Hedervarya (1903.) nakon čega je završila u zatvoru, a u vrijeme dok je radila kao novinarka i urednica u Obzoru taj list dostizao je najveće naklade, kao i Male novine, Jutarnji list, Hrvatski dnevnik, Hrvatica i Ženski list koji su svoje vrhunce dosegli izlascima njezinih romana u nastavcima. To je tek djelić velike životne i spisateljske ostavštine Marije Jurić Zagorke, koja se rodila 2. ožujka u Negovcu pokraj Vrbovca i čiju 150. obljetnicu obilježavano.  

02.03.2023.

OTVOREN NATJEČAJ ZA NAGRADU "EUROPA"

Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva raspisao je natječaj za dodjelu Nagrade Europa, koju HND prvi put dodjeljuje ove godine, i to u partnerstvu s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj i uz potporu Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Nagrada Europa dodjeljuje se za najbolje novinarske radove objavljene u prethodnoj godini (razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2022.) koji se bave europskim temama od interesa za građanke i građane Hrvatske i Europske unije.

02.03.2023.

Natječaj za novinarske stipendije

BIRN i Erste fondacija dodjeljuje 10 stipendija novinarima iz Srednje i Jugoistočne Europe koji se namjeravaju baviti pričama i temama koje zahtijevaju predano izvještavanje s terena i dubinsko novinarsko istraživanje. Kako navodi balkaninsight.com prijave se u 14 zemalja prikupljaju pod ovogodišnjom temom natječaja - Sigurnost.

01.03.2023.

SLAPP tužbe negativno utječu ne samo na novinare, već i na demokratske vrijednosti Europske unije

“Iz prve ruke sam vidjela kakav utjecaj SLAPP-ovi imaju na ljude. Jedan od najpoznatijih SLAPP-ova u Hrvatskoj su postupci koje je HRT pokrenuo protiv Hrvoja Zovka. Postupci su trajali više od četiri godine i sve je završilo u korist Zovka, no tu se radilo u zlostavljanju njega kao osobe, u najužem smislu,  kazala je odvjetnica Vanja Jurić na Anti-SLAPP konferencije koja se danas održala u Europskom parlamentu, prenosi gong.hr. 

28.02.2023.