Aktualno

Aktualno - vijesti

Povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava intervenira u korist Khadije Ismayilove

Khadija Ismayilova, istraživačka novinarska, uhićena je 5. prosinca 2014. i osuđena presudom azerbajdžanskog suda na 7,5 godina zatvora u rujnu prošle godine. Ta novinarka, članica projekta OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), najprije je optužena zbog poticanja na samoubojstvo, što je zamijenjeno novim optužbama za poreznu prevaru, zlouporabu moći i nezakonite poslovne aktivnosti. Smatra se da je taj slučaj zapravo osveta zbog iznošenje korupcije u državnoj službi, u što su upleteni i viši državni službenici uključivši i predsjednikovu obitelj.

27.01.2016.

Analiza portala ImamoPravoZnati.org: tijela javne vlasti odgovorila na 63 posto zahtjeva građana

Portal za pomoć u ostvarivanju prava na pristup informacijama ImamoPravoZnati.org bilježi vrlo uspješne statističke pokazatelje za 2015. godinu: od početka rada, u travnju prošle godine, portal je zabilježio 4310 transakcija, dok su administratori portala posredovali u 818 PPI zahtjeva građana, od čega je na njih 514 uspješno odgovoreno.

27.01.2016.

Prekarizacija urušava medije

Dio novinara razapet je između vlastite prekarnosti i svojeg profesionalnog identiteta pokazalo je ispitivanje 1110 novinara u Srbiji u sklopu istraživanja beogradskog Centra za razvoj sindikalizma o utjecaju prekarizacije novinarskog rada na javno informiranje građana Srbije.

27.01.2016.

Skupno financiranje: mali, ali rastući dodatak novinarstvu okrenutom javnosti

Projekti koji se financiraju pomoću Kickstartera pojavljuju se u više od 60 zemalja. 

27.01.2016.

Cenzura u Novom listu: zabranjena kolumna Sanje Modrić

Redovna kolumna novinarke Novog lista Sanje Modrić izbačena je iz današnjeg izdanja riječkog lista. Glavni urednik Nenad Hlača tvrdi da je razlog neobjavljivanja neprofesionalan tekst, a ne činjenica da Modrić u njoj kritizira članove Vlade i jučerašnju primopredaju vlasti u Savskoj 66. Uz odobrenje Sanje Modrić, prenosimo zabranjenu kolumnu pod naslovom “Banana premijer”.

26.01.2016.

Tisuće prosvjedovale protiv gašenja Z1 televizije: Velimir Bujanec Mirjani Rakić uručio četničku kapu

Više od pet tisuća prosvjednika okupilo se na prosvjedu u znak potpore televiziji Z1, kojoj od ponoći traje mjera privremenog oduzimanja koncesije zbog govora mržnje Marka Juriča u emisiji “Markov trg”. Prosvjed pod nazivom “1991. borba za slobodnu državu, 2016. borba za slobodu govora” organizirala je zagrebačka HVIDR-a uz potporu drugih braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata.

26.01.2016.

Kuća ljudskih prava i GONG traže sankcioniranje govora mržnje na prosvjedu pred VEM-om

Kuća ljudskih prava i GONG pozivaju nadležne institucije da podnesu kaznene prijave zbog govora mržnje na prosvjedu podrške Z1 televiziji pred zgradom Agencije za elektroničke medije u Zagrebu.

26.01.2016.

Opasne poruke Tomislava Karamarka

Već prvoga radnoga dana u fotelji potpredsjednika Vlade, Tomislav Karamarko, uz sumnju u legalnost parlamentarnih izbora, iznio je i ozbiljnu kritiku na račun medija u Hrvatskoj, posebno u odnosu na tretman HDZ-a u predizbornoj kampanji. Karamarko je time potvrdio da i dalje stoji iza poruka koje je upućivao medijima posljednih mjeseci.

25.01.2016.

Prosvjed protiv novog ministra kulture Hasanbegovića

Hrvatsko društvo pisaca, Hrvatski PEN centar i Hrvatsko dizajnersko društvo uputili su prosvjedno pismo protiv novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Inicijativu je do sada podržalo 179 pisaca, umjetnika, novinara, djelatnika u kulturi i drugih javnih osoba.

25.01.2016.

Novinarske stipendije u 2016.

U tijeku su prijave za neke od najprestižnijih stipendija za novinare, uključujući Reuters Journalism Fellowship Program na Oxfordu, World Press Institute Fellowships, Knight Science Journalism Fellowships na MIT-u i Joan Shorenstein Center Fellowship na Harvardu. 

25.01.2016.