Aktualno

Aktualno - vijesti

Pismo hrvatskim europarlamentarcima zbog ugrožavanja slobode medija

Potaknuto naglim i zabrinjavajućim najavama ugrožavanja slobode izražavanja i napada na neovisne medije i novinare u Hrvatskoj, najmlađoj članici Europske unije, Hrvatsko novinarsko društvo poslalo je  10. veljače 2016. godine pismo zastupnicama i zastupnicima iz Republike Hrvatske u Parlamentu Europske unije. To je pismo poslano i na adrese međunarodnih novinarskih organizacija čiji je HND član, te medijskom odjelu OESS-a i ostalim organizacijama koje skrbe za slobodu izražavanja i medijske slobode. Sadržaj pisma usvojio je Izvršni odbor HND-a a potpisao ga je predsjednik HND-a Saša Leković.

 

10.02.2016.

Ured premijera odgovorio EANA-i: Vlada odlučna u zaštiti neovisnih medija

Hrvatska vlada odlučna je u namjeri da zaštiti neovisne medije, koje smatra vitalnim dijelom demokratskog društva, navodi se u odgovoru iz ureda predsjednika hrvatske vlade Europskom saveza novinskih agencija (EANA).

10.02.2016.

Na HRT-u 16 otkaza zbog lažnih diploma i srednjoškolskih svjedodžbi

Stručne službe Hrvatske radiotelevizije (HRT) u postupku provjere dokumenata o stručnoj spremi zaposlenika dosad su pronašle 16 nevjerodostojnih dokumenata - četiri nevjerodostojne diplome i dvanaest srednjoškolskih svjedodžbi, a svim zaposlenicima s tim dokumentima otkazani su ugovori o radu doznaje se na HRT-u. 

09.02.2016.

Tiskani mediji na izdisaju

Kriza novinske djelatnosti koja traje godinama i potresa većinu europskih i svjetskih novinskih kuća nastavila se i u prošloj godini rečeno je na godišnjoj skupštini Hrvatske udruga poslodavaca - Udruga novinskih izdavača.

09.02.2016.

Neprofitni mediji prva žrtva "kontrarevolucije nove desnice"

Dok Ministarstvo kulture neprofitnim medijima zavrće pipu vrijednu ukupno 3 milijuna kuna godišnje, država je samo kroz porezne olakšice prošle godine novinskim izdavačima “poklonila” više od 130 milijuna kuna, istaknuto je na tribini Mreže emancipacije E-net “U obrani slobode govora” u Novinarskom domu.

09.02.2016.

Upravni sud potvrdio da je Zlatar Violić bila u sukobu interesa zbog Autografa

Bivša ministrica kulture Andrea Zlatar Violić zloupotrijebila je svoje diskrecijske ovlasti kad je portalu Autograf dodijelila 70.000 kuna, zaključio je Upravni sud Republike Hrvatske potvrdivši tako raniju odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koje je bivšu ministricu zbog donacije Autografu kaznilo sa šest tisuća kuna.

08.02.2016.

Medijski klaster novinskih izdavača sjeverozapadne Hrvatske odlazi u stečaj

Trgovački sud u Varaždinu pozivao je vjerovnike Medijskog klastera iz Varaždina, udruge novinskih izdavača sjeverozapadne Hrvatske, da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka.

08.02.2016.

IFJ poziva na zajednički napor oko problema sigurnosti u novinarstvu

Predsjednik Međunarodne novinarske federacije, Jim Boumelha, na međunarodnoj konferenciji 'News Organisations Standing Up for the Safety of Media Professionals' (Novinarske organizacije se dižu na noge zbog sigurnosti medijskih profesionalaca) u UNESCO-u u Parizu pozvao je medijske radnike I njihove organizacije na zajedničko djelovanje radi pružanja zaštite novinarima.

07.02.2016.

Europski savez novinskih agencija traži žuran sastanak s hrvatskom vladom

Europski savez novinskih agencija izrazio je zabrinutost zbog aktualne rasprave o medijskoj politici koja može ugroziti uredničku, upravljačku i ekonomsku neovisnost Hrvatske izvještajne novinske agencije, zbog čega je od hrvatske vlade zatražio hitan sastanak.

07.02.2016.

Transparentnost u EU: prava građana kontrolira elita

Već petnaest godina imamo pravila o pristupu informacijama, ali još uvijek nema registra dokumenata u kojima bismo ih tražili. Nisu samo građani, nego i vlade, u mraku neznanja u kojem ih drži Europska komisija, pokazuje nova studija o transparentnosti OEIC-a (Organization for European Interstate Cooperation).

 

05.02.2016.