Aktualno

Aktualno - vijesti

Tjednik Novosti i Srpsko narodno vijeće odbacuju optužbe udruge U ime obitelji

Tjednik Novosti i njegov izdavač Srpsko narodno vijeće odbacili su tvrdnje udruge U ime obitelji da te novine svojim pisanjem šire mržnju prema hrvatskom narodu pa ih država ne bi trebala financirati, te su ustvrdili kako svojim sadržajima kritički progovaraju o vlasti i svima koji su na pozicijama moći te tako, štoviše, promiču i štite osnovne ustavne vrednote.

14.02.2017.

Obilježavanje Svjetskog dana radija

Na 36. sjednici Opće skupštine UNESCO je proglasio 13. veljače kao datum kojim se obilježava Svjetski dan radija, u cilju podizanja svijesti u javnosti i medijima o samoj vrijednosti radija, poboljšanju međunarodne suradnje te osiguranja pristupa informacijama putem radija.

13.02.2017.

Reuters Institute: Medijski trendovi u 2017.

širenje lažnih informacija i porast utjecaja tehnologije na kvalitetu informacija neki su od potencijalnih problema koji nas čekaju u ovoj godini, ističe se u godišnjem izvještaju Reutersovog instituta za novinarstvo o ključnim trendovima u digitalnim medijima u 2017. 

13.02.2017.

Sabor izabrao nove članove Programskog vijeća HRT-a

Hrvatski sabor izabrao je pet članova Programskog vijeća HRT-a: znanstvenika Nikolu Baketu, leksikografa Vlahu Bogišića, povijesničara Ivicu Lučića, glavnog tajnika Matice hrvatske Zorislava Lukića i izvršnog direktora Hrvatskog crvenog križa Roberta Markta.

10.02.2017.

Održan okrugli stol 'Medijska pismenost za odgovorno društvo"

Zakoni i regulacija ne mogu potpuno zaštititi djecu i mlade od lošeg utjecaja medija, već je potrebno raditi na njihovoj medijskoj pismenosti, rečeno je na na okruglom stolu 'Medijska pismenost za odgovorno društvo' u organizaciji Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu i Agencije za elektroničke medije.

10.02.2017.

HND poziva Ured Predsjednice da redovito odgovara na pitanja novinara

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poziva Ured Predsjednice Republike Hrvatske da promijeni svoju odluku i da odmah odgovori na pitanja novinara portala Index.hr te na pitanja svih ostalih novinara. Index.hr pitanja je postavio temeljem Zakona o pristupu informacijama, ali je dobio odbijenicu zbog toga što navodno količina pitanja ometa funkcioniranje Ureda PRH.

09.02.2017.

Vodič za organizacije civilnog društva: Implementacija Direktive EU o zaštiti poslovnih tajni u nacionalno zakonodavstvo

Corporate Europe Observatory (CEO) izradio je vodič za organizacije civilnog društva koje žele participirati u implementaciji EU Direktive u nacionalna zakonodavstva, što države članice moraju obaviti najkasnije do 8. lipnja 2018. 

09.02.2017.

Izabrano novo vodstvo Zbora zdravstvenih novinara

Zbor zdravstvenih i medicinskih novinara HND-a održao je 2. veljače izbornu skupštinu na kojoj je izabrano novo vodstvo zbora. Za predsjednicu izabrana je Tamara Marinković iz Hine a za zamjenicu predsjednice Diana Glavina iz Forum.tm-a. Izabran je i Izvršni odbor u koji je, uz predsjednicu i zamjenicu, izabrana Ljerka Bratonja Martinović iz Novog lista.

08.02.2017.

Nadzorni odbor HRT-a uputio zahtjev za žurnom revizijom

Nadzorni odbor HRT-a uputio je zahtjev glavnom državnom revizoru za žurnom, ad hoc revizijom HRT-ove nabave audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača u 2015. i 2016. kako bi Državni ured za reviziju, sukladno svojoj zakonskoj ovlasti, "u žurnom postupku, provjerio navode o nizu nepravilnosti na koje upućuje nalaz interne revizije HRT-a".

08.02.2017.

Natječaj za najbolje novinarske radove u 2016. godini

U tijeku je natječaj HND-a za najbolje novinarske radove objavljene u razdoblju od 1. siječnja 2016. do 31. prosinca 2016. godine. Rok za prijavu kandidata je 28. veljače 2017. 

07.02.2017.