Aktualno

Aktualno - vijesti

Istraživanje procjene korupcije u Hrvatskoj: Trećina građana smatra da su novinari korumpirani

Partnerstvo za društveni razvoj predstavilo je rezultate istraživanja procjene korupcije u Hrvatskoj u 2016. godini. Posebice je zabrinjavajući trend percepcije korumpiranosti predstavnika nevladinog sektora i novinara, koji drži visoki postotak (35%, odnosno 32%) iz prethodnih mjerenja, što upućuje na pojavu novog oblika korupcije koji zovemo zarobljenim društvom, navodi se u zaključcima istraživanja. 

28.10.2016.

Odgovor Vlade na izvještaj povjerenika za ljudska prava Vijeća Europe

Vlada je odgovorila na Izvještaj povjerenika za ljudska prava Vijeća Europe Nilsa Muižnieksa, koji je, nakon posjeta Hrvatskoj u travnju 2016., zaključio kako u Hrvatskoj još nisu stvoreni odgovarajući uvjeti za slobodan rad medija.

27.10.2016.

Završna konferencija EFJ-a 'Prava i rad u novinarstvu'

U Novinarskom domu u Zagrebu održana je završna konferencija Europske federacije novinara u sklopu dvogodišnjeg projekta EFJ-a 'Prava i rad u novinarstvu'. Kako novinarske organizacije mogu odgovoriti na izazove velikih promjena u medijskoj industriji, kako zaštiti autorska i radna prava novinara te ojačati kapacitet i suradnju organizacija, neke su od glavnih tema EFJ-ove zagrebačke konferencije.

26.10.2016.

Predstavljen HND-ov Centar za razvoj medija

Na inauguracijskoj konferenciji u Novinarskom domu predstavljen je Centar za razvoj medija, novi projekt Hrvatskog novinarskog društva i Norveškog instituta za novinarstvo, ostvaren u okviru Fonda za bilateralnu suradnju EEA Grants i Norwegian Grants.

24.10.2016.

Muškarac prijetio bombom pred HRT-om, incident prošao bez ozlijeđenih

Zagrebačka policija potvrdila je da je jutros pred portu Hrvatske radiotelevizije (HRT) došao rastrojeni muškarac s ručnom bombom prijeteći da će se raznijeti, ali je incident prošao bez ozlijeđenih jer je bombu predao policijskim djelatnicima koji su stigli na intervenciju.

23.10.2016.

Tražimo da o prijetnjama novinarima raspravlja Hrvatski sabor

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) duboko je zabrinuto činjenicom da i dalje nije riješen niti jedan slučaj prijetnji novinarima u Hrvatskoj te da se broj uvreda koje uključuju govor mržnje kao i izravnih prijetnji novinarima posljednjih dana čak i povećao.

23.10.2016.

Ravnateljica Hine Branka Gabriela Valentić primila prijeteće pismo

Ravnateljica Hine Branka Gabriela Valentić primila je prijeteće pismo koje sadrži niz gnjusnih uvreda na njen i račun predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Saše Lekovića. U potpisu pisma stoji Jedan HOS-ovac (Za dom spremni), a njegovu presliku možete vidjeti u nastavku. 

21.10.2016.

Obuljen preuzela Ministarstvo kulture

Nova ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek preuzela je jučer dužnost od prethodnika Zlatka Hasanbegovića, najavivši razgovor o povećanju proračuna ministarstva za iduću godinu i reviziju Zakona elektroničkim medijima. 

21.10.2016.

Zviždači trebaju zaštitu EU: potpišite peticiju #whistleEU

“Važno je biti zaštićen na razini EU jer se pitanje što je javni interes može razlikovati od zemlje do zemlje“, poručio je zviždač koji je otkrio LuxLeaks Antoine Deltour. Peticiju možete podržati ovdje.

20.10.2016.

Inauguracijska konferencija povodom otvaranja 'Centra za razvoj medija'

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poziva Vas na inauguracijsku konferenciju povodom otvaranja 'Centra za razvoj medija', zajedničkog projekta Hrvatskog novinarskog društva i Norveškog instituta za novinarstvo (NIJ), ostvarenog u okviru programa Fonda za bilateralnu suradnju EEA i Norway grants.

19.10.2016.