Aktualno

Aktualno - vijesti

Musa: "Razina otvorenosti tijela javne vlasti nezadovoljavajuća"

Četvrtina tijela javne vlasti koja su dužna provoditi Zakon o pravu na pristup informacijama, nije podnijela izvješća o provedbi Zakona, dok petina tijela još nije imenovala službenika za informiranje, stoji u Izvješću povjerenice za informiranje o primjeni Zakona o pravu na pristup informacijama u 2015. Razinu otvorenosti tijela javne vlasti Musa je ocijenila nezadovoljavajućom, a brine ju i ignoriranje zahtjeva građana, odnosno šutnja administracije, na koju se odnosi dvije trećine svih žalbi.
 

21.04.2016.

Visoki trgovački sud odbio ponavljanje predstečajne nagodbe EPH Medije

Visoki trgovački sud u Zagrebu odbio je prijedlog za ponavljanje predstečajne nagodbe EPH Medije, tvrtke pripojene Europapress Holdingu, kompaniji u većinskom vlasništvu Marijana Hanžekovića te je žalbu vjerovnika Hrvoja Šimića na kojoj se temeljio taj prijedlog utvrdio neosnovanom.

 

21.04.2016.

RSF: Hrvatska pala za pet mjesta na ljestvici slobode medija

Hrvatska je pala na svjetskoj ljestvici slobode medija za pet mjesta u odnosu na 2014., kažu u godišnjem izvješću Reporteri bez granica (RSF). Iako se stanje pogoršalo u svim dijelovima svijeta, pad je najjači u Latinskoj Americi, a od europskih zemalja u Poljskoj, koja je pala za 29 mjesta.

20.04.2016.

Uskok državnom odvjetništvu proslijedio prijavu protiv Hanžekovića i Pavića zbog preuzimanja EPH

Uskok je potvrdio da je Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu na daljnje postupanje proslijedio kaznenu prijavu malog dioničara Slobodne Dalmacije Hrvoja Šimića protiv većinskog vlasnika Europapress Holdinga (EPH) Marijana Hanžekovića i bivšeg vlasnika te medijske kompanije Ninoslava Pavića zbog navodne zlouporabe tržišta kapitala, utaje poreza i zlouporabe povjerenja u poslovanju prilikom preuzimanja EPH i objavljivanja ponude za Slobodnu Dalmaciju.

20.04.2016.

HND najoštrije osuđuje prijetnje novinarima Index.hr-a i gnuša se svakog nasilja

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje verbalne napade i prijetnje smrću upućene novinarima Index.hr-a zbog članaka što ih je taj internetski portal objavio o odavanju počasti zemaljskim ostacima katoličkog sveca Leopolda Bogdana Mandića.

19.04.2016.

Internet u Hrvatskoj prestigao televiziju

Za većinu ljudi u Hrvatskoj internet je postao prvo mjesto na koje dolaze po informacije. Čak 61 posto građana Hrvatske internet koristi kao glavni izvor informacija, a njih 29 posto za to koristi televiziju, pokazalo je istraživanje agencije Ipsos i 24 sata.

19.04.2016.

HRT: Nastavljeni pregovori o novom kolektivnom ugovoru

Uprava Hrvatske radiotelevizije potvrdila je da su nastavljeni pregovori predstavnika reprezentativnih sindikata koji djeluju na HRT i predstavnika poslodavca o novome Kolektivnom ugovoru, koji mora biti sklopljen do srpnja.

18.04.2016.

Osuđujemo vrijeđanje osjećaja vjernika, a novinare pozivamo da se vode etičkim načelima

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje tekstove, članke i komentare objavljene ovih dana na portalu Index.hr, kojima se na najgrublji način vrijeđaju osjećaji vjernika koji žele odati počast zemaljskim ostacima Leopolda Bogdana Mandića, kojega je Katolička crkva proglasila svetim.

16.04.2016.

Izjava predsjednika HND-a povodom besprizorne manipulacije Uprave HRT-a

Uprava Hrvatske radiotelevizije krajnje neprofesionalno odlučila je prevariti javnost slanjem priopćenja o jučerašnjem sastanku Ogranka Hrvatskog novinarskog društva na Hrvatskom radiju, pokušavši pritom još jednom unijeti razdor u HND. Svakako nije slučajno što se to radi neposredno pred godišnju Skupštinu HND-a koji je mjesecima agresivno i primitivno napadan lažima, uvredama i prijetnjama. Današnje priopćenje koje je HRT poslao navodno u ime HND-a naoko je sofisticiranije podmetanje, ali ništa manje besprizorno.

15.04.2016.

Kovačić najavio razdvajanje radija i televizije

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva (HND) na Hrvatskom radiju održao je sastanak s vršiteljem dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Sinišom Kovačićem na kojem je novo privremeno vodstvo javne radiotelevizije obećalo razdvajanje radija i televizije, vraćanje digniteta radija kao medija te brzo rješavanje tekućih pitanja funkcioniranja.

15.04.2016.