Aktualno

Aktualno - vijesti

HRT: Markota zatražio izvješća o angažiranju Bolkovića, Dujmovića i Pervana bez ugovora

Vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Blago Markota na prvoj je sjednici Ravnateljstva Hrvatske radiotelevizije održanoj početkom tjedna zatražio očitovanja svih ravnatelja poslovnih jedinica o dosadašnjem radu, uključivši i ono o angažiranju vanjskih suradnika – Romana Bolkovića, Tihomira Dujmovića i Željka Pervana, koji su dobili emisije bez potpisa odgovornih na HRT-u.

16.11.2016.

Goran Gazdek dobitnik nagrade Europske federacije turističkih novinara

Virovitički novinar Goran Gazdek, urednik portala Virovitica.net i direktor Festivala reportaže Fra Ma Fu, dobitnik je prestižne nagrade POVELJA F.E.S.T. Europske federacije turističkih novinara za 2015. godinu.

14.11.2016.

Obuljen Koržinek najavila donošenje medijske strategije

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je da će već početkom siječnja iduće godine biti uveden red u financiranje u kulturi, te najavila donošenje medijske strategije koja će obuhvatiti i neprofitne i komercijalne medije.

13.11.2016.

Željka Markić tužila novinarku RTL-a Danku Derifaj zbog klevete

Čelnica udruge 'U ime obitelji' Željka Markić tužila je novinarku RTL-a Danku Derifaj zbog, kako se navodi u tužbi, niza neistinitih tvrdnji iznesenih u prilogu RTL-a Direkt o skupu 'Hod za život', emitiranom 23. svibnja ove godine.

11.11.2016.

Prijedlog porezne reforme: poskupljuju autorske i umjetničke naknade

Vlada je sa jučerašnje sjednice u saborsku proceduru uputila izmjene 15 zakona u okviru cjelovite porezne reforme. Među ostalim, predloženo je da se od 1. siječnja 2017. ukinu iznimke od plaćanja doprinosa kod ugovora o autorskom i umjetničkom djelu te kod primitaka umirovljenika. Predlagač zakona tako nije učinio ustupak prema dijelu radnika kojima je povremeni rad jedini izvor prihoda, što su prethodno zatražile mnoge udruge iz područja kulture i medija.

11.11.2016.

Blago Markota izabran za v.d. glavnog ravnatelja HRT-a

Hrvatski sabor je većinom glasova imenovao Blagu Markotu za vršitelja dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT), nakon što ga je za to radno mjesto prethodno predložio Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora.

11.11.2016.

Odbor za medije najavio tematsku sjednicu o prijetnjama novinarima

Predsjednik Odbora Jasen Mesić najavio je da će Odbor, u dogovoru s MUP-om organizirati tematsku sjednicu o prijetnjama i ugrozi novinara na koju će biti pozvani i predstavnici novinarskih udruga. 

10.11.2016.

Odbor za medije predložio Blagu Markotu za v.d. ravnatelja HRT-a

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije jednoglasno je predložio rukovoditelja Arhive i programskog gradiva HRT-a, Blagu Markotu, za vršitelja dužnosti Glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije. Odbor će prijedlog proslijediti Hrvatskom saboru koji će donijeti konačnu odluku. 

10.11.2016.

Kako izvještavati o nasilju nad ženama?

Povodom najnovijeg slučaja ubojstva maloljetne žene, Feministički kolektiv fAKTIV poziva na odgovorno izvještavanje o nasilju nad ženama. 

10.11.2016.

Ogranak HND-a na HTV-u: 'HRT-u treba stručno, odgovorno i etično vodstvo'

Nakon što je, uz ostale, HRT postao jedna od ključnih točaka, tj. jamstava u pregovorima HDZ-a i Mosta pri sastavljanju nove Vlade, Ogranak HND-a na HTV-u upozorava na stanje u koje je doveden nacionalni javni servis te na pogubne posljedice za sustav kada jedino političko kadroviranje postaje glavna referencija pri imenovanju ključnih ljudi HRT-a.Ovaj put politika nema pravo na grešku, za to nema vremena, ako već nije i prekasno.

09.11.2016.