Aktualno

Aktualno - vijesti

HND poziva na obilježavanje Svjetskog dana slobode medija

Povodom Svjetskog dana slobode medija Hrvatsko novinarsko društvo u suradnji sa Zakladom Friedrich Ebert, Veleposlanstvom SAD-a i uz potporu veleposlanstava Francuske, Norveške i Švedske organizira niz događanja međunarodnog karaktera sa uglednim gostima iz Francuske, Švedske, Norveške i Sjedinjenih Američkih Država. Poseban naglasak bit će na izazovima slobodi medija u novim članicama Europske unije, o čemu će govoriti gosti iz Poljske i Mađarske. 

 

02.05.2016.

Muižnieks nakon posjeta Hrvatskoj: Krajnje je vrijeme da se stvori tolerantno i inkluzivno društvo

“U Hrvatskoj su socijalna kohezija i pluralizam u opasnosti. Potičem vlasti da iniciraju i pozabave se otvorenim dijalogom svih zainteresiranih kako bi se zaštitio pluralizam i izbjegla daljnje polarizacija društva. Štoviše, politički lideri moraju poslati nedvojbenu poruku da se protive nasilju, diskriminaciji i netoleranciji, posebno uperenima protiv članova nacionalnih manjina i novinara“, rekao je danas Nils Muižnieks, povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava na kraju svog petodnevnog posjeta Hrvatskoj.

29.04.2016.

Konferencije povodom Svjetskog dana slobode medija

Povodom Dana slobode medija, 3. svibnja, Europska federacija novinara u suradnji s nevladinim organizacijama koje se bave medijima pokrenula je razne aktivnosti kako bi podsjetila na temeljna načela slobode medija te izazove i probleme s kojima se susreću novinari. 

29.04.2016.

Radman tuži nakladnika 'Bujice' i traži 90.000 kuna zbog povrede časti i ugleda

Bivši glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman tužbom je zatražio 90 tisuća kuna od tvrtke OAR, nakladnika Osječke televizije koja prikazuje emisiju 'Bujica' Velimira Bujanca, zbog "niza neprovjerenih i neistinitih informacija i uvredljivih objeda" kojima su mu, tvrdi Radman, povrijeđeni dostojanstvo, čast i ugled.

29.04.2016.

Gasi se tiskano izdanje Zareza

Nakon 17 godina kontinuiranog izlaženja, gasi se tiskano izdanje Zareza, potvrdilo je uredništvo Zareza na konferenciji za medije nakon što im je Ministarstvo kulture odbilo dodijeliti potporu za 2016. godinu zbog navodnog neizvršavanja obveza iz 2014. i 2015. godine.

28.04.2016.

GONG-ov Izvještaj o govoru mržnje u ožujku: Pokušaji rehabilitacije ustaštva sele s margina u područje normalnoga

Nastojanja za relativizacijom i javnom rehabilitacijom ustaškog pokreta, simbolike i režima sele iz političke marginalnosti u područje prihvatljivoga i normalnoga, stoji u najnovijem izvješću GONG-a o praćenju govora mržnje u medijima.

28.04.2016.

Kako se enormnim kaznama i blokadom sredstava po nepravomoćnim presudama uništavaju mediji

Piše: Maja Erceg

Iznosi koji su nam dosuđivani do sada u pojedinim sporovima daleko su premašivali naše financijske mogućnosti i bili su u nesrazmjeru s našim poslovanjem, nakladom i utjecajem jednog lokalnog medija.

28.04.2016.

Ministarstvo kulture uskratilo potporu Zarezu

Ministarstvo kulture odobrilo je za ovu godinu 106 programa u djelatnosti časopisa, koje će u tiskanom i elektroničkom obliku financirati s gotovo 5 milijuna kuna. Najviše sredstava, čak 600 tisuća kuna, dobio je književni list za umjetnost, kulturu i znanost "Vijenac", dok je najveći gubitnik dvotjednik za društvena i kulturna zbivanja "Zarez", kojemu nije odobrena potpora.

28.04.2016.

HRT i Turska radiotelevizijska korporacija potpisale protokol o suradnji

U sklopu posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana Hrvatskoj, Hrvatska radiotelevizija i Turska radiotelevizijska korporacija potpisale su protokol o međusobnoj suradnji. 

 

27.04.2016.

Porezna uprava provela nadzor nad Hanžekovićem i tvrtkom Hanza press

Porezna uprava potvrdila je da je provela nadzor nad tvtkom Hanza press i većinskim vlasnikom Europapress Holdinga (EPH) Marijanom Hanžekovićem na temelju prijave malog dioničara Slobodne Dalmacije Hrvoja Šimića koji je tražio da se nadzorom utvrdi jesu li u procesu preuzimanja EPH, među ostalim, platili porez na dobit od 18,5 milijuna kuna.

27.04.2016.