Aktualno

Aktualno - vijesti

Tema godišnjeg kolokvija o temeljnim pravima EU: medijski pluralizam i demokracija

U povodu Svjetskog dana slobode medija Europska komisija objavila je da će tema njezina ovogodišnjeg kolokvija o temeljnim pravima, koji će se odražti 17. i 18. studenoga u Bruxellesu, biti medijski pluralizam i demokracija.

04.05.2016.

Grabar-Kitarović: Sloboda medija daleko bolja nego se nastoji pokazati

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je da je sloboda medija u Hrvatskoj na daleko boljoj razini nego se to nastoji pokazati, opovrgnula navode o fašizaciji hrvatske, te upozorila kako za promjenu percepcije Hrvatske u svijetu odgovornim drži i ministra vanjskih i europskih poslova Miru Kovača.

 

04.05.2016.

Freedom house: slobode medija u svijetu najniže u zadnjih 12 godina, Hrvatska također bilježi pad

Sloboda medija se 2015. smanjila na najnižu razinu u posljednjih 12 godina, a svega 13 posto svjetske populacije uživa slobodu medija, pokazalo je izvješće organizacije Freedom house za 2015. godinu. Pad medijskih sloboda zabilježen je i u Hrvatskoj, koja je svrstana grupu zemalja sa djelomično slobodnim medijima.

04.05.2016.

PREDSJEDNICA RH IZVIŽDANA ZBOG TVRDNJE DA POTIČE SLOBODU MEDIJA

Videokonferencija o slobodi medija i provjeravanju činjenica koju je Hrvatsko novinarsko društvo u suradnji s Veleposlanstvom SAD-a organiziralo povodom Svjetskog dana slobode medija u Novinarskom domu započela je incidentom u kojem je izviždana predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Konferencija u koju su putem video-linka bili uključeni i novinari 16 drugih zemalja imala je najboljeg sugovornika za ovu temu, Glenn Kesslera, autora Fact Checker kolumne američkog Washington Posta. 

03.05.2016.

Prosvjed novinara pred ministarstvom kulture: "Šutnja je Zlat(k)o"

Dvjestotinjak novinara i aktivista okupilo se na prosvjednoj šetnji od Novinarskog doma do Ministarstva kulture, odakle su zatražili ostavku ministra kulture Zlatka Hasanbegovića zbog narušavanja medijskih sloboda. 

03.05.2016.

HND: Elizabeta Gojan novinarka godine, Feđa Klarić dobitnik nagrade za životno djelo

U povodu 3. svibnja Svjetskog dana slobode medija, Hrvatsko novinarsko društvo objavljuje dobitnike godišnjih nagrada HND-a.

03.05.2016.

SINDIKAT NOVINARA HRVATSKE POVODOM SVJETSKOG DANA SLOBODE MEDIJA: Treba prestati s političkim kadroviranjem!

Povodom Svjetskog dana slobode medija, Sindikat novinara Hrvatske (SNH) poziva svoje članove kao i sve druge novinare i medijske radnike u Republici Hrvatskoj da u utorak, 3. svibnja, od 11.55 do 12 sati – tradicionalnom simboličnom akcijom Pet minuta gromoglasne tišine – upozore svoje čitatelje, gledatelje i slušatelje na sve lošiji položaj novinara i medija, čime se izravno ugrožava sloboda medija i pravo javnosti na kvalitetno informiranje. Upute za provođenje akcije Pet minuta gromoglasne tišine možete pronaći ovdje.

03.05.2016.

Konferencija o problemima medijskih sloboda u Europi: Poljska, Mađarska i Hrvatska suočavaju se s destruktivnim trendovima

Povodom Svjetskog dana slobode medija Hrvatsko novinarsko društvo i Zaklada Friedrich Ebert (FES) uz potporu veleposlanstava Francuske, Norveške i Švedske u Hrvatskoj, zajednički su, dan uoči 3. svibnja, organizirali međunarodnu konferenciju o problemima medijskih sloboda u Europi. 

03.05.2016.

Zabrinjavajuće stanje na HRT-u: u nepuna dva mjeseca gotovo 70 smjena, programski propusti i izostanak profesionalnih kriterija

Javnost i nadležne institucije želimo ovim putem  upozoriti na zabrinjavajuće  stanje na HRT-u. U skladu s izjavama vladajućih, koji su još kao oporba najavljivali da će na HRT-u "raditi metla" kad oni dođu na vlast, te su otvoreno pozivali na smjene na javnom servisu, potvrđujemo da je ta zadaća uspješno obavljena, stoji u zajedničkom priopćenju ogranka HND-a i Podružnice SNH na HTV-u.

02.05.2016.

Skupština HND-a: Usvojeni su svi izvještaji, a odbijeni zahtjevi za odlučivanje o smjeni predsjednika i poništenju izbora glavnog tajnika

Skupština Hrvatskog novinarskog društva usvojila je izvještaje predsjednika i tijela HND-a, kao i izvještaj o financijskom poslovanju te financijski plan za 2016. godinu. Usvojeno je i nekoliko tehničkih izmjena i dopuna Statuta kako bi on bio u potpunosti usklađen sa Zakonom o udrugama. Skupština je odbila u dnevni red uvrstiti prijedloge Ogranka HND-a u Večernjem listu o smjeni predsjednika HND-a, te o poništenju odluke Središnjeg odbora o izboru glavnog tajnika.

02.05.2016.