Aktualno

Aktualno - vijesti

Osuđujemo premlaćivanje novinara Radio Brača Siniše Vickova i zahtijevamo kažnjavanje napadača

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje fizički napad na novinara Radio Brača Sinišu Vickova kojega su danas, 18. travnja 2017. godine, u Splitu premlatila dva mladića sa oznakama zaštitarske tvrtke „Pit Bull“ vlasnika Marka Žaje.

18.04.2017.

Zbor turističkih novinara HND-a i FIJET Hrvatska osuđuju napad na kolegu Vickova

Zbor turističkih novinara HND-a i FIJET Hrvatska izražavaju solidarnost s kolegom Sinišom Vickovom, novinarom Radio Brača, koji je pretučen u Splitu za vrijeme obavljanja svog posla.

18.04.2017.

Ravnatelj HRT-a u imovinskoj kartici ima tri stana, dvije kuće i poslovni prostor u Dubrovniku

Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić predao je svoju imovinsku karticu u kojoj, između ostaloga, navodi iznos bruto mjesečne plaće od nešto više od 42.000 kuna odnosno oko 24.000 kuna neto, ali je prijavio i nekretnine u svom vlasništvu među kojima su tri stana i dvije kuće, a u većinskom suvlasništvu i jedan poslovni prostor u Dubrovniku.

18.04.2017.

Redakcijsko vijeće Novog lista osudilo objavu Velnićeva teksta

Redakcijsko vijeće Novog lista najoštrije osuđuje objavljivanje teksta Davora Velnića u tom dnevniku, smatrajući da je objavljivanje takvog teksta protivno redakcijskom Statutu i profesionalnim standardima, navode. Redakcijsko vijeće dužno je prema 6. članku redakcijskog Statuta nadzirati provođenje Statuta, stoji u priopćenju Redakcijskog vijeća.

14.04.2017.

Portaloko.hr Hrvoju Zovku mora platiti 30 tisuća kuna odštete

Novinar HRT-a Hrvoje Zovko dobio je pravomoćnu presudu protiv dubrovačkog portala Portaloko.hr zbog teksta pod naslovom: „Svi ispred HTV-a: Večeras će manipulator Hrvoje Zovko ponovno uhititi generala Gotovinu“, prenosi Forum.tm.

13.04.2017.

Novinarka Jagoda Bastalić povukla tužbu protiv Dubravka Jošića

Urednica HRT-ove emisije Labirint Jagoda Bastalić, koja je u siječnju ove godine bila javno oklevetana i nakon toga izložena brojnim prijetnjama i pritiscima, prihvatila je ispriku Dubravka Jošića koji je plasirao klevetničko pismo. Jošić se javno ispričao Jagodi Bastalić 30. ožujka, tvrdeći da ga je obmanuo jedan djelatnik HRT-a. 

12.04.2017.

Internetski huligani: "Isplati se uložiti u vlastitu higijenu"

Piše: Goran Borković

U odlučnu borbu s govorom mržnje krajem ožujka krenulo se u Njemačkoj, koja je najavila donošenje zakona kojim će se žestoko kažnjavati takve objave na društvenim mrežama. Ako se nakladnik ogluši na takav zahtjev, morat će platiti 50 milijuna eura kazne, a odgovorna osoba do pet milijuna eura.

12.04.2017.

Okrugli stol "Redakcije pod paljbom": Više od 600 hrvatskih novinara u recesiji ostalo bez posla

U sklopu 11. Festivala tolerancije održan je okrugli stol "Redakcije pod paljbom", na kojoj su eminentni novinari pričali su o nasilju nad novinarima i govoru mržnje u medijima. 

12.04.2017.

Dobitnici Pulitzerove nagrade za 2017.

The New York Daily News i ProPublica dobitnici su Pulitzerove nagrade za javno novinarstvo, Charleston Gazette-Mail za istraživačko novinarstvo te novinari The Washington Posta i The New York Timesa i listovi koji su zajedno s međunarodnim konzorcijem razotkrili Panamske dokumente.

12.04.2017.

Media Against Hate: U Beču održana prva radionica medijske pismenosti

U Beču je prošloga tjedna održana prva radionica medijske pismenosti u okviru projekta Media Against Hate (Mediji protiv mržnje), u kojem sudjeluje Hrvatsko novinarsko društvo. Radionica je okupila više od 40 sudionika iz cijele Europe, Sirije i SAD-a, a fokus je bio na razmjeni dobre prakse prevencije govora mržnje i diskriminacije u medijima. 

11.04.2017.