Aktualno

Aktualno - vijesti

Promocija Goldsteinove knjige 'Jasenovac - tragika, mitomanija, istina'

U Novinarskom domu sinoć je predstavljena knjiga povjesničara Slavka Goldsteina 'Jasenovac - tragika, mitomanija, istina', koja predstavlja znanstveni odgovor na knjigu 'Jasenovački logor – istraživanja' Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac. Na promociju su došla brojna poznata imena hrvatske političke, kulturne i poslovne javnosti, a zbog prijetnji jednom od govornika na promociji, uredniku Novosti Ivici Đikiću, događaj je osiguravala policija.

09.04.2016.

Hasanbegović primio predstavnike CJFE i Centra za mirovne studije

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović sastao se s izvršnim direktorom udruženja Kanadski novinari za slobodu govora (CJFE) Tomom Henhefferom i Majom Plejić iz Centra za mirovne studije, priopćeno je iz Ministarstva.

 

08.04.2016.

Potvrđena presuda: Peratović je bio mobingiran nakon teksta o Karamarku

Zagrebački Županijski sud potvrdio je prvostupanjsku presudu u korist novinara Željka Peratovića koji je još 2006. tužio Vjesnik zbog nezakonitog otkaza ugovora o radu i mobbinga, kontinuiranog zlostavljanja na radnom mjestu, te je naložio Vjesniku d.d. kao sljedniku istoimenog lista da Peratoviću isplati 89.250 kuna naknade odštete.

08.04.2016.

„Panama Papers“ na konferenciji o europskom istraživačkom novinarstvu

Pod nazivom „Žetva podataka“ u Belgiji će se od 3. do 5. lipnja održati konferencija u organizaciji Journalismfund.eu, vjerojatno najznačajniji ovogodišnji događaj za istraživačke novinare.

08.04.2016.

Novi istraživački projekt: „Novinari riskiraju. Je li to u opisu posla?“

Vijeće Europe pokrenulo je istraživanje o rizicima kojima su izvrgnuti novinari u 47 država članica Vijeća. EFJ, Reporteri bez granica, Međunarodni institut za sigurnost i NGO Index on Censorship su partneri na projektu „Novinari riskiraju. Je li to u opisu posla?“ i u radnoj grupi koja će provesti opsežnu kvantitativnu i kvalitativnu studiju o neočekivanom ometanju, strahu od kriminala i samocenzuri novinara u Europi, što je jedno od najvažnijih pitanja novinarske profesije.

08.04.2016.

Novi vlasnik Novog lista najavio poštovanje dosadašnje uređivačke politike

Iz tvrtke JOJ Media Housea.s priopćili su kako su dogovorili pojedinosti transakcije stjecanja većinskih udjela u "Novom listu", "Glasu Istre" i "Zadarskom listu", a predsjednik Odbora direktora Richard Flimel poručio je da žele osigurati potrebne uvjete za daljnji razvoj tih medija poštujuću dosadašnju uređivačku politiku.

07.04.2016.

Tribina 'Sloboda govora - temelj demokracije' sa Tomom Henhefferom: Novinari, ne gurajte glavu u pijesak

Tom Henheffer, izvršni direktor udruženja "Kanadski novinari za slobodu govora" (CJFE), boravi u Hrvatskoj kako bi podržao hrvatske medije i zatražio od vlade da zaustavi pritiske na medijske institucije i profesionalce, prenosi Novi list.

07.04.2016.

Pavić odustaje od tiska: Telegram postaje mjesečnik

Telegram Media Grupa u vlasništvu obitelji Ninoslava Pavića, odlučila je da će tjednik Telegram od svibnja izlaziti u tiskanom obliku kao mjesečno izdanje. Fokus poslovanja prebacit će se na digitalna izdanja Telegram i Net.hr, izvijestili su iz grupe nakon neuspjelog pokušaja preuzimanja tiskanih izdanja Novog lista, Glasa Istre i Zadarskog lista.

07.04.2016.

Upravni sud poništio rješenje kojim se od Hanžekovića tražila obveza ponuda za Slobodnu Dalmaciju

Upravni sud u Zagrebu poništio je rješenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) iz rujna prošle godine kojim se utvrđuje da je za društvo Hanza Press, tvrtku Marijana Hanžekovića i Europapress Holding (EPH) u njegovu većinskom vlasništvu, nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje društva Slobodna Dalmacija.

07.04.2016.

Pozivamo političare da javno osude pokušaje gušenja slobode izražavanja, prijetnje i napade na novinare

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) još jednom apelira na sve koji sudjeluju u javnom prostoru, a posebno na političare na vlasti, da bezrezervno osude pokušaje gušenja slobode izražavanja, kao i sve učestalije prijetnje i napade na novinare, što predstavlja ozbiljnu prijetnju demokraciji u Hrvatskoj.

06.04.2016.