Aktualno

Aktualno - vijesti

HND poziva na pomoć i solidarnost s kolegicama i kolegama s portala MAZ

Do najnovijeg pravosudnog apsurda u Hrvatskoj doveo je Damir Boras, bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu, kojem je jedna od omiljenih disciplina tužakanje svih koji su kritički pisali o njegovu upravljanju Sveučilištem, a Mreža antifašistkinja Zagreba nakon šest godina parničenja zbog objavljenog demantija odlukom Vrhovnog suda mora platiti sudske troškove u iznosu koji ugrožava njihovu egzistenciju

16.10.2023.

Novinari iz Crne Gore posjetili Hrvatsku radioteleviziju

U organizaciji Zbora novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva (ZNO) i Delegacije Europske Unije pri Crnoj Gori dvadeset novinarki i novinara posjetilo je Hrvatsku radioteleviziju u okviru posjeta Hrvatskoj čiji je cilj bio upoznavanje sa stanjem zelene tranzicije u Hrvatskoj.

13.10.2023.

Predsjednik Milanović: Pomilovat ću svakoga tko dođe pod udar zakona zbog curenja podataka iz istrage

-Obećavam svima koji se ogriješe o taj zakon, ako stupi na snagu i ako dovoljno korumpiranih likova u Saboru podrži taj zakon, da ću pomilovati svakoga tko dođe pod udar tog zakona. Konačno vidim smisao u institutu pomilovanja da se suprotstavim tlačiteljima, presorima i gnjavatorima, ljudima koji bi hapsili. Svakog novinara, svakog urednika, svakog odvjetnika kojeg uhapse i privedu, ja ću pomilovati, rekao je danas predsjednik Republike Zoran Milanović komentirajući Vladin prijedlog izmjena Kaznenog zakona kojima se planira uvesti i inkriminacija “curenja” podataka iz istraga.

12.10.2023.

Dezinformacijama najpodložnije priče o covidu, klimi, ratu i izborima

Teme poput covida-19, klime, rata u Ukrajini i izbora najpodložnije su dezinformacijama, upozorava stručnjakinja za digitalno istraživanje Estelle Péard iz francuske novinske agencije AFP koja je nedavno u Zagrebu novinare podučavala alatima za zaustavljanje lažnih vijesti, piše Hina

11.10.2023.

U spomen na novinara čije poruke su i danas važne

Članovi križevačkog ogranka Hrvatskog novinarskog društva koje nosi ime Milana Grlovića položili su danas vijenac na njegovu rodnu kuću u Ulici Ivana Zakmardija Dijankovečkoga 5. Prvi predsjednik i jedan od osnivača HND-a rođen je prije 171 godinu u Križevcima u plemenitaškoj obitelji križevačkog odvjetnika Ljudevita Gerlocija, kasnije uzima prezime Grlović kako bi dokazao svoje hrvatsko porijeklo, donose krizevci.info. 

10.10.2023.

Okrugli stol "Tajnost istrage" - nevješt pokušaj vladajućih da kastriraju medije

Ovo je još jedna u nizu zakonskih odredbi kroz koje Vlada forsira nešto što sama ne može riješiti. Mislim da je dobar dio tih zakonskih odredbi promašen i neće ostvariti svoj cilj, ocijenio je sudac Vrhovnog suda Damir Kos na okruglom stolu „Tajnost istrage - narušavanje slobode medija i kazneni progon žrtava, okrivljenika i branitelja“, koji je održan u Novinarskom domu u organizaciji Centra za demokraciju i pravo "Miko Tripalo" i Hrvatskog novinarskog društva.

09.10.2023.

FRA MA FU FESTIVAL - U Daruvaru dodijeljene nagrade za najbolje reportaže

U Daruvaru su na Fra Ma Fu festivala reportaža i reportera dodijeljene nagrade za najbolju reportažu u 2022. godini. Radovi su se ocjenjivali u tri kategorije: "U fokusu", "Lijepom našom" i "širom svijeta". Na natječaj je pristiglo ukupno 34 reportaže, a u kategoriju "U fokusu" nagradu je osvojio Daniel Pavlić za reportažu "Pronašli smo auto koji je Alina ostavila u Moldaviji dok se spašavala od rata u Harkivu“. Nagradu  za najbolju reportažu u kategoriji "širom svijeta" dobio je Miomir štrbac za priču "Napulj, prekrasni ružni grad" obavljenu u Slobodnoj Dalmaciji.  U kategoriji "Lijepom našom" nagradu je osvojila reportaža Damira Tolja "Gošća da će skočiti u bazen, a gleda je 15 krava! I vol! Došli se napit…", donosi MojPortal

 

06.10.2023.

Deveti Fra Ma Fu festival otvoren izložbom Tonija Hnojčika i tribinom Ante Tomića

Prvi dan 9. Fra Ma Fu, festivala reportaža,  počeo je otvarnjem izložbe fotografija Priče s naslovne strane legendarnog fotoreportera Tonija Hnojčika, a završio je tribinom „Od reportaže do filmskog scenarija“  održanoj u Pučkoj knjižnici i čitaonici na kojoj je govorio novinar, književnik, kolumnist i scenarist Ante Tomić.

06.10.2023.

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) traži novinare iz Mađarske i Hrvatske koji se bave istraživanjem umjetne inteligencije (AI)

BIRN je otvorio prijave za više pozicija istraživača u zemlji za projekt Global Index on Responsible Artificial Intelligence (GIRAI). Radi se o ponudi za posao za kolege novinare koji se bave istraživačkim novinarstvom i imaju iskustva s alatima koji se temelje na AI.  

04.10.2023.

Radionica digitalne medijske pismenosti - Kako se nositi s informacijama tijekom izborne godine?

Zašto je bitno biti medijski pismen u kontekstu nadolazeće izborne godine i rasta digitalnih platformi, kako funkcioniraju dezinformacije te kako AI utječe na stvaranje sadržaja, bile su teme Gongove radionice "Navigiranje morem informacija: Medijska pismenost 21. stoljeća”, koja je održana proteklog vikenda.

02.10.2023.