Aktualno

Aktualno - vijesti

Humanitarna dimenzija "Degenije": uređenje dječjeg parka sisačke bolnice

Jubilarnu, 25. "Velebitsku degeniju", nagradu za najbolje novinarske radove u području zaštite prirode i okoliša, Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva dodijelit će u petak, 21. travnja 2023. u Velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu. Na svečanosti će Grad Krk, ovogodišnji Zeleni grad – prijatelj Velebitske degenije, bolnici u Sisku dodijeliti financijska sredstva za uređenje dječjeg parka.

06.04.2023.

Izvješće pučke pravobraniteljice za 2022. godinu - Novinari u sudskim postupcima u kojima ih tuže suci nisu u ravnopravnom položaju

Prema podacima koje Hrvatsko novinarsko društvo (HND) vodi u okviru mreže Safe Journalists, u RH je u 2022. evidentirano 14 napada na novinare, od kojih pet prijetnji smrću ili teškim tjelesnim ozljedama, sedam drugih prijetnji te jedan fizički i jedan hakerski napad na medij.  Pritom navode da veliki broj kaznenih djela prema medijskim djelatnicima, poput prijetnji, ostaje neprijavljen, stoji između ostalog u Izvješću pučke pravobraniteljice Tene Simonovic Einwalter za 2022. godinu u analizi i ocjeni stanja zaštite ljudskih prava i sloboda u Hrvatskoj, kao i stanja vezano za određene pojavne oblike povreda prava pojedinaca ili pojedinih društvenih skupina.

04.04.2023.

Paradžiković i Čorkalo objavili prilog o seksualnom zlostavljanju djece, a onda zbog povrede tajnosti postupka osuđeni

Novinar Ivan Čorkalo i urednica Ivana Paradžiković nepravomoćno su uvjetno osuđeni na po 10 mjeseci zatvora, uz rok kušnje od tri godine, zbog povrede tajnosti postupka u kojem je dijete bilo žrtva seksualnog zlostavljanja unutar vlastite obitelji, javlja Hina. 

31.03.2023.

Potpisan Kolektivni ugovor na HRT-u

Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb i predstavnici reprezentativnih sindikata u petak su potpisali novi Kolektivni ugovor na HRT-u kojim se uređuju obveze i prava radnika i poslodavca, a koji će se primjenjivati od 1. travnja, doznaje se s Hrvatske radiotelevizije.

31.03.2023.

25 godina "Velebitske degenije": svečana dodjela uoči Dana planeta Zemlje

Svečana dodjela godišnje nagrade za najbolje novinarske radove u području zaštite prirode i okoliša "Velebitska degenija" održat će se u petak, 21. travnja 2023. u Velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu. Nagradu ove godine Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva dodjeljuje uoči Dana planeta Zemlje, i to jubilarni, 25. put.

30.03.2023.

Javni poziv za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama

Vijeće za elektroničke medije donijelo odluku o raspisivanju Javnog poziva za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama.  Rok za podnošenje prijava je 28. travnja 2023. Sredstva su namijenjena financiranju autorskih novinarskih radova nastalih i objavljenih u elektroničkim publikacijama od dana donošenja odluke o dodjeli sredstava do 30. studenog 2023. godine, priopćili su iz Vijeća. 

 

30.03.2023.

Većina zaposlenika HRT-a izjasnila se za 8-postotno povećanje koeficijenta

Čak 71,3 posto zaposlenika HRT-a na izjašnjavanju završenom u srijedu podržalo je prijedlog poslodavca o 8-postotnom povećanju koeficijenata za plaće, a potpisivanje novog Kolektivnog ugovora HRT-a očekuje se već danas ili najkasnije sutra, doznaje se s Hrvatske radiotelevizije, javlja Hina. 

 

30.03.2023.

Za HND-ove nagrade 97 kandidatura, Nataša Božić Šarić, Ilko Ćimić, Dora Kršul i Hrvoje Šimičević finalisti za Novinara/ku godine

Za nagrade Hrvatskog novinarskog društva za najbolje novinarske radove u 2022. godini - koje će biti dodijeljene 3. svibnja 2023. u Novinarskom domu u Zagrebu na svečanosti u povodu Svjetskog dana slobode medija - stiglo je 97 kandidatura. Među njima je i četvero finalista za novinarku, odnosno novinara godine, i to Nataša Božić Šarić, Ilko Ćimić, Dora Kršul i Hrvoje Šimičević.

28.03.2023.

Obrazloženja za nagradu Novinar/Novinarka godine za 2022.

Ocjenjivački odbor za godišnje novinarske nagrade Hrvatskog novinarskog društva među osam je kandidatkinja i kandidata za nagradu Novinarka/ Novinar godine izabrao četvero kolegica i kolega o kojima će glasati svi redovni članovi HND-a. Ovdje su obrazloženja nominacija: 

28.03.2023.

Predsjednik HND-a u pismu ministru Malenici: Izmjene ZKP-a žestok udar na slobodu medija

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorilo je u petak ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu da najavljene izmjene Zakona o kaznenom postupku predstavljaju žestok udar na slobodu medija.

Zadnje izjave suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića to dodatno potvrđuju. Izjavom o mogućem privođenju novinara u slučaju da se ne odazovu pozivu suda u kaznenom postupku, Turudić je u razgovoru za televiziju N1 otkrio u kojem smjeru idu najavljene izmjene ZKP-a. "Novinari bi bili upitani. Po potrebi ne bi bili uhićeni, nego samo prisilno dovedeni", rekao je Turudić.

U pismu koje je ministru poslao predsjednik HND-a Hrvoje Zovko ocjenjuje se da je za HND takva izjava zastrašujuća i neprihvatljiva, kao i sama najava izmjena Zakona o kojoj se govori posljednja dva mjeseca, a o kojoj je prvi u javnom prostoru govorio premijer Andrej Plenković. 

 

27.03.2023.