Aktualno

Aktualno - vijesti

„Migracije - najveći izazov novinarstva u 2015. godini“

Povodom međunarodnog dana migranata, 18. prosinca, Mreža etičkog novinarstva (EJN) objavila je globalni godišnji izvještaj o etičnosti izvještavanja o izbjegličkoj krizi pod nazivom „Moving stories".

 

18.12.2015.

HND: Pozivamo na novinarsku solidarnost i kolegijalnost, na zajedničku obranu profesije i demokracije

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) na svoj 105. rođendan, koji pada upravo na današnji dan, poziva sve novinarke i novinare, ali i druge medijske radnike, na solidarnost i kolegijalnost, na zajedničku obranu profesije od pritisaka kojima je cilj proizvesti autocenzuru i ušutkati slobodu izražavanja.

18.12.2015.

Središnji odbor HND-a prihvatio izvještaje o radu i podržao nove projekte

Središnji odbor Hrvatskog novinarskog društva usvojio je Izvještaj o radu predsjednika i Tajništva HND-a za razdoblje od prošle sjednice, održane 22. rujna, do 18. prosinca 2015. godine.

18.12.2015.

Etičkim izvještavanjem protiv islamofobije

Prema nedavnom istraživanju Gallupa, 42 posto Amerikanaca priznalo je da ima neku vrstu predrasuda prema muslimanima, dok istovremeno, prema drugom istraživanju, gotovo polovica Amerikanaca ne poznaje niti jednog muslimana i ne zna gotovo ništa o islamu. U takvom okruženju, islamofobija postaje sastavni dio ne samo javnog, već i političkog diskursa, što se jasno ogleda u nedavnoj izjavi Donalda Trumpa.

18.12.2015.

Tribina: “Izvještavanje o oružanim sukobima i izbjegličkoj krizi - profesionalnost, humanost, sigurnost”

U Novinarskom domu održana je Tribina u sklopu projekta Centra za zaštitu slobode izražavanja “Izvještavanje o oružanim sukobima i izbjegličkoj krizi - profesionalnost, humanost, sigurnost” na kojoj su sudjelovala neka od naših najjačih imena ratnog i vanjskopolitičkog izvjestiteljstva.

17.12.2015.

Novinari o medijima: nema uređivačke politike, nema medijske strategije

Hrvatski mediji nemaju uređivačku politiku, a kultura dijaloga je na sve nižim razinama, zaključeno je na sinoćnoj tribini o stanju u novinarstvu i medijima udruge Hrvatskih novinara i publicista.

16.12.2015.

Slovenija odustala od uvođenja naknada za pristup informacijama

Nakon jake međunarodne reakcije na prijedlog slovenske vlade o uvođenju naknade za odgovaranje na novinarske zahtjeve za pristup informacijama, slovenski parlament povukao je problematičnu izmjenu Zakona o slobodi informacija iz procedure.

16.12.2015.

U Hrvatskoj klijentelizam u medijima rešireniji nego u Srbiji i Crnoj Gori

Izvršni direktor Partnerstva za društveni razvoj Munir Podumljak u utorak je predstavio rezultate istraživanja o klijentelizmu u medijima provedenog u šest država jugoistočne Europe prema kojem su Srbija i Crna Gora ispred Hrvatske u provedbi javnih politika, zaprečavanju klijentelizma i partikularističke prakse u medijima.

16.12.2015.

Kina i Egipat najgori tamničari novinara u 2015.

199 novinara ove je godine završilo iza rešetaka zbog svoga rada, objavio je Odbor za zaštitu novinara u izvješću za 2015. godinu. U zatvaranju novinara vodi Kina, a stanje je alarmantno i u Turskoj i Egiptu, gdje se bilježi porast hapšenja novniara u ovoj godini.

16.12.2015.

Nema napretka u zaštiti novinara: 128 novinara ubijeno u 2015. godini

Izvješće Press Emblem Campaigna za 2015. pokazuje da nema nikakvog napretka na području zaštite novinara. Od siječnja ove godine, u 31 zemlji ubijeno je 128 novinara.

15.12.2015.