Aktualno

Aktualno - vijesti

Promoviran Leksikon novinarstva Sisačko – moslavačke županije

U  Državnom arhivu u Sisku održana je promocija „Leksikona novinarstva Sisačko-moslavačke županije 1945. – 2016.“ autora Zdravka Strižića i Vladimira Pajtlara. Leksikon objedinjuje pojedine novinare, tiskane i elektroničke medije, portale, ali i tvorničke listove objavljivane u školama, a koji su djelovali na području današnje Sisačko-moslavačke županije u razdoblju od 1945. do 2016. godine.

20.02.2017.

Klub zastupnika nacionalnih manjina: Pozivanje na diskriminaciju manjinskih medija je protuustavno

"Mediji nacionalnih manjina trebaju biti ravnopravni u svojim uređivačkim politikama s ostalim medijima u Hrvatskoj te je svako pozivanje na njihovu diskriminaciju protivno Ustavu i međunarodnim dokumentima", zaključio je Klub zastupnika nacionalnih manjina u odgovoru na izvješće udruge U ime obitelji u kojem se traži zabrana financiranja tjednika Novosti.

20.02.2017.

Održana radionica „Mediji u akciji: Pristup informacijama za novinare“

U Novinarskom domu održana je radionica Ureda povjerenika za informiranje i Hrvatskog novinarskog društva „Mediji u akciji: Pristup informacijama za novinare“.

20.02.2017.

Kazimir Bačić novi glavni ravnatelj HRT-a

Hrvatski sabor većinom glasova imenovao je Kazimira Bačića novim glavnim ravnateljem Hrvatske radiotelevizije na mandat od pet godina.

17.02.2017.

HND na HTV-u i Podružnica SNH – novinari i medijski radnici HRT-a upozoravaju na sramotnu dodjelu najviših koeficijenata na HRT-u

Od nadležnih za poslovanje i rad HRT-a i novog glavnog ravnatelja tražimo hitno poništenje odluke, stoji u priopćenju HND-a na HTV-u i Podružnice SNH – novinari i medijski radnici HRT-a. 

17.02.2017.

Odbor za medije predložio Kazimira Bačića za glavnog ravnatelja HRT-a

Saborski Odbor za informiranje i medije nekadašnjeg šefa HRT-ove tehnologije Kazimira Bačića predložio za novog glavnog ravnatelja HRT-a, no vladajući HDZ i Most nisu postigli suglasje oko kandidata kojega će Saboru predložiti na imenovanje. 

17.02.2017.

Upravo je optužba „U ime obitelji“ da „Novosti“ šire mržnju prema Hrvatima huškanje i širenje mržnje

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorava na opasnu neistinu kojom udruga „U ime obitelji“ opravdava svoj zahtjev da se tjedniku „Novosti“ Srpskog narodnog vijeća prestanu isplaćivati sredstva iz proračuna Republike Hrvatske te da mu se zabrani javljanje na natječaje sljedeće tri godine.

15.02.2017.

Predsjednica RH nema pravo zvati na tiskovnu konferenciju samo odabrane novinare

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozdravlja što je  Predsjednica RH konačno prihvatila naš višekratno ponovljen zahtjev da političari održavaju tiskovne konferencije, umjesto prakse jednosmjernog obraćanja novinarima ili slanja priopćenja, bez mogućnosti postavljanja pitanja. Smatramo, međutim, istovremeno skandaloznom činjenicu, na koju se HND-u požalilo više redakcija, da su na današnju tiskovnu konferenciju izravno pozivani novinari koje su odabrali predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i njezin Ured. Pritom nije pozvan niti jedan strani dopisnik u Hrvatskoj.

15.02.2017.

Međunarodna podrška tjedniku Novosti

Pozive udruge »U ime obitelji« u Hrvatskoj da se ukine financijska potpora tjedniku Novosti iz sredstava namijenjenih radu manjinskih medija u Hrvatskoj smatramo štetnim ne samo za postignutu razinu demokratskog sustava zaštite manjina u Hrvatskoj, nego i za poštovanje slobode novinarskog i uredničkog izražavanja u manjinskim medijima, poručuju medijski stručnjaci iz regije. 

15.02.2017.

U HUP-u osnovana Koordinacija komercijalnih radio postaja

Na Svjetski dan radija, 13. veljače, u Hrvatskoj udruzi poslodavaca osnovana je Koordinacija komercijalnih radio postaja kako bi se očuvale, afirmirale i unaprijedile djelatnosti pružanja medijske usluge radija, kao kreativnih aktera razvoja društva te proizvođača informativnih, kulturnih, obrazovnih i ostalih sadržaja, priopćio je HUP.

15.02.2017.