Aktualno

Aktualno - vijesti

Leković: "Situacija je gora nego 90-ih"

Sloboda medija, pritisci na novinare, napadi na HND, govor mržnje, slučaj 'Lijepa naša haubico' i Index, neke su od tema o kojima je govorio predsjednik HND-a Saša Leković gostujući u emisiji Pressjek Kanala Ri.

24.04.2016.

Potpisan novi kolektivni ugovor na HRT-u

Vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić i predstavnici dvaju reprezentativnih sindikata zaposlenih na HRT-u u petak su potpisali novi Kolektivni ugovor kojim se uređuju obveze i prava radnika i poslodavca na rok od godinu dana.

24.04.2016.

Vlada na telefonskoj sjednici donijela uredbu o raspodjeli novca od igara na sreću

Vlada je na telefonskoj sjednici donijela Uredbu o kriterijima i načinu raspodjele prihoda od igara na sreću za 2016. u kojoj je korigirala prvotni prijelog prema kojem bi organizacijama koje pridonose razvoju civilnoga društva pripalo samo 4,41 posto budžeta od približno 380 milijuna kuna. Iznos je sada koriginran na 6,88 posto, međutim, to je i dalje veliko smanjenje u odnosu na 14,21 posto, koliko su te udruge imale na raspolaganju 2015. godine. 

 

23.04.2016.

Šimac, Valenta i Grgurić dobitnici Velebitske degenije

Zbor novinara za okoliš HND-a dodijelio je nagradu Velebitska degenija za najbolje novinarske radove s područja zaštite okoliša i prirode za kategoriju tisak i internet, te radijsko i televizijsko novinarstvo. Iako je ove godine po prvi puta bio raspisan natječaj i za fotografiju, nagrada nije dodijeljena.

22.04.2016.

Smjene na Tportalu: Klancir odlazi, Jozić v. d. glavne urednice Tportala

Danijela Jozić imenovana je vršiteljicom dužnosti glavne urednice, nakon što je dosadašnjoj urednici Đurđici Klancir istekao mandat, izvijestili su s tportala.    

21.04.2016.

Musa: "Razina otvorenosti tijela javne vlasti nezadovoljavajuća"

Četvrtina tijela javne vlasti koja su dužna provoditi Zakon o pravu na pristup informacijama, nije podnijela izvješća o provedbi Zakona, dok petina tijela još nije imenovala službenika za informiranje, stoji u Izvješću povjerenice za informiranje o primjeni Zakona o pravu na pristup informacijama u 2015. Razinu otvorenosti tijela javne vlasti Musa je ocijenila nezadovoljavajućom, a brine ju i ignoriranje zahtjeva građana, odnosno šutnja administracije, na koju se odnosi dvije trećine svih žalbi.
 

21.04.2016.

Visoki trgovački sud odbio ponavljanje predstečajne nagodbe EPH Medije

Visoki trgovački sud u Zagrebu odbio je prijedlog za ponavljanje predstečajne nagodbe EPH Medije, tvrtke pripojene Europapress Holdingu, kompaniji u većinskom vlasništvu Marijana Hanžekovića te je žalbu vjerovnika Hrvoja Šimića na kojoj se temeljio taj prijedlog utvrdio neosnovanom.

 

21.04.2016.

RSF: Hrvatska pala za pet mjesta na ljestvici slobode medija

Hrvatska je pala na svjetskoj ljestvici slobode medija za pet mjesta u odnosu na 2014., kažu u godišnjem izvješću Reporteri bez granica (RSF). Iako se stanje pogoršalo u svim dijelovima svijeta, pad je najjači u Latinskoj Americi, a od europskih zemalja u Poljskoj, koja je pala za 29 mjesta.

20.04.2016.

Uskok državnom odvjetništvu proslijedio prijavu protiv Hanžekovića i Pavića zbog preuzimanja EPH

Uskok je potvrdio da je Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu na daljnje postupanje proslijedio kaznenu prijavu malog dioničara Slobodne Dalmacije Hrvoja Šimića protiv većinskog vlasnika Europapress Holdinga (EPH) Marijana Hanžekovića i bivšeg vlasnika te medijske kompanije Ninoslava Pavića zbog navodne zlouporabe tržišta kapitala, utaje poreza i zlouporabe povjerenja u poslovanju prilikom preuzimanja EPH i objavljivanja ponude za Slobodnu Dalmaciju.

20.04.2016.

HND najoštrije osuđuje prijetnje novinarima Index.hr-a i gnuša se svakog nasilja

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje verbalne napade i prijetnje smrću upućene novinarima Index.hr-a zbog članaka što ih je taj internetski portal objavio o odavanju počasti zemaljskim ostacima katoličkog sveca Leopolda Bogdana Mandića.

19.04.2016.