Aktualno

Aktualno - vijesti

Održana radionica „Izvještavanje o izbjeglicama, migrantima i etničkoj pripadnosti“

U okviru projekta „Mediji protiv mržnje” (Madia Against Hate), Europska federacija novinara (EFJ) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) organizirali su radionicu „Izvještavanje o izbjeglicama, migrantima i etničkoj pripadnosti“ koja se održala 26. i 27. svibnja 2017. u Novinarskom domu.

29.05.2017.

Pukanićevu atentatoru Đuroviću odbijena odšteta zbog "policijskog nasilja"

Drugostupanjski sud potvrdio je prošlogodišnju presudu kojom je odbačen tužbeni zahtjev Slobodana Đurovića, jednog od osuđenih za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića, koji je od Hrvatske tražio 90.000 kuna zbog nasilja što je policija prema njemu navodno primijenila prilikom privođenju u listopadu 2008.

29.05.2017.

Seminar o lažnim vijestima: kako ih prepoznati i zaustaviti njihovo širenje?

„Lažna vijest nije kad netko na Twitteru laže da je bio u Manchester Areni za vrijeme terorističkog napada, nego ona koja ima jasnu namjeru i prolazi urednički proces", rečeno je na seminaru za medije o lažnim vijestima, kako ih prepoznati, utvrditi odgovornost za njihovo širenje te na koji način ovaj fenomen regulirati propisima.

26.05.2017.

HND osuđuje prijetnju zastupnika Ivana Pernara novinaru HRT-a Aleksandru Stankoviću

HND osuđuje prijetnju zastupnika u Hrvatskom saboru Ivana Pernara kako će, „kad Živi zid osvoji vlast“, novinara HRT-a, urednika i voditelja emisije „Nedjeljom u dva“ na Prvom programu HRT-a Aleksandra Stankovića „maknuti s HRT-a“ kao i „sve ostale pristrane i neprofesionalne novinare i urednike“.

25.05.2017.

Branka Gabriela Valentić ostaje na čelu Hine

Upravno vijeće Hrvatske izvještajne novinske agencije većinom je glasova dodijelilo još jedan mandat dosadašnjoj ravnateljici Hine Branki Gabrieli Valentić. 

25.05.2017.

Otvoreno pismo novinara i zaposlenika Hine

Radničko vijeće Hine, Sindikat novinara Hrvatske – podružnica Hina i Ogranak Hrvatskog novinarskog društva u Hini uputilo je povodom skorašnjeg izbora ravnatelja/ice Hine otvoreno pismo domaćim i međunarodnim institucijama u kojem poziva Upravno vijeće da pri izboru ravnatelja/ice odabere kandidata koji će Hinu nastaviti razvijati kao neovisni javni medij, a ne kao državnu novinsku agenciju i koji će biti sposoban osigurati kontinuitet pozitivnog i urednog financijskog poslovanja.

23.05.2017.

Javno predstavljanje kandidata za ravnatelja Hine

Sedmero kandidata za ravnatelja Hine predstavit će na sjednici Upravnog vijeća javno svoje programe u četvrtak, 25. svibnja 2017. godine, s početkom u 15,30 sati, u prostorijama nacionalne novinske agencije na Marulićevu trgu 16 u Zagrebu. 

23.05.2017.

Rudež, Čorkalo, Škrinjarić i Janković dobitnici Velebitske degenije

Novinari Tanja Rudež, Ivan Čorkalo, Tea Škrinjarić i Mirko Janković dobitnici su nagrada Velebitska degenija koje za nabolje radove o zaštiti okoliša objavljene u 2016. godini dodjeljuje Zbor novinara za okoliš HND-a.

23.05.2017.

Obrazloženja nagrada Velebitska degenija

Zbora novinara za okoliš HND-a po 19. puta dodjeljuje nagrade Velebitska degenija za najbolji novinarski rad o zaštiti okoliša u 2016. godini. 

23.05.2017.

Novinarska udruženja iz regije osuđuju napad na novinara Mladena Mirkovića

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara zapadnog Balkana, koja predstavlja više od 7 800 članova, danas je najoštrije osudila brutalni fizički napad i prijetnje smrću upućene Mladenu Mirkoviću, novinaru portala 034portal.hr, od strane gradonačelnika Požege Vedrana Neferovića.

19.05.2017.