Aktualno

Aktualno - vijesti

Narativno-novinarske priče Barbare Matejčić

Barbara Matejčić nagrađivana je slobodna novinarka i urednica fokusirana na društvene teme i ljudska prava, a njezinih šest priča objavljenih u knjizi ''Kako ste?'' uranja duboko u živote drugih, poniženih, obespravljenih, takozvanih građana drugog reda.

 

01.03.2016.

Glavna zamjerka NO HRT-a Radmanu: nije odvojio javne od komercijalnih prihoda

Nadzorni odbor HRT-a pojasnio je kako je odluku o pokretanju postupka razrješenja glavnog ravnatelja Gorana Radmana donio, među ostalim, zbog toga što Radman nije poštovao naputak NO-a o vođenju odvojenog HRT-ova računovodstva javnih i komercijalnih prihoda, što je od njega krajem prošle godine zatražila Agencija za elektroničke medije.

01.03.2016.

Nadzorni odbor HRT-a pokrenuo postupak razrješenja Gorana Radmana

Nadzorni odbor HRT-a na izvanrednoj sjednici jednoglasno je donio odluku o pokretanju postupka razrješenja Glavnog ravnatelja Gorana Radmana zbog neprovođenja zakonite odluke Nadzornog odbora te utvrđene odgovornosti za nepotpunu i neadekvatnu primjenu odredbi Zakona o HRT-u kojim je propisana obveza vođenja odvojenog unutarnjeg računovodstva na javnu i komercijalnu djelatnost.

29.02.2016.

HRT lani ostvario dobit od 56,9 milijuna kuna

Prema privremenim podacima o poslovanju u 2015. Hrvatska radiotelevizija (HRT) ostvarila je operativnu dobit od 56,9 milijuna kuna, čime je nastavljen trend pozitivnoga poslovanja, podizanja produktivnosti te ukupne učinkovitosti koji je započeo provedbom Programa restrukturiranja sredinom 2013. godine, priopćio je HRT.

29.02.2016.

Stipković novinar godine, nagrađeni Dušanović i Ivica Kostelić

Reporter Sportskih novosti Branko Stipković novinar je godine po izboru Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN), dok su među nagrađenima HTV-ov komentator Mićo Dušanović i proslavljeni skijaš Ivica Kostelić.

29.02.2016.

Mogens Blicher Bjerregård: "Sloboda medija je važnija no ikada"

Istina je prva žrtva sukoba, a mi upravo sada u Europi imamo takve žrtve. Najnovija je u Poljskoj, gdje je amandmanima na Zakon o medijima javni medijski servis stavljen pod državnu kontrolu. U Mađarskoj je sve više medija koji ukidaju samoregulaciju, u Španjolskoj je javni medijski servis izložen žestokim napadima. A ima i dramatičnijih situacija – novinare se tuče i zatvara u Turskoj i Azerbajdžanu.

29.02.2016.

NO HRT-a od USKOK-a traži istragu spornih aneksa ugovora

Nadzorni odbor Hrvatske radiotelevizije od USKOK-a je zatražio žurno poduzimanje izvida i drugih mjera radi medijskih napisa o 44 aneksa ugovora o radu koje je navodno potpisao glavni ravnatelj Goran Radman, kojima se, kako navode mediji, štite pojedini urednici i rukovoditelji u slučaju otkaza. Vodstvo HRT-a tvrdi da nema nikakvih saznanja o dopisu NO HRT-a USKOK-u.

28.02.2016.

Časopis Romi.hr za promjenu medijske paradigme o Romima

Izašao je prvi broj časopisa Romi.hr Romskog nacionalnog vijeća. Časopis Romi.hr izvještavat će iz romskih naselja, progovarati o problemima, ali i o primjerima dobre prakse, europskoj perspektivi i životu Roma u drugim državama.

 

28.02.2016.

Posebni ugovori za odabrane urednike i rukovoditelje na HRT-u su nedopustivi

Hrvatsko novinarsko društvo zaprepastila je vijest koju su objavili mediji, a koja govori kako je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman za odabrane urednike i rukovoditelje pripremio takozvane „zlatne padobrane“, tj. posebne ugovore kojima im se, mimo svih kriterija, iako su već na dobrim plaćama i aneksima, i dalje osigurava povlašten status.

27.02.2016.

Reagiranje na kolumnu Denisa Kuljiša "Smrt represiji, sloboda novinarima"

Nakon što je novinar Denis Kuljiš 21. veljače u kolumni Jutarnjeg lista iznio svoja razmišljanja o Hrvatskom novinarskom društvu, povodom istupanja iz članstva te udruge novinara Željka Peratovića, predsjednik HND-a Saša Leković u istom je listu iznio reagiranje u kojem tvrdi da je Kuljiš u kolumni iznio niz lažnih tvrdnji i kleveta na račun Lekovića i Društva. Oba teksta prenosimo u cijelosti.

26.02.2016.