Aktualno

Aktualno - vijesti

HND: ZABRANA EMITIRANJA „MONTIRANOG PROCESA“ NA HTV-U NOVI JE NAPAD NA SLOBODU JAVNOG IZRAŽAVANJA U REŽIJI AKTUALNE VLASTI

Odluka Programskog kolegija Hrvatske televizije da u nedjelju 20. ožujka 2016. godine ne bude emitirana  emisija „Montirani proces“, te da neće biti snimljeno preostalih nekoliko nastavaka predviđenih ugovorom, novi je napad na slobodu javnog izražavanja u režiji aktualne vlasti čiji su izvršitelji poslušnici instalirani na čelo HRT-a. Tom su odlukom prekršeni temeljni profesionalni i etički standardi novinarstva te je ugrožen javni interes čije je ispunjenje glavna zadaća javnog medijskog servisa.

17.03.2016.

Otvoren natječaj za nagrade Velebitska degenija

Hrvatsko novinarsko društvo i HEP Opskrba objavljuju natječaj za godišnje nagrade Velebitska degenija za najbolji novinarski rad o zaštiti okoliša. Prijaviti se mogu radovi objavljeni u tisku i na internetu, na radiju i televiziji te za fotografiju u razdoblju od 1. ožujka 2015. godine do 29. veljače 2016. godine. Rok za dostavu prijedloga je 8. travnja 2016. 

17.03.2016.

Sor i Lucić: "News bar neće stati ovdje, ne možete ubiti satiru"

Autori emisije Montirani proces Borna Sor i Vlado Lucić održali su press konferenciju povodom odluke programskog vodstva HRT-a o ukidanju emisije. Autori kažu da s HRT-a nisu dobili nikakva pojašnjenja odluke čije obrazloženje ih je, kažu, duboko uvrijedilo.

17.03.2016.

HRT ukinuo "Montirani proces" radi "širenja netrpeljivosti", Kovačić čvrsto stoji iza odluke

Hrvatska radiotelevizija donijela je jučer na svom programskom kolegiju odluku da se emisija 'Montirani proces' skida sa programa, ocijenivši da je zloupotrebljena tema satirične emisije za raspirivanje vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti. Vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić kazao je kako čvrsto stoji iza odluke Programskog vodstva HRT-a o ukidanju emisije 'Montirani proces'. 

17.03.2016.

Proračun potvrdio: Ministarstvo kulture neće podupirati nove projekte neprofitnih medija

Proračunska sredstva Ministarstva kulture namijenjena neprofitnim medijima u 2016. su ustvari sredstva koja su namijenjena plaćanju obveza iz prethodne godine za programe koji su ugovoreni u 2015. godini, doznajemo iz Ministarstva kulture. Drugim riječima, u ovoj godini Ministarstvo kulture uopće neće financirati nove projekte iz sektora neproftinih medija. Što se pak tiče sredstava namijenjenih Agenciji za elektroničke medije, iz ministarstva tvrde kako ona ostaju u nadležnosti Agencije koja će o njima odlučivati kao i do sada. 

16.03.2016.

Europska komisija: "Pomno pratimo zbivanja oko VEM-a"

Europska komisija smatra neovisnost regulatornih tijela vrlo važnom za slobodu medija, stoga pozorno prati razvoj događaja oko Vijeća za elektroničke medije i razmatra mogućnost uvođenja obaveze neovisnosti regulatora, poručili su iz Komisije nakon upita hrvatskih medija.

16.03.2016.

Oporbeni zastupnici pišu Komisiji zbog Vijeća za elektroničke medije

Skupina oporbenih zastupnika uputila je Europskoj komisiji pismo u kojem tvrde da je Vlada nezakonito pokrenula postupak razrješenja predsjednice i članova Vijeća za elektroničke medije.

16.03.2016.

Večernji list treba platiti Ranku Ostojiću 40.000 kuna zbog tekstova o nelegalnom špijuniranju

Općinski građanski sud nepravomoćno je presudio da Večernji list bivšem ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću treba platiti 40.000 kuna zbog povrede časti, ugleda i dostojanstva objavom tekstova u listopadu 2012. u kojima se navodi da je "policija nelegalno pratila telefone tajnih službi i vrha Agrokora", te da je Ranko Ostojić bio u sukobu interesa jer je "unajmio stan tvrtke Com.Com koja je u vlasništvu Ninoslava Pavića, suvlasnika EPH-a".

15.03.2016.

Komunikator godine - Novinarka Helena Puljiz

Odlukom stručnog žirija za dodjelu godišnjih nagrada Hrvatske udruge za odnose s javnošću 9. Grand Prix-a, posebna nagrada za Komunikatora godine u 2015. dodijeljena je novinarki Heleni Puljiz.

14.03.2016.

HRT: Smijenjeni Sever, Zidarić, Munižaba i Zovko

Novo vodstvo HRT-a ne prestaje sa smjenama nepodobnih urednica i urednika, koji su u javnosti prepoznati kao nestranački novinari. Danas su, kako neslužbeno doznaje Tportal, smijenjene Maja Sever s mjesta voditeljice redakcije Hrvatske uživo, Mirna Zidarić s mjesta urednice sporta u Dnevniku 2 i Tatjana Munižaba s mjesta urednice Dnevnika 3. U nedjelju je smijenjen urednik unutarnje politike Hrvoje Zovko.

14.03.2016.