Aktualno

Aktualno - vijesti

HND najoštrije osuđuje najnovije prijetnje smrću i pozive na nasilje prema novinarima

Novinarku Emu Branicu je osoba o kojoj je bila riječ u magazinu Provjereno Nove TV, nezadovoljna prilogom o sebi, poručila da će završiti kao pokojni Ivo Pukanić, što je nedvojbena prijetnja umorstvom. Ekipa provjerenog je prošli tjedan prikazala prilog o muškarcu koji se predstavlja kao žena i, rečeno je u prilogu, zavodi stare i dementne muškarce kako bi se domogao njihovih nekretnina.

30.09.2016.

Televiziji Vox Rena Sinovčića trajno oduzeta koncesija

Zadarska Televizija Vox Rena Sinovčića ostala je trajno bez koncesije odlukom Agencije za elektroničke medije od 28. rujna 2016. godine.

30.09.2016.

HND s partnerom iz Norveške osniva 'Centar za razvoj medija'

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u suradnji s Norveškim institutom za novinarstvo osniva 'Centar za razvoj medija' koji počinje s radom krajem listopada, kada će biti održana i uvodna konferencija u Novinarskom domu u Zagrebu.

28.09.2016.

Međunarodni dan prava na pristup informacijama

Međunarodni dan prava na pristup informacijama obilježen je tribinom "Što smo ostvarili i koliko nas dijeli od transparentne i otvorene javne vlasti" na kojoj su predstavljeni suvremeni alati koji bi građanima trebali olakšati pristup informacijama.

28.09.2016.

Europska federacija novinara izražava zabrinutost zbog pritsika na novinare HRT-a

Europska federacija novinara (EFJ) i njen član Hrvatsko novinarsko društvo (HND) izražavaju zabrinutost zbog prijetnji v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića otpuštanjem novinarke Sanje Mikleušević Pavić i pokretanjem postupka izvanrednog otkaza Mirni Zidarić, predsjednici Etičkog povjerenstva HRT-a. 

27.09.2016.

Siniša Kovačić prijeti otkazom Sanji Mikleušević Pavić i Mirni Zidarić te priprema promjenu Etičkog kodeksa HRT-a kako bi smijenio sadašnje Etičko povjerenstvo

HND najoštrije osuđuje odluku v.d. Glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića da upozorenjem pred otkaz kazni Sanju Mikleušević Pavić, predsjednicu Ogranka HND-a na HTV-u, zbog „verbalnog delikta“, te pokrene postupak za izvanredni otkaz Mirni Zidarić, predsjednici Etičkog povjerenstva na HRT-u, kao i odluku da do kraja rujna provede izmjene Etičkog kodeksa HRT-a kako bi mogao smijeniti sadašnji sastav Etičkog povjerenstva.

26.09.2016.

Pozivamo medije na poštivanje profesionalnih standarda i novinarske etike prilikom izvještavanja o temama u vezi s referendumom u Republici Srpskoj

Novinarske organizacije, članice Regionalne platforme Zapadnog Balkana za zastupanje slobode medija i sigurnosti novinara, pozivaju medije na poštivanje profesionalnih standarda i novinarske etike prilikom izvještavanja o temama u vezi s referendumom u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, te mogućim implikacijama tog događaja na cijelu BiH te susjedne zemlje.

24.09.2016.

Media Net: Zoran Šprajc najpopularniji i najbolji TV novinar, Ante Tomić novinski, Helena Puljiz internetski

Zoran Šprajc, novinar RTL-a osvojio je ove godine nagradu za najpopularnijeg i najboljeg novinara u kategoriji TV - objavila je agencija za mjerenje učinaka komunikacije Media Net u subotu na 9. Weekend Media Festivalu koji se održava u Rovinju.

24.09.2016.

HND najoštrije osuđuje napad uredništva Novog lista na vlastitog novinara

HND je šokiran postupkom uredništva Novog lista koje je javno optužilo vlastitog novinara Dražena Ciglenečkog za profesionalne propuste koje nije počinio.

23.09.2016.

Europska unija radiotelevizija oštro protiv smanjenja RTV pristojbe HRT-u

Europska unija radiotelevizija uputila je oštro pismo čelnicima HDZ-a i Mosta Andreju Plenkoviću i Boži Petrovu u kojem se izražava duboka zabrinutost zbog 'potkopavanja' HRT kao javnog servisa najavom smanjivanja iznosa RTV pristojbe.

23.09.2016.