Aktualno

Aktualno - vijesti

Odgovor Jutarnjeg lista HND-u

Nakon što je Hrvatsko novinarsko društvo pozvalo uredništvo Jutarnjeg lista da hitno ukloni snimke ubojstva u zagrebačkom klubu Ritz i ispriča se hrvatskoj javnosti zbog njegove objave, HND-u je stigao odgovor tog dnevnog lista, koji objavljujemo u nastavku. 

27.04.2023.

HND upozorava: objava snimke ubojstva grubo je kršenje Kodeksa časti hrvatskih novinara

Nakon jučerašnje objave eksplicitne snimke ubojstva u zagrebačkom klubu Ritz, Hrvatsko novinarsko društvo poziva uredništvo Jutarnjeg lista da hitno i bez odgode ukloni spomenuti sadržaj sa svojih stranica i ispriča se hrvatskoj javnosti zbog njegove objave.

Objava takvog sadržaja ne predstavlja novinarstvo, nije ni u kakvom javnom interesu i predstavlja odsustvo morala i pijeteta prema žrtvi i njegovoj obitelji.

27.04.2023.

HND: Govor mržnje Hrvatskog tjednika slučaj je za tijela kaznenog progona

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje huškačke tekstove i poticanje na mržnju prema kolegicama i kolegama koji rade u tjedniku Novosti i na Vidi TV, a koje je u zadnjem broju objavio Hrvatskih tjednik. U tekstu koji potpisuje Ivica Marijačić doslovce se navodi kako "Hrvatska plaća gotovo 80 huškača u dvama Pupovčevim medijskim gnijezdima za specijalni rat protiv Hrvatske". Ovakvom izrazito opasnom tekstu prethodila je grozomorna naslovnica koja glasi: "Plenković ovo plaća 600 000 eura! 80 Pupovčevih medijskih četnika iz dvaju gnijezda Novosti i Vida TV plaća Plenković našim novcem za specijalni rat protiv Hrvatske".

24.04.2023.

Počeli 6. Dani medijske pismenosti: „U ravnoteži – ONline i OFFline”

Šesti Dani medijske pismenosti, koji će se održati od 24. do 30. travnja pod sloganom „U ravnoteži – ONline i OFFline”, otvoreni su u Zagrebu u ponedjeljak dodjelom priznanja učenicima autorima pobjedničkih filmova i predstavljanjem istraživanja o medijskoj pismenosti.

24.04.2023.

Dodijeljene nagrade Velebitska degenija

Ana-Bella Leikauff, Tihana Mojsinović, Ivana Nobilo i Hrvoje Gunjača dobitnici su nagrada "Velebitska degenija" za najbolje radove o zaštiti okoliša objavljene u 2022. godini, koje je 25. put dodijelio Zbor novinara za okoliš HND-a, a koji ujedno obilježava i 25. obljetnicu svog osnutka. 

21.04.2023.

OBRAZLOŽENJA NAGRADE "VELEBITSKA DEGENIJA" ZA 2022. GODINU

U povodu Dana planeta Zemlje, koji se obilježava 22. travnja, Hrvatsko novinarsko društvo – Zbor novinara za okoliš dodijelilo je jubilarnju, 25. nagradu „Velebitska degenija“ za najbolje novinarske radove o zaštiti prirode i okoliša objavljene u 2022. godini.

 

21.04.2023.

Veliko priznanje novinarki Novosti Tamari Opačić

Novinarka redakcije Novosti Tamara Opačić nominirana je za ovogodišnju Europsku novinarsku nagradu u kategoriji novinarstva posvećenog izbjeglicama i migracijama, objavljeno je jučer na Međunarodnom novinarskom festivalu u Perugiji, prenosi portalnovosti.com. 

21.04.2023.

DZNAP objavio popis novinara s najviše preuzetih članaka te radio i TV priloga u 2022. godini

DZNAP je objavio popis 200 novinara, članova Društva za zaštitu autorskih prava, čije članke su najviše preuzimali klijenti press clipping agencija u Hrvatskoj u 2022. godini. Također je objalvjne i popis 40 radijskih i TV novinara s najviše preuzetih priloga u 2022. godini. 

 

 

20.04.2023.

AEM objavio javni poziv za procjenitelje projekata fact-checkinga

Agencija za elektroničke medije (AEM) objavila je javni poziv za izbor neovisnih vanjskih procjenitelja projekata uspostave sustava provjere točnosti informacija (fact-checking), ukupne vrijednosti 30 milijuna kuna s rokom prijave do 27. travnja, prenosi Hina. 

.

20.04.2023.

Hrvatska turistička zajednica dodijelila nagrade „Zlatne penkale“ inozemnim novinarima

Hrvatska turistička zajednica po 19. je put dodijelila nagrade „Zlatna penkala“ inozemnim novinarima, travel blogerima i influencerima za najbolje objave o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji u prošloj godini, a ovogodišnje nagrade otišle su u Francusku, Poljsku, Kinu, Nizozemsku i Španjolsku.

20.04.2023.