Aktualno

Aktualno - vijesti

Pozdravljamo istragu policije, očekujemo kažnjavanje napadača na novinare

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zahvaljuje svim pojedincima te domaćim, inozemnim kao i međunarodnim organizacijama i institucijama koje su javno iskazale zabrinutost zbog pokušaja ubojstva predsjednika HND-a Saše Lekovića diverzijom na kotaču njegovog automobila, ali i upozorile da se novinarima u Hrvatskoj već dulje vrijeme nekažnjeno izravno prijeti, pa čak i smrću.

01.11.2016.

Leković: Policiju ću podsjetiti i na sve ranije prijetnje

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković najavio je da će u razgovoru s policijom, koja istražuje jesu li vijci na kotaču njegova automobila bili prepiljeni, podsjetiti na sve ranije prijetnje od kojih mnoge, kako kaže, nije ni prijavio.

01.11.2016.

Mogens Blicher Bjerregard: "Državne potpore nisu otvorena vrata za utjecaj na sadržaj medija, ali morate imati vladu koja to razumije"

Mogens Blicher Bjerregard predsjednik je Europske federacije novinara (EFJ) od svibnja 2013. godine, član je Vijeća i ureda Međunarodnog programa za razvoj komunikacija UNESCO-a (IPDC) od 2014. i podpredsjednik International Media Support (IMS) organizacije. Bio je dugogodišnji predsjednik danskog sindikata novinara (DI) koji je vodio od 1999. do 2015. godine i stvorio snažnu organizaciju sa stalnim godišnjim rastom broja članova. Razgovarali smo za njegovog kratkog boravka u Zagrebu gdje se održavala završna konferencija dvogodišnjeg projekta EFJ-a 'Prava i rad u novinarstvu' provedenog uz financijsku pomoć Europske komisije. Domaćin konferencije bio je Sindikat novinara Hrvatske.

01.11.2016.

Napad na predsjednika HND-a Sašu Lekovića - nepoznati počinitelj sabotirao Lekovićev automobil

Predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva Saši Lekoviću na autoputu Bregana - Lipovac otkazao je automobil. Pregledom automobila ustanovljeno je da je nepoznati počinitelj sabotirao automobil - na prednjem desnom kotaču prepilio je dva vijka, ne bi li tijekom vožnje oni pukli i prouzročili kobnu nesreću za Lekovića i druge osobe. 

28.10.2016.

Izvršni odbor HND-a hitno poziva nadležne institucije na istragu i primjerene reakcije u vezi napada na predsjednika HND-a Sašu Lekovića

Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva (HND) nakon jučerašnjeg evidentnog pokušaja ubojstva predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Saše Lekovića (prepiljena su dva vijka na jednom od kotača njegova automobila te bi, da nije usporio vožnju i zaustavio vozilo, pukli) koje je uslijedilo nakon niza pismenih, konstantnih prijetnji njemu i istaknutim članovima HND-a i urednicima hrvatskih medija, hitno poziva nadležne institucije na istragu i primjerene reakcije.

28.10.2016.

Bolković, Dujmović i Pervan angažirani na HRT-u bez ugovora

Nadzorni odbor Hrvatske radiotelevizije zatražio je od ravnateljstva da utvrdi odgovornost za grubu povredu Pravilnika o vanjskim suradnicima nakon što su stručne službe HRT-a potvrdile da ugovori s Romanom Bolkovićem, Tihomirom Dujmovićem i Željkom Pervanom nisu potpisani iako već imaju emisije na javnoj radioteleviziji.

28.10.2016.

Civicus: u Hrvatskoj povećan broj prijetnji novinarima

Novinari u Hrvatskoj izloženi su verbalnim napadima državnih dužnosnika, a povišene napetosti oko izbora 11. rujna su rasplamsale atmosferu u kojoj se povećao broj prijetnji novinarima, navodi se u izvještaju o Hrvatskoj mreže udruga Civicus

28.10.2016.

Istraživanje procjene korupcije u Hrvatskoj: Trećina građana smatra da su novinari korumpirani

Partnerstvo za društveni razvoj predstavilo je rezultate istraživanja procjene korupcije u Hrvatskoj u 2016. godini. Posebice je zabrinjavajući trend percepcije korumpiranosti predstavnika nevladinog sektora i novinara, koji drži visoki postotak (35%, odnosno 32%) iz prethodnih mjerenja, što upućuje na pojavu novog oblika korupcije koji zovemo zarobljenim društvom, navodi se u zaključcima istraživanja. 

28.10.2016.

Odgovor Vlade na izvještaj povjerenika za ljudska prava Vijeća Europe

Vlada je odgovorila na Izvještaj povjerenika za ljudska prava Vijeća Europe Nilsa Muižnieksa, koji je, nakon posjeta Hrvatskoj u travnju 2016., zaključio kako u Hrvatskoj još nisu stvoreni odgovarajući uvjeti za slobodan rad medija.

27.10.2016.

Završna konferencija EFJ-a 'Prava i rad u novinarstvu'

U Novinarskom domu u Zagrebu održana je završna konferencija Europske federacije novinara u sklopu dvogodišnjeg projekta EFJ-a 'Prava i rad u novinarstvu'. Kako novinarske organizacije mogu odgovoriti na izazove velikih promjena u medijskoj industriji, kako zaštiti autorska i radna prava novinara te ojačati kapacitet i suradnju organizacija, neke su od glavnih tema EFJ-ove zagrebačke konferencije.

26.10.2016.