Aktualno

Aktualno - vijesti

Apel HND-a i SNH za zaštitu bjeloruskih kolegica i kolega

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) pridružuju se apelu Europske federacije novinara (EFJ), koja je osudila nasilje bjeloruske policije nad novinarima i sudionicima demonstracija nakon predsjedničkih izbora, gdje je Aleksandar Lukašenko osvojio šesti mandat s 80 posto glasova. Također, HND i SNH pozivaju Vladu Republike Hrvatske da iskoristi svoj utjecaj u međunarodnoj zajednici kako bi se što hitnije zaštitilo kolegice i kolege novinare, snimatelje i fotoreportere.

14.08.2020.

Na Čukuru kod Hrvatske Kostajnice odana počast snimatelju Gordanu Ledereru

Snajperski hitac u snimatelja HRT-a Gordana Lederera prije 29 godina na brdu Čukur, kod Hrvatske Kostajnice, zaustavio je njegovo srce, ali nije zaustavio širenje istine o Domovinskom ratu, poruka je sa svečanosti kojom je obilježena godišnjica njegove pogibije.

10.08.2020.

Donesena odluka o financiranju projekata u okviru poziva na dostavu projektnih prijedloga Mediji zajednice

Ministarstvo kulture i medija, kao posredničko tijelo u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020., donijelo je Odluku o financiranju projekata u okviru poziva na dostavu projektnih prijedloga Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija.

 

06.08.2020.

Projekt kojim se omogućava obrazovanje mladih novinara

Informativni P-portal se na nedavno zaključenom natječaju Europskog socijalnog fonda našao među ukupno trinaest „medija zajednice“ koji su dobili financijsku podršku za projekt povećanje vidljivosti srpske zajednice kao ranjive skupine u društvu. Projekt P-portala pod nazivom „Upoznajmo se da bismo se razumjeli“ financiran je u vrijednosti od 1.279.614,55 HRK, navode na P-portalu.

06.08.2020.

Davor Meštrović zbog neprimjerenog istupa dobio pisano upozorenje ravnatelja HRT-a

Hrvatska radiotelevizija u četvrtak je izrazila žaljenje i ogradila se od neprimjerenog komentara svojeg djelatnika Davora Meštrovića koji je izrekao najavljujući spot maloljetne pjevačice Mije Negovetić, te su izvijestili da mu je glavni ravnatelj izrekao mjeru pisanog upozorenja.

31.07.2020.

Paško Bilić: “Medijski pluralizam nije pitanje stranačkog opredjeljenja već pitanje demokratskog dosega”

Rezultati istraživanja Monitora pluralizma medija 2020 (MPM2020) pokazuju rast slučajeva uznemiravanja novinara, medijske kuće suočavaju se sa sve većom ekonomskom neizvjesnošću, a internetska medijska sfera ne uspijeva ojačati pluralizam. Izvještaj ističe pogoršanje stanja u pogledu standarda i zaštite novinarske profesije i u Hrvatskoj.

27.07.2020.

Monitor pluralizma medija: Hrvatska u društvu s Turskom kao visoko rizična zemlja po pitanju radnih uvjeta novinara

Monitor pluralizma medija 2020 (MPM2020) potvrđuje rast slučajeva uznemiravanja novinara, medijske kuće suočavaju se sa sve većom ekonomskom neizvjesnošću, a internetska medijska sfera ne uspijeva ojačati pluralizam.

24.07.2020.

HND i SNH: Otvoreno pismo Vladi RH

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske uputili su danas otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću i ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek u kojem su iznijeli svoje zahtjeve i očekivanja od nove Vlade, odnosno Ministarstva kulture i medija. 

Pismo donosimo u nastavku.

  

24.07.2020.

NATJEČAJ ZA NAGRADU FRA MA FU ZA NAJBOLJE NOVINARSKE RADOVE U 2019. GODINI

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje (SINKO) raspisuju natječaj za dodjelu nagrade Fra Ma Fu za najbolje za novinarske radove – reportaže, objavljene u hrvatskim medijima (novinama i na internetskim portalima), u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca  2019. godine. 

21.07.2020.

Obuljen Koržinek: Ministarstvo uz kulturu pokriva i medije, zato ih ističemo

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izjavila je kako njezino ministarstvo uz kulturu pokriva i medije te je to razlog da se područje medija istakne i u nazivu ministarstva. S obzirom na to da ministarstvo pokriva i područje medija potrebno je da se taj dio posebno istakne, izjavila je Obuljen Koržinek za Dnevnik N1 televizije i dodala kako ministarstvo ima normativni okvir i za audiovizualnu djelatnost te da su preuzeli i nadležnost za osmišljavanje politika u području autorskih prava.

19.07.2020.