Aktualno

Aktualno - vijesti

Glavni urednik ruske televizije Dozdh TV Tikhon Dzyadk: Nove zakonske odredbe praktički nam onemogućuju rad

Ruska neovisna televizija Dozhd TV objavila je tijekom prijenosa uživo u četvrtak da će obustaviti svoj rad nakon što je ruska Regulatorna agencija blokirala njegovu web stranicu zbog, kako su naveli,  širenja "namjerno lažnih informacija o postupcima ruskog vojnog osoblja".

04.03.2022.

Novinari iz Harkova: David se nije bojao Golijata, a za našu domovinu Ukrajinu borit ćemo se do kraja

Ruska invazija na Ukrajinu se nastavlja, a jedan od gradova koji je na udaru teških napada je i grad Harkov. Iz ureda Europske federacije novinara javili su da su primili poruku od četiri novinara iz Harkova, koji su  članovi Nacionalne unije ukrajinskih novinara (NUJU). U poruci se kaže kako se bore za mir i pobjedu  nad osvajačima.

04.03.2022.

Rusija ograničila pristup ruskom servisu BBC-a i Radio Libertyju

Rusko nadzorno tijelo za komunikacije ograničilo je pristup internetskim stranicama ruskog servisa BBC-a i Radio Libertyja zbog širenja, kako su rekli, lažnih informacija o sukobu u Ukrajini.

04.03.2022.

Gong: Dostupni i otvoreni podaci su vrijedan društveni resurs

Gong je u petak u povodu 9. Dana otvorenih podatka organizirao trodnevnu konferenciju "Otvorenim podacima protiv infodemije" kojom žele promovirati važnost javno dostupnih, otvorenih podataka za koje navode da su vrijedan društveni resurs.

04.03.2022.

Nadezhda Azhgikhina: Novinarstvo je javno dobro i taj ideal nam je potreban da bismo preživjeli

O ratu u Ukrajini i stanju u medijima, intervju za  web stranicu Europske federacije novinara (EFJ) dala je ruska novinarka Nadežda Azhgikhinu, direktorica PEN-Moskva i bivša potpredsjednica EFJ-a u razdoblju od 2013. do 2019. Azhgikhina je iskusna novinarka i borkinja za slobodu medija, spisateljica koja se bavi ljudskim pravima, ravnopravnošću spolova, suvremenim novinarstvom i kulturom.

03.03.2022.

Prva novinarska žrtva rata u Ukrajini - Ubijen novinar i snimatelj Yevhenii Sakun

Ukrajinski novinar Yevhenii Sakun ubijen je u utorak prilikom granatiranja televizijskog tornja u Kijevu od strane ruskih snaga, priopćili su iz Committee to Protect Journalists (CPJ). - Duboko smo ožalošćeni smrću ukrajinskog novinara Jevhenija Sakuna, koji je ubijen u nepromišljenom ruskom napadu na civilnu infrastrukturu u Kijevu, rekla je Gulnoza Said, koordinatorica programa CPJ-a za Europu i središnju Aziju.

03.03.2022.

SAD: Rusija blokira neovisne novinske kuće i društvene mreže

AD-e su u srijedu optužile Rusiju da je pokrenula "potpuni rat protiv slobode medija i istine" blokiranjem neovisnih novinskih kuća i sprječavanjem Rusa da čuju vijesti o napadu na Ukrajinu.

03.03.2022.

DZNAP primljen u IFRRO

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava ovih dana je svoj rad u lokalnim, hrvatskim okvirima, proširilo i na globalnu razinu, učlanjenjem u IFRO (International Federation of Reproduction Rights Organisations) – Međunarodni savez organizacija za kolektivnu zaštitu prava autora i nakladnika, priopćili su iz DZNAP-a. 

03.03.2022.

Hrvatska provodi postupak zabrane emitiranja Russia Today i Sputnika

Agencija za elektroničke medije (AEM) u srijedu je Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti na postupanje poslala uredbu Vijeća EU kojom se zabranjuje emitiranje Russia Today i Sputnik ''putem kabela, satelita, IPTV platformi, platformi za dijeljenje sadržaja ili aplikacija''.

02.03.2022.

Ruske vlasti blokirale nezavisne medije i donose zakon kojima se želi omogućiti potpuna cenzura izvještavanja o ratu protiv Ukrajine

Ruske vlasti blokirale su u utorak pristup dvama najvažnijim neovisnim medijima u zemlji: TV Dozhd i radiju Ekho Moskvy. Osim toga, Državna duma razmatra prijedlog zakona o kaznenoj kazni za navodne lažne vijesti o operacijama ruske vojske. Europska federacija novinara (EFJ) oštro je osudila ove pokušaje da se ušutka medijsko praćenje ruske invazije na Ukrajinu, priopćili su iz EFJ-a.

02.03.2022.