Aktualno

Aktualno - vijesti

Turska novinarka uhićena zbog vrijeđanja predsjednika

Turski sud je poznatoj novinarki Sedef Kabas u subotu odredio pritvor dok čeka suđenje pod optužbom da je uvrijedila turskog predsjednika Tayyipa Erdogana i time prekršila zakon prema kojemu su dosad procesuirani deseci tisuća ljudi, objavio je turski CNN.

23.01.2022.

Igor Ahmetović dobio spor protiv gradonačelnice Siska Kristine Ikić Baniček

Općinski sud u Sisku, u parnici koju je vodio novinar Igor Ahmetović tužeći gradonačelnicu Siska, presudio je da je Kristina Ikić Baniček kriva jer je naštetila časti i ugledu privatnog tužitelja na internetskim stranicama Grada Siska. Naime, Ahmetoviću, novinaru HTV-a i predsjedniku ogranka HND-a Sisačko-moslavačke županije, bilo je, između ostalog, onemogućeno pratiti sjednice Gradskog vijeća.  

21.01.2022.

Europski Zakon o digitalnim uslugama štiti novinarska i medijska autorska prava

Europski parlament izglasao je Zakon o digitalnim uslugama (Digital Services Act – DSA), propis koji će znatno odrediti budućnost interneta na Starom kontinentu, a i šire. Ilegalno postavljene sadržaje bit će lakše ukloniti, manipulativni oglasi bi će zabranjeni, a pristup do važnih informacija biti će olakšan.

21.01.2022.

Novinarski projekt European Press Future organizira predavanja i radionice o novinarskoj izvrsnosti u obrazovnim ustanovama

U prosincu 2021. pokrenut je projekt European Press Future, inicijativa koja je osmišljena kako bi se   izvrsne novinare dovelo upravo tamo gdje ova profesija treba biti i gdje treba oblikovati budućnost, a to su škole, priopćili su iz European Press Prize, organizacije koju su osnovale ugledne europske novinske zaklade i koja dodjeljuje godišnje nagrade za izvrsnost u novinarstvu. 

20.01.2022.

Zakon o digitalnim uslugama u Europskom parlamentu

Europski parlament na plenarnoj sjednici u Strasbourgu glasovat će o Zakonu o digitalnim uslugama (DSA), prijedlogu zakona koji je osmišljen da oblikuje digitalnu budućnost i “očisti” internet. Tako će se u budućnosti ilegalni sadržaj lakše brisati, dok će se personalizirano oglašavanje lakše mijenjati, a manipulativni oglasi bit će zabranjeni i pristup važnim podacima poboljšati.

20.01.2022.

Twitter izgubio na francuskom sudu slučaj govora mržnje, platit će kaznu

Twitter mora otkriti sve detalje o načinima borbe protiv govora mržnje koji je prisutan na toj 'online' platformi u Francuskoj, presudio je u četvrtak Žalbeni sud u Parizu. Sud je presudom dao za pravo lobističkim skupinama među kojima su Udruženje francuskih židovskih studenata (UEJF), "SOS rasizam" i "SOS homofobija" koje tvrde da ta društvena mreža ne radi dovoljnu na suzbijanju govora mržnje.

20.01.2022.

KOMENTAR - PREDSJEDNIK HND-a Hrvoje Zovko: Novinari u mesoreznici vlasti

Najmoćniji čovjek u državi, premijer Andrej Plenković, danima djeluje kao da ga nimalo ne uzrujavaju katastrofalni podaci najnovijeg popisa stanovništva jer, eto, ljudi odlaze i to je najnormalnija stvar koja nam se događa. Njega brine nešto drugo, a to je što njegov intervju za HRT od prije nekoliko dana nije pušten i prenesen najmanje tisuću-dvije puta. Stigne se, međutim, taj razgovor još emitirati, makar na ljeto, kao i prošle godine, kada je zimsko božićno premijerovo obraćanje naciji iz 2020. godine osvanulo usred ljetne sheme u programu HTV-a na vrućih 30 i nešto Celzijevih.

19.01.2022.

Otišla je žena koja je pokazala kako se domovina voli na pravi način

U Zagrebu je umrla Ankica Lepej, jedna od prvih zviždačica u Hrvatskoj, koja je 1998. godine razotkrila tajni račun Ankice Tuđman i o tome progovorila za Jutarnji list u razgovoru s novinarkom Orlandom Obad. Lepej je oboljela od covida-19, a godinama je bolovala od teške bolesti. 

18.01.2022.

Vlada Borisa Johnsona na dvije godine zamrzava pretplatu za BBC

Britanska vlada priopćila je u ponedjeljak da na dvije godine zamrzava visinu audiovizualne pristojbe i općenito dovela u pitanje takav način financiranja BBC-a, što je ocijenjeno kao politički napad u času kada je Boris Johnson umiješan u skandale.

18.01.2022.

Meksički novinar ubijen vatrenim oružjem ispred kuće u Tijuani

Meksički fotoreporter umro je nakon što je upucan u glavu ispred svog doma u sjevernom pograničnom gradu Tijuani, izvijestili su dužnosnici u ponedjeljak. Margarito Martinez (49) više od desetljeća radio je u Tijuani za nekoliko nacionalnih i međunarodnih novinskih kuća koje pokrivaju kriminal i nasilje bandi koje je ostavilo ožiljke na gradu koji se nalazi na američko-meksičkoj granici nasuprot San Diegu.

18.01.2022.