Aktualno

Aktualno - vijesti

Nova knjiga Borisa Dežulovića "Bili Libar" je čudesna, pisana strašću i kompetencijom

U punoj zagrebačkoj galeriji Lauba sinoć je predstavljena nova knjiga dobitika godišnje nagrade HND-a za novinara godine Borisa Dežulovića u nakladi Telegrama – Bili libar – zbirka njegovih priča o Hajduku, sportu, ljubavi i vječnom životu. Uz Dežulovića Bili libar su predstavili urednik knjige i glavni urednik Telesporta Aleksandar Holiga, književnik i novinar Miljenko Jergović te esejist i kolumnist Sinan Gudžević, donosi Telegram.hr. 

.

17.06.2022.

Intervju - Maja Sever, predsjednica Europske federacije novinara (EFJ): Udružiti snagu i pamet u borbi za snažan europski zakon o slobodi medija

Maja Sever postala je prva žena predsjednica Europske federacije novinara (EFJ). Već u svom nastupnom govoru na skupštini EFJ-a u Izmiru kazala je da će biti ustrajna u borbi za novinarska prava i profesionalno novinarstvo kao i do sada. Maja je u proteklom razdoblju, kao predsjednica Sindikata novinara Hrvatske, to stalno pokazivala i činila te je svojom agilnošću, marljivošću i sposobnošću dala jedan novi zamah u istrajnoj kampanji za bolje novinarstvo i veća materijalna prava novinara. U intervju za naš portal hnd.hr odgovorila je na niz pitanja koja muče našu struku te je iznijela za što će se u budućnosti, kao predsjednica krovne europske organizacije novinara zalagati i koji će joj biti prioritet. 

15.06.2022.

Maja Sever izabrana za predsjednicu Europske federacije novinara

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever izabrana je za predsjednicu Europske federacije novinara na izbornoj skupštini organizacije koja se održava 13. i 14. lipnja 2022 u Izmiru.

14.06.2022.

I Svjetska federacija novinara (IFJ) čestitala ZOVKU NA DOBIVENOM SUDSKOM SPORU PROTIV HRT-A

Nakon što je Europska federacija novinara (EFJ) na svom twitter profilu čestitala  predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku to je učinila i Svjetska federacija novinara (IFJ). - Čestitamo na velikoj pobjedi Hrvoju Zovku predsjedniku HND-a u procesu i tužbi koja je bila politički motivirana s ciljem uznemiravanja od strane  Hrvatske radio televizije.  i koji je bio motiviranih tužbi i sudskog uznemiravanja, stoji u twitter objavi IFJ-a, najstarije i najveće udruge novinara koja predstavlja 600 tisuća novinara u 146 zemalja.   

13.06.2022.

O Ugovoru HRT-a i Vlade RH ili javna rasprava koja to nije, Ugovor koji to nije

Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo proveli su internu raspravu sa zaposlenicima HRT-a te javnu raspravu u Novinarskom domu jer smatramo da je temeljni problem predloženog Ugovora HRT-a s Vladom Republike Hrvatske taj da javna rasprava, čije provođenje nalaže Zakon o HRT-u, uopće nije provedena. HRT nastoji “odglumiti” javnu raspravu, zapravo provesti tek minimum minimuma javne rasprave. Zašto to HRT radi?

13.06.2022.

Novi model plaćanja značio bi kopernikanski obrat za bolnice

Prijedlog reformskih mjera ministra zdravstva Vilija Beroša pozdravili su u subotu ravnatelji KBC-a Sestre milosrdnice i KB-a Dubrava, ističući da bi uspostava modela plaćanja prema učinku značila kopernikanski obrat u poslovanju hrvatskih bolnica, opterećenih dugovima. Skup je organizirao Zbor zdravstvenih i medicinskih novinara HND-a.

12.06.2022.

Umro Danijel Rehak branitelj Vukovara, predsjednik Udruge logoraša srpskih koncentracijskih logora i prijatelj novinara

U KBC-u Osijek u 74. godini života preminuo je Danijel Rehak, dugogodišnji predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijski logora (HDLSKL) i Centra za istraživanje ratnih zločina te se aktivno zalagao i borio za očuvanje istine o Domovinskom ratu.

11.06.2022.

IZJAVA ZA MEDIJE – Udruge pisaca, prevodilaca i umjetnika protive se prijedlogu novog ugovora između HRT-a i Vlade

- Protivimo se prijedlogu novog ugovora između Hrvatske radiotelevizije i Vlade Republike Hrvatske za razdoblje  od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2027.), i to osobito njegovu dijelu  koji se odnosi na igrani program Hrvatskog radija koji ovaj prijedlog  ugovora praktično vodi prema gašenju, stoji u zajedničko Izjavi za medije udruga pisaca, prevodilaca i samostalnih umjetnika.  

10.06.2022.

U Osijeku o SLAPP tužbama – Sudska (ne)praksa: Za isti tekst jedan medij oslobođen, a drugi osuđen

-Tužitelji su često velike multinacionalne kompanije u poziciji moći. Ključna je upravo ta pozicija moći, a ona je najčešće financijska ili politička, kazano je, između ostalog, na Edukativnoj radionici o problematici strateških tužbi usmjerenih protiv javnog sudjelovanja - SLAPP tužbi, s kojima se suočava medijski sektor, a koja je održana u četvrtak u Osijeku, u organizaciji Ministarstva kulture i medija.

10.06.2022.

Izmijenjen Zakon o pravu na pristup informacijama - Naglašena obveza javnih tijela da odgovaraju na upite o načinu trošenju javnih sredstva

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova izmijenio Zakon o pravu na pristup informacijama, koji određuje da se javni sektor i javno-pravna tijela moraju očitovati na traženje informacija za činjenice kojima raspolažu.

10.06.2022.