Aktualno

Aktualno - vijesti

Internetski huligani: „Isplati se uložiti u vlastitu higijenu“

Piše: Goran Borković

U odlučnu borbu s govorom mržnje krajem ožujka krenulo se u Njemačkoj, koja je najavila donošenje zakona kojim će se žestoko kažnjavati takve objave na društvenim mrežama. Ako se nakladnik ogluši na takav zahtjev, morat će platiti 50 milijuna eura kazne, a odgovorna osoba do pet milijuna eura.

12.04.2017.

Okrugli stol "Redakcije pod paljbom": Više od 600 hrvatskih novinara u recesiji ostalo bez posla

U sklopu 11. Festivala tolerancije održan je okrugli stol "Redakcije pod paljbom", na kojoj su eminentni novinari pričali su o nasilju nad novinarima i govoru mržnje u medijima. 

12.04.2017.

Dobitnici Pulitzerove nagrade za 2017.

The New York Daily News i ProPublica dobitnici su Pulitzerove nagrade za javno novinarstvo, Charleston Gazette-Mail za istraživačko novinarstvo te novinari The Washington Posta i The New York Timesa i listovi koji su zajedno s međunarodnim konzorcijem razotkrili Panamske dokumente.

12.04.2017.

Media Against Hate: U Beču održana prva radionica medijske pismenosti

U Beču je prošloga tjedna održana prva radionica medijske pismenosti u okviru projekta Media Against Hate (Mediji protiv mržnje), u kojem sudjeluje Hrvatsko novinarsko društvo. Radionica je okupila više od 40 sudionika iz cijele Europe, Sirije i SAD-a, a fokus je bio na razmjeni dobre prakse prevencije govora mržnje i diskriminacije u medijima. 

11.04.2017.

Istraživanje Reutersovog instituta: Društvene mreže postaju sve važniji izvor vijesti

Ljudi sve više koriste društvene mreže kao izvor vijesti, a sve manje tradicionalne, tiskane medije, stoji u godišnjem izvještaju Reutersovog instituta za studij novinarstva o digitalnim vijestima za 2016. godinu. Studija pokazuje da se povećava broj onih koji čitaju isključivo digitalizirane vijesti, dok je Facebook za gotovo polovicu ispitanika najvažniji medij za traženje, čitanje, gledanje i prosljeđivanje vijesti. 

11.04.2017.

114 novinara u konkurenciji za novinarske nagrade HND-a

Čak 114 novinara natječe se ove godine za nagrade Hrvatskog novinarskog društva. Nagrade se dodjeljuju u devet kategorija – za televizijsko, radijsko, internet, pisano i istraživačko novinarstvo, novinsku fotografiju, snimateljski rad te za životno djelo i novinara godine.

09.04.2017.

Na sudovima čak 100 kaznenih predmeta protiv novinara

U prvom tromjesečju 2017. pred općinskim sudovima u Hrvatskoj vodilo se 100 kaznenih predmeta protiv novinara za djela povrede časti i ugleda, stoji u pregledu statističkih podataka Ministarstva pravosuđa o predmetima protiv novinara. 

07.04.2017.

Sabor imenovao nove članove Upravnog vijeća Hine

Bruno Dobronić, Maja Pleskalt i Romana Bogut u Vijeće su imenovani kao ekonomski, pravni i informatički stručnjaci, a Slavica Cvitanić ponovno kao predstavnica Radničkog vijeća Hine. Sabor je pojedinačno glasovao o svakom od njih. Pleskalt je izglasovana jednoglasno, a ostali većinom glasova.

06.04.2017.

Sabor: Bez rasprave o starim i novim članovima Upravnog vijeća Hine

Hrvatski sabor jutros je bez rasprave odradio prijedlog o razriješenju dijela članova Upravnog vijeća Hine i imenovanju novih, o čemu bi trebao glasovati u petak. 

05.04.2017.

Zbor novinara za okoliš HND-a: "Nagrada Velebitska degenija nije u funkciji marketinga HEP-a"

Predsjednica Zbora novinara za okoliš HND-a Silva Celebrini odbacila je optužbu Zelenog foruma da je nagrada "Velebitska degenija" u funkciji HEP-ova zelenog marketinga te poručila da se radi o vrijednoj novinarskoj nagradi koja se dodjeljuje već 18 godina.

04.04.2017.