Aktualno

Aktualno - vijesti

NO HRT-a: Nismo ugrozili poslovanje

Nadzorni odbor Hrvatske radiotelevizije tvrdi da nije ugrozio poslovanje svojim posljednjim zaključkom da HRT nema zakonskog zastupnika i davanjem naloga Ravnateljstvu HRT-a da osigura redovno poslovanje nakon što je 1. listopada istekao mandat v.d. glavnog ravnatelja Siniše Kovačića.

11.10.2016.

Sindikat i HND: Kovačićeve izmjene Etičkog kodeksa na HRT-u su ništetne i nezakonite

Sindikat novinara i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ponovili su u ponedjeljak ocjenu da je bivši v.d. glavnog ravnatelja Siniša Kovačić donošenjem Etičkog kodeksa za novinare posljednjeg dana mandata prekršio Statut HRT-a i Zakon o medijima te da je 'jasna odluka Nadzornog odbora koji je izmjene i dopune Etičkog kodeksa proglasio ništetnima i stavio izvan pravne snage'.

10.10.2016.

Naklade dnevnih novina u konstantnom su padu

Piše: Melisa Skender

 

Ukupni prihodi industrije izdavaštva na globalnom, svjetskom tržištu lani su iznosili 168 milijardi dolara. Podatak je to iz djela tradicionalne godišnje analize World Press Trends, Svjetskog udruženja novinskih izdavača (WAN IFRA), javno objavljene na njihovoj mrežnoj stranici.

 

07.10.2016.

Sindikati HRT-a: Zaposlenicima upitna isplata plaća

Reprezentativni sindikati HRT-a upozorili da odluka Nadzornog odbora HRT-a, prema kojoj od 1. listopada Hrvatska radiotelevizija nema zakonskog zastupnika niti odgovorne osobe, ne pridonosi stabilnosti upravljanja HRT-om te kako može izazvati ozbiljne poteškoće u funkcioniranju javnog servisa.

07.10.2016.

Valentić: Hina nije politički servis neke stranke

Ravnateljica Hine Branka Gabriela Valentić i glavni urednik agencije Serđo Obratov odbacili su prozivke za cenzuru i pogodovanje Hine bilo kojoj političkoj opciji, ocijenivši političkim aktivizmom to što je novinarka Smiljana Škugor Hrnčević jednoj političkoj stranci proslijedila radnu verziju ekskluzivnog Hininog teksta o dugovima bivše tvrtke supruge SDP-ova Miranda Mrsića, a zbog čega je dobila izvanredni otkaz.

06.10.2016.

Izvršni odbor HND-a Hine o navodnoj cenzuri u Hini

Izvršni odbor HND-a Hine očituje se u vezi optužbi o navodnoj cenzuri u Hini u slučaju neovlaštenog uzimanja i distribucije radne verzije teksta, kasnije objavljenog pod naslovom "Unatoč izvrsnom poslovanju, tvrtka Mrsićeve supruge duguje HZZO-u 10,6 milijuna kuna", s deska Hine.

06.10.2016.

Nadzorni odbor: HRT nema zakonskog zastupnika, Kovačić se mora vratiti na mjesto komentatora

Nadzorni odbor (NO) HRT-a je na izvanrednoj žurnoj sjednici donio zaključak kojim se utvrđuje da prestankom mandata v.d. glavnog ravnatelja Siniše Kovačića od 1. listopada Hrvatska radiotelevizija nema zakonskog zastupnika niti odgovorne osobe, bez obzira na stanje upisa u sudskom registru, o čemu će NO obavijestiti Trgovački sud u Zagrebu.

06.10.2016.

Muižnieks: U Hrvatskoj još nisu stvoreni uvjeti za slobodne medije

Unatoč dobrom zakonodavnom okviru zaštite medijskih sloboda, u Hrvatskoj još nisu stvoreni odgovarajući uvjeti za slobodan rad medija, ističe u svom izvještaju povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava Nils Muižnieks, koji je u travnju ove godine boravio u radnom posjetu Hrvatskoj.

05.10.2016.

Škugor Hrnčević smatrala moralnom dužnošću proslijediti radnu verziju teksta političkoj stranci

Novinarka Smiljana Škugor Hrnčević, koja je dobila otkaz u Hini jer je jednoj političkoj stranci proslijedila radnu verziju Hinina ekskluzivnog teksta o dugovima bivše tvrtke supruge SDP-ova Miranda Mrsića, izjavila je kako je smatrala svojom moralnom dužnošću da proslijediti taj tekst s obzirom da je, po njenim tvrdnjama, njegova obajava u Hini četiri dana prije parlamentarnih izbora bez obrazloženja stopirana.

05.10.2016.

Siniša Kovačić i dalje u uredu glavnog ravnatelja HRT-a, ali bez ovlasti

Vodstvo HRT-a nije odgovorilo je li se bivši vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja Siniša Kovačić nakon 1. listopada, kada mu je istekao mandat v. d. glavnog ravnatelja, vratio na radno mjesto komentatora, što je bila ugovorna obaveza na temelju dodatka ugovora sklopljenog s Nadzornim odborom (NO) na početku njegova mandata početkom ožujka, no na HRT-u se neslužbeno doznaje da je on i dalje u uredu glavnog ravnatelja, ali bez ovlasti da potpisuje poslovne odluke već da poduzima isključivo aktivnosti kojima otklanja štetu po HRT.

05.10.2016.