Aktualno

Aktualno - vijesti

Ogranak HND-a na HTV-u: 'HRT-u treba stručno, odgovorno i etično vodstvo'

Nakon što je, uz ostale, HRT postao jedna od ključnih točaka, tj. jamstava u pregovorima HDZ-a i Mosta pri sastavljanju nove Vlade, Ogranak HND-a na HTV-u upozorava na stanje u koje je doveden nacionalni javni servis te na pogubne posljedice za sustav kada jedino političko kadroviranje postaje glavna referencija pri imenovanju ključnih ljudi HRT-a.Ovaj put politika nema pravo na grešku, za to nema vremena, ako već nije i prekasno.

09.11.2016.

Nadzorni odbor HRT-a najavio natječaj za glavnog ravnatelja do sredine prosinca

Nadzorni odbor HRT-a uputio je dopis saborskom Odboru za informiranje, informatizaciju i medije u kojem ističu potrebu za poduzimanje svih mjera za predlaganje i imenovanje novog vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a. Odbor za medije sutra bi Saboru trebao uputiti prijedlog imenovanja vršitelja dužnosti Glavnog ravnatelja HRT-a, a neslužbeno se spominje da bi tu funkciju mogao obnašati Blago Markota.

09.11.2016.

Politički vrh mora potaknuti sankcioniranje napada na novinare

Sankcioniranje napada na novinare i govora mržnje u medijima treba potaknuti politički vrh, odnosno Hrvatski sabor, Vlada i predsjednica Republike, ustvrdile su novinarke Mirjana Rakić, predsjednica Vijeća za elektroničke medije i HRT-ova Maja Sever na tribini održanoj na temu napada na novinare i sankcioniranju govora mržnje u medijima.

09.11.2016.

Autori na meti porezne reforme (2)

 Piše: Ozren Podnar

Povodom najave uvođenja obveznih doprinosa na autorske naknade (honorare) razradili smo tri scenarija po kojima bi isplatitelji mogli postupati od 2017. Sva su tri scenarija legalna jer bi isplatitelj u svakom opisanom slučaju uplatio doprinose za mirovinsko i zdravstveno na propisane račune, kao i obustavio porez (i prirez tamo gdje je propisan).

07.11.2016.

Vatikan osudio katolički radio

Vatikan je u petak osudio desničarski katolički radio koji je objavio da je niz potresa koji je u posljednja tri mjeseca pogodio Italiju "Božja kazna" za zemlju koja odobrava istospolno građansko partnerstvo.

06.11.2016.

HND i SNH: Tražimo da vlasnik Glasa Istre odustane od otkaza novinarima

Pozivamo vlasnika i upravu Glasa Istre da odustanu od namjere davanja otkaza četrnaestero novinara i urednika, među kojima je i glavni sindikalni povjerenik te upozoravamo da je takva praksa nastavak višegodišnjeg uništavanja tog jedinog istarskog dnevnog lista koja, svjesno ili ne, vodi njegovu gašenju. Otkaze bi trebale dobiti i dvije novinarke od kojih je jedna trenutno na bolovanju zbog trudnoće a druga na porodiljnom, te dvoje novinara starijih od 60 godina, objavio je glavni sindikalni povjerenik.

 

05.11.2016.

JOJ Media odgađa naplatu duga, gubitak Novog lista u devet mjeseci samo 615.000 kuna

Uprava Novog lista predala je izvješće o provedbi financijskog restrukturiranja za prvih devet mjeseci prema kojem je ukupni gubitak nakladnika tog riječkog dnevnika samo 615.000 kuna, ali u kojem se ističe da je novi vlasnik slovački JOJ Media House odgodio natplatu rate Novom listu u iznosu od gotovo 1,5 milijuna kuna koje je trebao platiti do kraja lipnja.

05.11.2016.

Odbijen prijedlog NO HRT-a za imenovanjem Joze Barišića za privremenog upravitelja HRT-a

Nadzorni odbor HRT-a zaprimio je rješenje Trgovačkog suda kojim je odbijen njihov prijedlog da se za privremenog upravitelja javne radiotelevizije imenuje Jozo Barišić, bivši v.d. ravnatelj programa Hrvatske radiotelevizije te će o novom čelnom čovjeku HRT-a, odnosno o vršitelju dužnosti glavnog ravnatelja, odlučivati Hrvatski sabor.

05.11.2016.

Predstavici HND-a upozorili Obuljen Koržinek na negativne učinke porezne reforme

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sastala se s predstavnicima tridesetak udruga i institucija, među ostalim i predstavnicima HND-a, koji su joj izrazili zabrinutost zbog negativnih efekata najavljene porezne reforme na položaj novinara. 

04.11.2016.

Glavni povjerenik Sindikata: Odluka o novim otkazima u Glasu Istre je katastrofalna

Većinski vlasnik tvrtke, slovački Joj Media House, putem Uprave Glas Istre novine d.o.o. donio je odluku o namjeri otkazivanja ugovora o radu 14 novinara i urednika u jedinom istarskom dnevnom listu.

03.11.2016.