Aktualno

Aktualno - vijesti

Hrvatski volonterski projekt Djeca medija osvojio prestižnu europsku nagradu

Projekt Djeca medija koji okuplja više od 100 volontera, koji su održali 600 radionica o medijskoj pismenosti za 12.000 polaznika osvojio je prestižnu europsku nagradu koju dodjeljuje Evens Foundation, vodeći promotor medijskog obrazovanja u Europskoj uniji.

02.06.2017.

Održana javna rasprava „Partnerstvo za otvorenu Hrvatsku“

U pet godina sudjelovanja u provedbi inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast (Open Government Partnership), Hrvatska je provela najviše "zlatnih" mjera od svih 70 članica Partnerstva, istaknuto je na javnoj raspravi u Novinarskom domu povodom pripreme trećeg akcijskog plana ove multilateralne inicijative čiji je cilj osigurati napredak na području otvorenosti rada tijela javne vlasti i participacije građana u procesima odlučivanja.

01.06.2017.

Izašao Newsletter HND-a za svibanj

U novom Newsletteru HND-a za svibanj, koji je odaslan na adrese korisnika, možete pročitati najnovije aktualnosti s novinske i medijske scene u Hrvatskoj, svijetu i regiji.

01.06.2017.

Zoran Šprajc, novinar godine: Neovisni prihodi su garancija neovisnog novinarstva

Razgovarala: Melisa Skender

Ovogodišnji dobitnik nagrade HND-a za novinara godine Zoran Šprajc u intervju za naš portal govori o tome kako je bio iznenađen nagradom, stanju u novinarstvu, načinu kako se ceh treba postaviti u ovim teškim vremenima za novinarstvo i novinare, o odnosu komercijalnih televizija i javne televizije te ostalom. 

31.05.2017.

Aplikacija "Otvoreni proračun" za bolji uvid kako županije troše novac građana

Hrvatska zajednica županija (HZŽ) pokrenula je aplikaciju "Otvoreni proračun" koja na jasan i pregledan način prikazuje proračune dvadeset županija i Grada Zagreba, a u suradnji s HND-om i Institutom za javne financije u jesen će održati edukacije namijenjene novinarima o upravljanju bazama podataka i proračunskim dokumentima.

31.05.2017.

Otvorena Burza poslova HND-a

Hrvatsko novinarsko društvo, u želji da olakša traženje poslova i profesionalnih angažmana svojim članovima, otvorilo je posebnu rubriku na službenoj stranici HND-a pod nazivom Burza poslova.

30.05.2017.

Javna rasprava „Partnerstvo za otvorenu Hrvatsku“

Ured za udruge Vlade RH poziva predstavnike institucija i organizacija civilnoga društva te ostalu zainteresiranu javnost da se pridruže na javnoj raspravi „Partnerstvo za otvorenu Hrvatsku“ koja će se održati sutra, 31. svibnja 2017. u 9:30 u Novinarskom domu.

30.05.2017.

Održana radionica „Izvještavanje o izbjeglicama, migrantima i etničkoj pripadnosti“

U okviru projekta „Mediji protiv mržnje” (Madia Against Hate), Europska federacija novinara (EFJ) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) organizirali su radionicu „Izvještavanje o izbjeglicama, migrantima i etničkoj pripadnosti“ koja se održala 26. i 27. svibnja 2017. u Novinarskom domu.

29.05.2017.

Pukanićevu atentatoru Đuroviću odbijena odšteta zbog "policijskog nasilja"

Drugostupanjski sud potvrdio je prošlogodišnju presudu kojom je odbačen tužbeni zahtjev Slobodana Đurovića, jednog od osuđenih za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića, koji je od Hrvatske tražio 90.000 kuna zbog nasilja što je policija prema njemu navodno primijenila prilikom privođenju u listopadu 2008.

29.05.2017.

Seminar o lažnim vijestima: kako ih prepoznati i zaustaviti njihovo širenje?

„Lažna vijest nije kad netko na Twitteru laže da je bio u Manchester Areni za vrijeme terorističkog napada, nego ona koja ima jasnu namjeru i prolazi urednički proces", rečeno je na seminaru za medije o lažnim vijestima, kako ih prepoznati, utvrditi odgovornost za njihovo širenje te na koji način ovaj fenomen regulirati propisima.

26.05.2017.