Aktualno

Aktualno - vijesti

Trideset godina od smrti Gordana Lederera

Na današnji dan prije točno trideset godina na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice poginuo je hrvatski fotograf i snimatelj HTV-a Gordan Lederer. Poginuo je na radnom mjestu, pogođen metkom snajpera, snimajući hrvatske borce u akciji 10. kolovoza 1991. godine tijekom srpskih napada na Pounje. Iza sebe je ostavio mnoge video zapise koji i danas vrlo slikovito govore o prvim danima Domovinskog rata. Poznat je naknadni montažni uradak njegovih ratnih snimaka "Banijska praskozorja".

10.08.2021.

Bjelorusija: radikalno suzbijanje slobode govora

Europska federacija novinara (EFJ), Europsko vijeće književnih prevoditelja (CEATL) i Europsko vijeće pisaca (ERW) uputili su poziv vladama Europe i međunarodne zajednice da pokažu snažnu potporu za demokratske pokrete u Bjelorusiji i pruže utočište i humanitarnu pomoć onima koji bježe iz zemlje.

07.08.2021.

Natječaj za najbolju reportažu Fra Ma Fu festivala

Na natječaj za Nagradu Fra Ma Fu Hrvatskog novinarskog društva za najbolju reportažu u 2020. godini stigla je 31 nominacija. Pristigle reportaže tijekom protekle godine objavljene su u Večernjem listu, Glasu Slavonije, Jutarnjem listu, Slobodnoj Dalmaciji, Novom listu, 24 sata i Zadarskom listu, agenciji HINA te na portalima Tris, Agroklub, Radnička prava, P-portal, Lupiga, HIA, Net.hr i PS-portal, priopćili su organizatori 7. Fra Ma Fu festivala.

06.08.2021.

Malta je odgovorna za smrt Daphne Caruane Galizie!

Javnom istragom o ubojstvu malteške novinarke Daphne Caruane Galizie utvrđeno je da je država odgovorna za njezinu smrt. U izvješću se navodi da država nije prepoznala da je život reporterke ugrožen i nije poduzela razumne korake kako bi ju zaštitila. Europska federacija novinara (EFJ) pozvala je malteške vlasti da kazneno gone sve odgovorne i da bez odgode provedu preporuke iz izvješća.

03.08.2021.

Sredstva medijima Grad Pula dodjeljivat će kroz sustav transparentnog natječaja

Grad Pula prvi je u Hrvatskoj odlučio krenuti u promjenu sustava sufinanciranja lokalnih medija. Prije izbora, kroz kampanju Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) „Lokalni mediji građanima, a ne šerifima“, šira javnost upoznata je s problemima s kojima se suočavaju novinari u lokalnim medijima koji su uglavnom ovisni o financiranju iz jedinica lokalne samouprave, često u netransparentnim “oglašivačkim“ transakcijama, što uglavnom rezultira žrtvovanjem neovisnosti medija.

31.07.2021.

Predstavljeno istraživanje "Hrvatska – indikatori medijskih sloboda i sigurnosti novinara u 2020." - 12 napada na novinare u 2020. godini

-Istraživanje je provedeno u sklopu regionalne platforme Safe Journalist, koja djeluje uz podršku Europske komisije, a bavi se zagovaranjem medijskih sloboda i sigurnosti novinara, kazano je na današnjem predstavljanju istraživanja "Hrvatska – indikatori medijskih sloboda i sigurnosti novinara u 2020." u Novinarskom domu, na kojem su govorili Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a, i Monika Kutri, autorica istraživanja.

28.07.2021.

Stojedinica izgubila koncesiju, na 101 MHz emitirat će Top radio

Vijeće za elektroničke medije (VEM) u srijedu je odlučilo da je Top radio najpovoljniji ponuditelj za koncesiju za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije na frekvenciji 101 MHz na kojoj je do kraja svibnja emitirao Radio 101 što znači da je Stojedinica izgubila koncesiju.

28.07.2021.

KONFERENCIJA O BUDUĆNOSTI EUROPE: EUROPSKI PARLAMENT OBJAVIO NATJEČAJ ZA DODJELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA MEDIJIMA

Glavna uprava za komunikaciju (DG COMM) Europskog parlamenta objavila je poziv na podnošenje prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu sufinanciranja medijskih projekata koji doprinose ispunjavanju ciljeva procesa Konferencije o budućnosti Europe, priopćili su iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. 

26.07.2021.

Trideset godina od smrti novinara Egona Scotlanda

Navršilo se trideset godina otkako je 27.srpnja 1991. na ulazu u Glinu s petrinjske strane ubijen dum-dum metcima novinar Egon Scotland, reporter Sueddeutsche Zeitung. Čekao je na rampi za dozvolu za ulazak u grad. Umro je u teškim mukama. Bio je prvi novinar koji je tako egzekutiran, a u međuvremenu je to svakodnevnica, od Burme preko Moskve, Bratislave do Italije i Malte.

26.07.2021.

Visoki upravni sud presudio da ugovori o odvjetničkim uslugama koje je HRT-a sklopio u postupcima protiv Hrvoja Zovka nisu poslovna tajna

Visoki upravni sud odbio je tužbeni zahtjev kojim je Hrvatska radiotelevizija tražila da se poništi rješenje Povjerenika za informiranje RH koji je odobrio korisnici Ivani Zelić pristup informacijama oko toga koji su odvjetnici i odvjetničkih društava zastupala HRT u slučaju protiv Hrvoja Zovka te dostave ugovora u vezi tog spora i ukupan iznos troškova naknade koje je Hrvatska radiotelevizija platila odvjetnicima u navedenom sporu

22.07.2021.