Aktualno

Aktualno - vijesti

Skupština HND-a - Uključivanje mladih novinarki i novinara u rad Društva glavni je prioritet

Borba protiv prijedloga Kaznenog zakona kojim se kažnjava curenje informacija, daljnji odlazak na terene, posjeti ograncima, nastavak naših zagovaračkih politika, privlačenje mladih u naše članstvo, posebno studenata i studentica, rad na novom Statutu, predstavljanje HND-ovih modela financiranja, zaštita novinarki i novinara te obnova Doma, neki su od naših glavnih ciljeva u idućoj godini, naglasio je u svom izvješću na 69. redovitoj skupština Hrvatskog novinarskog društva (HND) predsjednik Društva Hrvoje Zovko.   

02.12.2023.

Zaključci 69. godišnje skupštine Hrvatskog novinarskog društva

Na 69. skupštini Hrvatskog novinarskog društva održanoj 2. prosinca 2023. godine u
Novinarskom domu, doneseni su sljedeći zaključci, koje prenosimo u cjelosti 

02.12.2023.

EFJ u Zagrebu organizira skup o održivom lokalnom novinarstvu

Europska federacija novinara (EFJ) organizira dvodnevni skup o održivom novinarstvu za lokalne zajednice u Zagrebu od 4. do 5. prosinca 2023., u sklopu projekta lokalnog prekograničnog novinarstva (CBLocal) sa partnerima: Journalismfund, Europa tranzicije i Stockholm School of Economics.

02.12.2023.

HND: natječaj za najbolje novinarske radove u 2023. godini

Hrvatsko novinarsko društvo raspisalo je natječaj za najbolje novinarske radove objavljene u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. godine.

01.12.2023.

POZIV ZA PREDLAGANJE KANDIDATURA ZA HND-OVO PRIZNANJE "MILAN GRLOVIĆ"

Hrvatsko novinarsko društvo raspisalo je poziv za predlaganje kandidatura za HND-ovo priznanje Milan Grlović.

01.12.2023.

Anita Markić nova povjerenica za informiranje

Hrvatska je u četvrtak dobila novu treću povjerenicu za informiranje, Hrvatski sabor na tu je dužnost, na pet godina, tajnim glasovanjem izabrao Anitu Markić, voditeljicu Uprave za politički sustav i opću upravu Ministarstva pravosuđa i uprave. GONG je utvrdio kako je ovim izborom zarobljena još jedna nezavisna institucija.

01.12.2023.

Natječaj NUNS-a za regionalnu novinarsku nagradu "Gordana Suša" za televizijsko novinarstvo za 2023. godinu

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)  raspisalo je natječaj za drugu po redu regionalnu novinarsku nagradu „Gordana Suša“ za televizijsko novinarstvo za 2023. godinu. Prošlogodišnji dobitnik ove nagrade bio je Hrvoje Krešić, novinar televizije Nova TV iz Zagreba.

29.11.2023.

Političari ne bi smjeli selektivno birati medije, a niti mediji političare

Ured za društvena istraživanja iz Srbije pozvao je danas sve izborne liste u Srbiji da prestanu sa praksom selektivnog gostovanja u medijima, kao i medije da prestanu sa praksom selektivnog predstavljanja sudionika izbornog procesa, priopćili su iz Ureda, a prenosi nuns.rs. 

 

28.11.2023.

Kako ne upadati u zamke dezinformiranja - ADMO je pripremio savjete za vas

Istraživanje o medijskim navikama koje je Gong proveo tijekom prve polovice 2023. pokazuje da se preko 76 posto građana, odnosno građanki Hrvatske svakodnevno koristi internetom na mobilnom telefonu. Od toga gotovo trećina njih teško procjenjuje jesu li neke vijesti na internetu stvarne ili lažne, priopćili su iz GONG-a. 

 

 

 

24.11.2023.

HND i SNH: Tražimo da Hrvatska podrži snažnu EU medijsku regulativu

- Zabrinuti smo zbog pregovora u trijalogu, odnosno zbog mogućnosti slabljenja predloženog Europskog zakona o medijskim slobodama i Direktive o SLAPP-u. U suradnji s Europskom federacijom novinara (EFJ) na nacionalnoj razini, želimo upoznati predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti u Hrvatskoj, hrvatske pregovarače i predstavnike u Europskom i Hrvatskom parlamentu sa stajalištima novinarskih organizacija i medijskih stručnjaka o Europskom aktu slobode medija i o Direktivi o suzbijanju SLAPP tužbi, kazali su na danas održanom sastanku čelnici SNH-a i HND-a, Maje Sever i Hrvoja Zovka, ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek i njezinom timu. 

 

 

23.11.2023.