Aktualno

Aktualno - vijesti

EFJ i IFJ pozvali poslodavce da osiguraju zaštitu novinarima koje šalju u Ukrajinu

Međunarodne federacija novinara (IFJ) i Europske federacije novinara (EFJ) pozvale su medijske poslodavce da osiguraju zaštitu novinara koje šalju u ratna područja.  IFJ, EFJ i njihove podružnice u Ukrajini, NUJU i IMTUU, napominju da mnogi dopisnici u Ukrajini nemaju pancire, balističke kacige ili medicinske komplete, navdi se u zajedničkom priopćenju.

08.03.2022.

Novinarske ekipe na meti ruskih snaga

U roku od samo nekoliko dana, ekipu UK Sky Newsa, kao i švicarskog nezavisnog novinara, napale su ruske snage u Ukrajini. Europskai Međunarodna federacija novinara (EFJ-IFJ) oštro osuđuju napade na  medijske radnike kao dio rata u Ukrajini i pozivaju na uspostavu posebnog međunarodnog suda za ratne zločine u Ukrajini, priopćili su EFJ i IFJ.

08.03.2022.

CPJ: Putin je gurnuo Rusiju u informacijsko mračno doba

-Predsjednik Vladimir Putin gurnuo je Rusiju u mračno doba informacija kriminalizirajući neovisno izvještavanje o svom ratu u Ukrajini.  Samo spominjanje riječi 'invazija' u izvješću moglo bi sada odvesti i novinara u zatvor na godine, kazao je u rekaciji na ruski zakon o tretiranju „lažnih informacija“ izvršni direktor Committee to Protect Journalists (CPJ) Robert Mahoney

08.03.2022.

KLJP: Dvije edukacije na temu medijskih sloboda i defamacije

Kuća ljudskih prava Zagreb organizira dvije edukacije na temu medijskih sloboda i defamacije s ciljem jačanja kapaciteta odvjetnika/ca i drugih pravnih stručnjaka/inja te novinara/ki u razumijevanju ravnoteže između dva prava, prava na slobodu izražavanja i prava na privatnost (zaštita časti i ugleda), uključujući razumijevanje standarda postavljenih u jurisprudenciji Europskog suda za ljudska prava. 

08.03.2022.

Konferencija "Žene u medijskom prostoru": Osvješteniji smo o potrebi afirmacije ravnopravnosti spolova u medijima i položaja žena u društvu

Na Konferenciji o budućnosti Europe – Žene u medijskom prostoru, koju je u povodu nadolazećeg Dana žena organizirala zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak u suradnji s Agencijom za elektroničke medije, danas je predstavljena Analiza vidljivosti žena u središnjim informativnim emisijama najgledanijih nacionalnih televizija – HTV-a, RTL-a i Nova TV.

07.03.2022.

Ukrajinci dominiraju u ratu informacijama, a unatoč ruskoj nadmoći pružaju i snažan otpor na ratištu

Već u prvim danima ruske invazije postalo je jasno da Ukrajina dominira u ratu informacijama na društvenim mrežama, smatraju analitičari. Iako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i dalje zatvoren u bunkeru u Kijevu dok traje teško bombardiranje, njegova vlada provela je sveobuhvatan napad na društvenim medijima i pridobila pristaše. 

07.03.2022.

IFJ i EFJ: Europska unija mora podržati nezavisne ruske novinare

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Europska federacija novinara (EFJ) izrazile su žaljenje zbog novonastale spirale cenzure u europskom medijskom prostoru. Kao odgovor na cenzuru EU kanala RT i Sputnik koje podržava Kremlj, ruske vlasti zatvaraju nezavisne medije u Rusiji. IFJ i EFJ pozivaju EU da podrži nezavisne ruske novinare i medije koji nastavljaju djelovati u sve represivnijem okruženju, priopćili su iz ove dvije novinarske organizacije. 

06.03.2022.

Njemački ARD i ZDF privremeno prekidaju izvještavanje iz Rusije

Njemačke tv kuće ARD i ZDF u subotu su najavile privremeni prekid izvještavanja iz Moskve, kako bi se ispitale posljedice nedavno donesenog ruskog zakona kojim se prijeti sankcijama za bilo kakvo širenje "lažnih informacija o vojsci".

05.03.2022.

Britanski novinar pogođen i ranjen u zasjedi blizu Kijeva

Stuart Ramsay, glavni dopisnik Sky Newsa, pogođen je metkom u donji dio leđa dok se u ponedjeljak pucalo na automobil koji je prevozio njegovu posadu prema Kijevu. Snimatelj Richie Mockler također je pogođen s dva metka u pancirni prsluk prije nego što je ekipa uspjela pobjeći i skloniti se. Kasnije ih je spasila ukrajinska policija.

05.03.2022.

Novine Novaja Gazeta, nobelovca Dmitrija Muratova, zbog cenzure prestaju izvještavati o ratu u Ukrajini

Ruski list Novaja Gazeta, čiji je urednik Dmitrij Muratov jedan od dobitnika prošlogodišnje Nobelove nagrade za mir, u petak je objavio da zbog cenzure s web stranice uklanja sav sadržaj o ruskim vojnim operacijama u Ukrajini.

05.03.2022.