Aktualno

Aktualno - vijesti

HND pozdravlja brzu reakciju nadležnih institucija nakon prijetnji glavnom uredniku Nacionala Berislavu Jeliniću

Glavnom uredniku Nacionala Berislavu Jeliniću u telefonskom razgovoru i porukom prijetio je Krešimir Gilja nezadovoljan što Jelinić nije htio objaviti jednu priču na način na koji je to odgovaralo Gilji.

12.06.2017.

Hrvatskoj trebaju specijalizirani portali

Srednjostrujaški mediji su u utrci za čitanost potpuno zanemarili pop kulturu, kao i ostale vidove kulture, jedan je od zaključaka osnivača portala Ravnododna.com na tribini zadarskog kvartovskog festivala KvarArt Voštarnica.

12.06.2017.

Najviše potpore Grada Zagreba Z1 televiziji i portalu Index.hr

Grad Zagreb objavio je popis medija kojima će dodijeliti financijsku potporu u 2017. godini. Kao i lani, najviše sredstava za subvencioniranje audiovizualnih i radijskih programskih sadržaja dobila je Z1 televizija – 1,87 milijuna kuna, dok među elektroničkim publikacijama prednjači portal Index.hr sa 150 tisuća kuna.

 

11.06.2017.

Iz Fonda za pluralizam najviše dobili Varaždinska televizija i čakovečka Srce TV

Vijeće za elektroničke medije okončalo je dva natječaja za 2017. i 2018. godinu za dodjelu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti. U prvom je 19 nakladnika televizije dobilo 28,6 milijuna kuna, a 16 radija dva milijuna kuna, dok je u drugom natječaju 120 nakladnika radija i neprofitnih pružatelja medijskih usluga radija osiguralo 29,2 milijuna kuna, jedna neprofitna televizija 70 tisuća kuna, 20 neprofitnih portala 3,4 milijuna kuna te 8 neprofitnih proizvođača audiovizualnog i radijskog programa 1,3 milijuna kuna.

11.06.2017.

Javna tribina o Prijedlogu programskih obveza HRT-a: "Svi mole za malo medijskog prostora"

Puno zahtjeva, a malo mogućnosti, zaključak je jučerašnje dvostane javne tribine o Prijedlogu programskih obaveza HRT-a koje će biti sadržane u novom ugovoru između javnog medijskog servisa i Vlade za razdoblje od 1. siječnja 2018. do 31. prosinca 2022.

09.06.2017.

Vodstvo HRT-a ne zanima u čijem interesu radi javna televizija

Radi li HRT u interesu javnosti, je li pojam „javni interes“ pogodan za manipuliranje i postoje li objektivni kriteriji po kojima HRT određuje javni interes neke su od tema o kojima se raspravljalo na tribini „U čijem interesu radi HRT“, koju su u Novinarskom domu organizirali Centar za zaštitu slobode javnog izražavanja HND-a i udruga obveznika RTV pristojbe „Pretplatnik“, a vodstvo HRT je nažalost tribinu ignoriralo i nije se odazvalo na sudjelovanje. 

07.06.2017.

Dragan Petric i Jasmina Kolić dobitnici „SAP ICT Journalist Prize Božo Težak“ 2017.

U sklopu SAP Foruma 2017 održana je 16. dodjela nagrada „SAP ICT Journalist Prize Božo Težak“. Nagradu za najbolji novinarski uradak primio je Dragan Petric, u čije ruke je otišla i nagrada za najbolji urednički uradak. Nagradu novinara godine u području tehnologije dobila je Jasmina Kolić s portala Netokracija.

 

07.06.2017.

Bujanec proglašen krivim za klevetanje Ranka Ostojića

Novinar i urednik TV-emisije "Bujica" Velimir Bujanec na osječkom je Općinskom sudu proglašen krivim za klevetanje bivšeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića te je nepravomoćno osuđen na novčanu kaznu od 22.500 kuna i plaćanje sudskih troškova od 14.500 kuna.

05.06.2017.

Televizije u 2016. povećale udio repriznog programa

Javna i 24 komercijalne televizije u prošloj su godini emitirale tek nešto malo manje sati programa, ali su povećale udio repriznog programa, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

04.06.2017.

Vlada dala pozitivno mišljenje o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama

Vlada je jučer dala pozitivno mišljenje na Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za prošlu godinu, u kojem je opća ocjena Povjerenice za informiranje Anamarije Muse da se postupno poboljšava stanje u pogledu transparentnosti i otvorenosti tijela javne vlasti, no da ukupna razina transparentnosti i otvorenosti još nije zadovoljavajuća.

02.06.2017.