Aktualno

Aktualno - vijesti

HND i SNH oštro osudili šutnju države o pritiscima na novinare

Predsjednici Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Hrvoje Zovko i Anton Filić u ponedjeljak su zajednički oštro osudili najnovije pritiske na HND i novinare naglasivši da je glavni problem šutnja države na sve učestalije prijetnje i pritiske na novinare, ali i na sve jaču devastaciju medijske scene.

05.11.2018.

Hrvatsko novinarsko društvo zabrinuto zbog uklanjanja priloga o kronologiji nastanka "grupe Borg" sa stranica RTL-a

Hrvatsko novinarsko društvo sa zabrinutošću je dočekalo potez uredništva RTL-a Hrvatska koje je sa svojih internetskih stranica uklonilo novinarski prilog o kronologiji nastanka ''grupe Borg'', nevidljivih autora zakona poznatog kao Lex Agrokor.

05.11.2018.

Godišnjica smrti istinske novinarske heroine

Danas se navršava godinu dana od smrti Jasne Babić, velike novinarske heroine. Ona je jedna od onih koji su punim plućima živjeli novinarstvo. Premda pritisnuta teškom bolešću Jasna je, kako su svjedočili njezini bliski prijatelji, i u tim posljednjim trenucima bila sretna žena, zadovoljna onim što je učinila, te svjesna da je njezin životni put potpuno zaokružen.

31.10.2018.

Hrvatsko novinarsko društvo primilo rješenje o ovrsi

Hrvatsko novinarsko društvo je u ponedjeljak, 29. listopada primilo rješenje o ovrsi koje je donio Općinski sud u Zagrebu. Tim rješenjem se pokreće ovršni postupak temeljem pravomoćne i ovršne presude primljene 1. rujna ove godine kojom se HND-u nalaže da Stečajnoj masi U.T.T Europa 92 d.o.o. isplati oko 351.000 eura u kunskoj protuvrijednosti od čega jednu trećinu iznosa čini glavnica, a ostale dvije trećine zatezne kamate.

31.10.2018.

Ema Tarabochia izabrana za novu glavnu tajnicu Hrvatskog novinarskog društva

Središnji odbor Hrvatskog novinarskog društva na svojoj četrnaestoj sjednici za novu glavnu tajnicu HND-a izabrao je Emu Tarabochiu, dosadašnju izvršnu urednicu portala hnd.hr. Ema Tarabochia je izabrana većinom od osam glasova, Iva Borković dobila je pet glasova, a Željko Valentić i Gordana Gojak po jedan, dok je Branimir Zekić odustao od kandidature. 

27.10.2018.

Ogranak HND-a na HTV-u: Dosta je javnog sramoćenja u programu Javne televizije

Prošlo je gotovo mjesec dana od hitne sjednice na kojoj je Programsko vijeće HRT-a izvijestilo javnost o zabrinjavajućem stanju na HRT-u, o nepoštivanju novinarskih standarda, etičkih normi i medijskih sloboda, a da s HRT-a nitko nije reagirao.

27.10.2018.

Konferencija Vijeća Europe i Agencije za elektroničke medije: "Govor mržnje u medijima: uloga regulatornih tijela i pravosuđa"

Vijeće Europe i Agencija za elektroničke medije 6. i 7. studenog 2018. u Zagrebu organiziraju međunarodnu konferenciju „Govor mržnje u medijima: uloga regulatornih tijela i pravosuđa“. Na konfereciji će sudjelovat istaknuti europski pravni i medijski stručnjaci, eksperti za medijsku pismenost, suci, tužitelji, predstavnici brojnih europskih regulatornih i samoregulatornih tijela i civilnih organizacija, kao i Vijeća Europe i Europskog suda za ljudska prava. 

26.10.2018.

HND: Desetljeće nakon ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića naručitelj zločina još uvijek nepoznat

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) podsjeća da ni deset godina od ubojstva novinara i vlasnika tjednika Nacional Ive Pukanića i njegovog suradnika Nike Franjića nije otkriven nalogodavac tog brutalnog zločina kao ni njegov motiv.

23.10.2018.

Predstavljani rezultati projekta za jačanje kapaciteta ključnih dionika prava na pristup informacijama

Povjerenica za informiranje Anamarija Musa predstavila je rezultate projekta i završetak operacije „Jačanje kapaciteta tijela javne vlasti, udruga, medija i građana za provedbu Zakona o pravu na pristup informacijama“, koja se provodila od listopada 2017. do rujna 2018. godine i sufinancirala iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, ukupne vrijednosti 599.922,00 kuna. 

23.10.2018.

Slavica Bakić nova glavna urednica Novog lista

Slavica Bakić imenovana je za novu v. d. glavne urednice Novog lista, odlukom Uprave, na mandat od šest mjeseci, koji započinje danas. Prva žena na čelu redakcije u povijesti Novog lista, na tu poziciju dolazi s radnog mjesta urednice rubrike Novosti.

22.10.2018.